3.50 лв. за литър на обикновените дизел и бензин, има ли спекула?

Най-евтината цена за А95 е 3,32 лв., а за литър дизел – 3,43 лв.
21 юни 2022 16:38, Петя Славова
154
3.50 лв. за литър на обикновените дизел и бензин, има ли спекула?
Снимка: БГНЕС

Най-евтината цена за литър бензин А95 е 3,32 лв., а за литър дизел – 3,43 лв., предаде БГНЕС.

Цените за литър гориво на основните и най-големи бензиностанции в столицата варират. За литър бензин А95 потребителите плащат съответно между 3,32 лв. и 3,43 лв., а за литър обикновен дизел сумата достига от 3,43 лв. до 3,58 лв.

Очаква се от 1 юли т.г. да бъде прието намаление от 25 стотинки на цената за литър бензин и за литър обикновен дизел, като според управляващите това би трябвало да окаже благоприятен ефект върху шофьорите на МПС.

Според Румен Димитров очакваното намаление ще се отрази благоприятно на всички в България. Той шофира личния си автомобил почти всеки ден.

Още по темата

"Ние сме строители, всеки ден зареждаме. Сега зареждаме с капкомер. За 40 лева си ходих преди в провинцията, сега с 40 лева не мога да ида до обекта. На 3,49 лв. съм заредил дизел. Нормално ли е за един обикновен човек", попита той. Димитров сподели, че откакто горивата са поскъпнали кара по-рядко, но уточни, че много рядко използва и градският транспорт. Надеждата му е цената на горивото да падне.

Краси, друг шофьор, с когото БГНЕС разговаря, сподели, че никакво намаление няма да се усети. 3,50 лв. за бензин не е нормална цена, категоричен е той. Мъжът заяви, че не кара по-рядко, но се лишава от други работи.

"От всичко възможно. Абсолютно всичко възможно. Ние не можем да спрем да караме, защото такава ни е работата", каза той, като сподели, че всеки ден шофира. Той допълни, че за да кара лекия си автомобил плаща 3,50 лв. бензин и 3,50 лв. за нафта. "Да не говорим, че скъпата нафта е 4 лева", каза Краси. "Но имам и бус на дизел, така че всеки ден съм на бензиностанцията", каза още той.

Таксиметровият шофьор Марио Аврамов също е категоричен, че „тези 25 стотинки са абсолютно нищожни“ и няма да бъдат усетени в джоба на крайния потребител. Той сподели, че автомобилът му се движи на газ. "Преди зареждах газ на 80 стотинки, в момента зареждам на 1,60 лв., де факто ще зареждам на 1,40 лв.", подчерта Аврамов. Той сподели също така, че е спрял да шофира толкова често, както и че за лични работи използва градския транспорт – метро, автобус, тролей.

"С работата преди минавах по 250-300 км, сега минавам по 150 км, защото където ме оставят, там си стоя. Не ми е рентабилно. Много пъти се случва, примерно в центъра, има страшно много клиентела, много работа, аз стоя в "Младост", защото на мен това ми е пари да стигна до центъра празен", каза още Марио Аврамов.

В понеделник от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) излязоха с официална позиция, в която заявяват, че органът няма правомощия за ценово регулиране, нито в нейната компетентност попада разследване на "спекула" и защита на потребителите.

Характерно за органите за защита на конкуренцията е да се намесват по отношение на повишаване на цените, само когато това е в резултат на забранено споразумение или на злоупотреба с господстващо положение, като контролът, който се осъществява, е последващ, заявиха още от КЗК. Позицията им дойде в отговор на изявления, съдържащи твърдение, че Комисия за защита на конкуренцията не изпълнява своите правомощия като не се намесва в ценообразуването при цените на горивата в страната.

В края на миналата седмица пък от "Демократична България" /ДБ/ поискаха да се създаде временна парламентарна комисия за обследване дейността на "Лукойл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
13
 
5
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Ам, че кат нямате пари, ко мрънкате че държавата ви била виновна!?! Който е способен и може поне едно нещо да прави и не го мързи, ще си ги изкара. Аз съм с две коли (една семейна и една на сина), ама сега мисля да си купя за собствен кеф нещо по мощно (400 кончета) и пак няма да го усетя - нито като цена на колата, нито като разход.
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами санкции господа и по 10 лева ще стане бензина, а може и повече ... Айде пак да си играем на санкции ... А по 100 евро бензин ... :)))
42
4
 
9
 
! Отговори
Предприемач преди 1 година
Не ревете. Вчера се прибрах от Гърция. Там бензин 95 в момента масово е 5 лева наши пари. Скоро и тази жена ще е тук...
41
0
 
24
 
! Отговори
Нормално преди 1 година
Един път като си продавал по 3+ лева на литър и все пак цяла София е задръстена по светофарите, после защо да продаваш на 2 лева? И аз да съм, и аз няма да смъкна, докато не ме накара някой
40
0
 
4
 
! Отговори
Ахааа преди 1 година
А га отказвахте курсове под 10 лева, въпреки че зареждахте на 80 стотинки? Какво да кажем за тогава? Ся ривете, ама га яде кифтетата - не рива
39
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тотална и завършена спекула. Не спряха да морят този народ!
38
1
 
13
 
! Отговори
Бакшиш преди 1 година
Като гледам в София задръстванията не намалят, значи има още на къде да расте. На есен като се върнат учениците по училищата и родителите почнат пак да го играят такси, цените ще скочат още
37
0
 
6
 
! Отговори
потрайте още малко преди 1 година
Споко, след 10 дни ще има 50 литра месечно по-евтин сиропец.......
36
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента съм във Франция.При комшиите Сърби заредих за 2.10 Евро.В Хърватска пропуснах но видях че е над 2 евро.Най красивата страна в Европа за мен ще си остане Словения.Най-хубавия и скъп дизел е 1,6 евро.Винаги пълня резервоара .Италия дизела е 2.0 евро.Франция 2.2 евро Швейцария 2.4 франка.Направете сами преценката
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има, разбира се! Реалната цена е най-малко с лев надолу
34
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ПРОМЯНА а не спекула . Парното с 40 % от демократичен газ . Иначе колко пари се изхвърлят на бо.к.лука за стартт.ъпи и колко за пътища ?
33
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има злоупотреба с монополно положение от страна на Лукойл, това е !
32
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има спекула, няма държава!
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има спекула, няма държава!
30
1
 
17
 
! Отговори
Истината преди 1 година
единствената причина да е висока цената е, че дори и на тази цена се купува. Няма никакво значение, че петролът на борсите е 80долата за барел. Дори и 2 долара да стане, цената на колонката ще е такава, на каквато се купува. Толкова е просто
29
4
 
18
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Още когато другарите управляващи заговориха за "отстъпката" от 25 ст., написах, че до 1-ви юли цената на обикновените дизел и бeнзин ще стигне 4 лв. и че всички тези "мерки" са само прах в очите на наивниците. Е, май ще се окажа прав. Но народът напълно си е заслужил сегашното положение, защото каквато е по-голямата част от него, такива са и управляващите.
28
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма обяснение за тези високи цени на дизел и бeнзин...поне няма....Нормално обяснение.Не може да купуваш нефт на 80 долара за барел,и бензина да ти е 3.30лв...защото на повечето бензиностанции е толкова...Спекулантите в затвора...
27
5
 
19
 
! Отговори
Пич Китайски преди 1 година
Естествено, че има спекула, но тя се подклажда и от много високото търсене.Спрете да си карате таралясниците.Спрете да си купувате по 2-3 таралясника на семейство.Тука гледам се оплакват, че не могат да си ходят до провинцията. Ами ходете си с една кола много хора, или не си ходете, в София е хубаво, ходете на театър, на кино, и т.н. вместо в провинцията.И като падне потреблението поне 2-3 пъти, и цените ще паднат.
26
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борим Путин, стига сте ревали. И 10 лв. да стане, ние сме европейци с голямо ВВП... :))Кой не скача е червен! Ще ядем банани! ))) Искам повече демокрация )))
25
13
 
12
 
! Отговори
Пепе преди 1 година
Поне 5лв/литър трябва да стане! Безцелното шофиране трябва да се ограничи, не може за разстояния под 1км да палиш колата винаги. И да се забрани на *** с коли за над 100хил.лв да ходят по бензиностанциите и да викат: "..сИпи за 20лв..".