3.50 лв. за литър на обикновените дизел и бензин, има ли спекула?

Най-евтината цена за А95 е 3,32 лв., а за литър дизел – 3,43 лв.
21 юни 2022 16:38, Петя Славова
154
3.50 лв. за литър на обикновените дизел и бензин, има ли спекула?
Снимка: БГНЕС

Най-евтината цена за литър бензин А95 е 3,32 лв., а за литър дизел – 3,43 лв., предаде БГНЕС.

Цените за литър гориво на основните и най-големи бензиностанции в столицата варират. За литър бензин А95 потребителите плащат съответно между 3,32 лв. и 3,43 лв., а за литър обикновен дизел сумата достига от 3,43 лв. до 3,58 лв.

Очаква се от 1 юли т.г. да бъде прието намаление от 25 стотинки на цената за литър бензин и за литър обикновен дизел, като според управляващите това би трябвало да окаже благоприятен ефект върху шофьорите на МПС.

Според Румен Димитров очакваното намаление ще се отрази благоприятно на всички в България. Той шофира личния си автомобил почти всеки ден.

Още по темата

"Ние сме строители, всеки ден зареждаме. Сега зареждаме с капкомер. За 40 лева си ходих преди в провинцията, сега с 40 лева не мога да ида до обекта. На 3,49 лв. съм заредил дизел. Нормално ли е за един обикновен човек", попита той. Димитров сподели, че откакто горивата са поскъпнали кара по-рядко, но уточни, че много рядко използва и градският транспорт. Надеждата му е цената на горивото да падне.

Краси, друг шофьор, с когото БГНЕС разговаря, сподели, че никакво намаление няма да се усети. 3,50 лв. за бензин не е нормална цена, категоричен е той. Мъжът заяви, че не кара по-рядко, но се лишава от други работи.

"От всичко възможно. Абсолютно всичко възможно. Ние не можем да спрем да караме, защото такава ни е работата", каза той, като сподели, че всеки ден шофира. Той допълни, че за да кара лекия си автомобил плаща 3,50 лв. бензин и 3,50 лв. за нафта. "Да не говорим, че скъпата нафта е 4 лева", каза Краси. "Но имам и бус на дизел, така че всеки ден съм на бензиностанцията", каза още той.

Таксиметровият шофьор Марио Аврамов също е категоричен, че „тези 25 стотинки са абсолютно нищожни“ и няма да бъдат усетени в джоба на крайния потребител. Той сподели, че автомобилът му се движи на газ. "Преди зареждах газ на 80 стотинки, в момента зареждам на 1,60 лв., де факто ще зареждам на 1,40 лв.", подчерта Аврамов. Той сподели също така, че е спрял да шофира толкова често, както и че за лични работи използва градския транспорт – метро, автобус, тролей.

"С работата преди минавах по 250-300 км, сега минавам по 150 км, защото където ме оставят, там си стоя. Не ми е рентабилно. Много пъти се случва, примерно в центъра, има страшно много клиентела, много работа, аз стоя в "Младост", защото на мен това ми е пари да стигна до центъра празен", каза още Марио Аврамов.

В понеделник от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) излязоха с официална позиция, в която заявяват, че органът няма правомощия за ценово регулиране, нито в нейната компетентност попада разследване на "спекула" и защита на потребителите.

Характерно за органите за защита на конкуренцията е да се намесват по отношение на повишаване на цените, само когато това е в резултат на забранено споразумение или на злоупотреба с господстващо положение, като контролът, който се осъществява, е последващ, заявиха още от КЗК. Позицията им дойде в отговор на изявления, съдържащи твърдение, че Комисия за защита на конкуренцията не изпълнява своите правомощия като не се намесва в ценообразуването при цените на горивата в страната.

В края на миналата седмица пък от "Демократична България" /ДБ/ поискаха да се създаде временна парламентарна комисия за обследване дейността на "Лукойл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много забавни коментари - който му е скъпо, да не кара кола. А да яде ли? Аз бензин не ям и не пия, ама съм чувал, че хляба в магазина не го носят пеша.
23
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Карам си електрическа кола, електрически скутер. Плащам 5 пъти по-малко от обикновен автомобилист. Изобщо ми е чужд проблема със скъпите горива.
22
1
 
12
 
! Отговори
МУТРИ ВЪН преди 1 година
ГЕЧЕВ КАЗА В НС НЯМА СПЕКУЛА- БИЛО НОРМАЛНО ДА Е ТАКАВА ВИСОКА ЦЕНАТА...ВСИЧКО БИЛО НОРМАЛНО- ГЕЧЕВ ВРЪЩАШ МЕ 1995Г/1997Г
21
11
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 7 преди 1 година
Ти колко предлагаш да е цената, за да ти е угодно? Тук горивата с изключение на замразените в Унгария, са най-евтините в ЕС, дори в Европа. В Чехия е 4,30-4,50 за литър
20
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма спекула - икономически разцвет го наричат управляващите.
19
12
 
11
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 година
Бенза стана 2.60, вие не спряхте да карате, бенза стана 3 кинта, вие не спряхте да карате, бенза стана 3.40 вие пак не спирате да карате. Ами търси се новата пресечна точка на търсене и предлагане. Помислете нещо за обществен транспорт, велосипед , ходене пеша и цените ще се успокоят. По време на ковида цената беше 1.50 защото тиквата затвори държавата и нямаше търсене, а сега всички карат като невидяли.
18
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като резне Вовата и петрола скоро дизеляка ще удари поне петарка есента
17
15
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
Не виждам проблем.
16
7
 
22
 
! Отговори
А преди 1 година
Ааа така ,на ви промяна.Още ще се кача..
15
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щото Баце осигури на Лукойл удобен закон за данъчните складове, а Кирето им осигури хубава дерогация за следващите 2 години, и то каква, хем могат да работят с евтин руски петрол, хем могат да го изнасят и продават по средиземноморския пазар, и естествено КЗК спи, Кирчо и Кокорчо и те спят и си пълнят сметките, а Вие плащайте
14
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Кирчо!
13
5
 
8
 
! Отговори
пена преди 1 година
"Мъжът заяви, че не кара по-рядко, но се лишава от други работи." - щом ги плащате тия цени, значи са си съвсем ок. :-)
12
20
 
11
 
! Отговори
Д-р Исня преди 1 година
Само е коли в задръствания! Евтино е горивото. Двойно още трябва да се вдигне. Само тогава ще видим прогрес.
11
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам за спекула, има обикновена глупост. Русия има гориво за всички, но понеже сме много умни, така се получава. Да живее атлантическото нещо.
10
1
 
28
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
3.60 в Пловдив ,буквално с по 5 -10 тотинки на ден поскъпва!
9
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква спекула, това е резултата от тези които ни натресаха Кирчя Кокорчя и блудолизците. Тези същите които искаха да излезем от ЕС, но в същото време не искат РСМ да влезе. Същите които не искат еврото, същите които плачат за Русия. Сега искали копейката? Той е поредният мошеник и спасител.
8
11
 
7
 
! Отговори
В България убиват преди 1 година
Главният прокурор Иван Стоименов Гешев е замесен в Терористични актове! Това добре ли е за Европейските Ценности!?
7
4
 
35
 
! Отговори
пх преди 1 година
До края на Лятото бензина ще е 5лв!
6
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали ще е ПП, ГЕРБ или БСП разлика няма... Всичко е корумпирано...
5
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато българинът си трае, трябва да страда! Целият политически модел е грешен. Трайте си, когато ви казах, че цената ще стигне 5лв на бензина и 8лв на дизела всички ме хейтиха...