КНСБ разпъва палатки, иска 760 лв. минимална заплата

Иска и ръст на заплащането с 15-20%
23 юни 2022 07:20, Петя Славова
47
КНСБ разпъва палатки, иска 760 лв. минимална заплата
Снимка: БГНЕС

КНСБ започва протестна акция с искане за увеличение на минималната работна заплата и на доходите на работещите в бюджетния сектор.

За целта в 8.00 часа днес конфедерацията ще разположи синдикална протестна палатка в близост до служебния вход на Народното събрание. Акцията започва в деня, в който изтича срокът за предложения за актуализация на бюджет 2022 г. и ще продължи до приемане на исканията на КНСБ по него.

Още по темата

Конфедерацията настоява за ръст на минималната заплата от 710 на 760 лева. Друго искане е ръст на работните заплати за работниците и служителите в бюджетната сфера с минимум 15%, а на "работещите на терен“" с 20%.

"Инфлацията обезцени труда на хиляди работещи. Те не са спрели работа и изпълняват коректно и съобразно всички изисквания своите задължения. Искаме работещите да могат да си купят поне същите стоки и услуги, които са могли и миналата година по това време. Сега това е невъзможно", казват от КНСБ. Според тях този ръст ще позволи да бъде компенсирано, макар и частично, нарастването на цените в резултат от ускоряването на инфлацията.

Друго основно искане на синдикатите е по-висока подкрепа за семейства с деца, предава БГНЕС.

"Предлагаме увеличение на размера на данъчното облекчение за деца от 4500 на 7500 лв. годишна данъчна основа за едно дете и от 9000 на 15 хил. лв. за семейство с две деца. Това ще подпомогне домакинските бюджети на семейства с едно дете в размер на 750 лв. годишно и на семейства с две – в размер на 1500 лв.", казват от КНСБ.

Те настояват и за преструктуриране на разходите по бюджета, за да се захранят перата, свързани със социалното подпомагане.

КНСБ настоява държавата да насочи допълнителен ресурс от 1,5 мрд.лв., за да се разшири обхватът на хората, нуждаещи се от подкрепа в трудната социална обстановка.

Средствата могат да бъдат осигурени от силно надценената капиталова програма, която в момента е в размер на 8,2 млрд. лв. Считаме че няма как да реализираме инвестиционни проекти на такава стойност до края на годината и по традиция капиталовите разходи няма да се изпълнят.

С оглед на подцененото равнище на действащата през 2022 г. линия на бедност ще предложим единен критерий за достъп до помощи за отопление (независимо от начина на отопление) да се предостави на всички лица, които са с доход до 150 на сто от линията на бедност от 413 лв., или с доход до 620 лв.

Към протеста ще се присъединят представители на федерациите към КНСБ от всички бюджетни сектори. Протестиращите ще настояват да се срещнат лично с всеки един от народните представители, за да връчат исканията на КНСБ за актуализацията на Бюджет 2022 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За стохилядното шуробадженакорушветчийско котило потомствени младопенсиониращи се непрокопсаници се харчат над три милиарда лева годишно преки разходи, без стойността на щетите от престъпните им действия или бездействия,или около десетина милиона лева дневно. За развъждане на непотребници (бойковия интегриращ се електорат)се харчат над шест милиарда лева годишно. Едномилионното сборище държавни хрантутници, седемдесет процента от които основно усвояват(крадат) никой не знае колко струва реално.
22
5
 
5
 
! Отговори
Искайте преди 1 година
ги от Тиквата, ДПС и ***
21
9
 
4
 
! Отговори
От хората преди 1 година
Като я увеличим какво ще стане с цената на произвежданите стоки.Ще има ли кой да ги купува,да не говорим,че няма да са конкурентни с вносните.Безумни искания.Никой не мисли от къде ще дойдат парите,а утре като почнат фалитите.Хора,мислете.
20
0
 
1
 
! Отговори
новото правителство преди 1 година
Нидьеити ба, ам'чи то туй съ към 380 ойро уа, от дье толкоз пари?!
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗА ИСКАНАТА ОТ КНСБ МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА 750ЛВ СЛЕД ОСИГУРОВКИ ПРИ 1 Г СТАЖ ЧИСТА ЗАПЛАТА-595ЛВ ПРИ 30/40% ИНФЛАЦИЯ ХРАНИ ТОВА Е НИЩО ЗА ЕДИН МЛАД ЧОВЕК- СПРАВКА КИК КАЛКУЛАТОР ЗАПЛАТИ
18
2
 
8
 
! Отговори
тез пък преди 1 година
760? Тези в коя година живеят? 2000та? Вече трябва да е поне по 2!
17
5
 
5
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
Как не ги е срам 760 лв минимална заплата -660 чисто,това нечувано харчене на пари по време на криза
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Обективно МОЛЯ СПОДЕЛИ АКО ТОВА ИСКАНЕ НА КНСБ Е НЕЛОГИЧНО, ТО КАК ЩЕ РАЗТЪЛКУВАШ РЕШЕНИЕТО НА ПАРЛАМЕНТА НА ГЕРМАНИЯ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА ТАЯ ГОДИНА ДА СЕ УВЕЛИЧИ НА ДВА ПЪТИ ОБЩО С 25%, ОТ 1 АПРИЛ И СЕГА Е 1680?, А ОТ 1 СЕПТЕМВРИ ТРЯБВА ДА МИНЕ 2000?, В АНГЛИЯ СЪЩО УВЕЛИЧАВАТ МИН ЗАПЛАТА- ТА ТОВА РАЗТЪЛКУВАЙ
15
1
 
7
 
! Отговори
Еее, не преди 1 година
Тия сриват държавата отвътре! Нужни са СЪКРАЩЕНИЯ НА ЧАНТАДЖИИТЕ! БЕЗ ГРАМ МОЗЪК КНСБто!!!
14
8
 
9
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
ТОВА Е ПЪЛНА ГЛ.УПОСТ И ВОДИ ДО ХИПЕРИНФЛАЦИЯ В УСКОРЕНИ СРОКОВЕ!!! ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО ЩЕ СТАНАТ ЗДРАВНИТЕ И ПИНСИОННИ ОСИГУРОВКИ, КОИТО ВЪОБЩЕ НЕ СЕ ПЛАЩАТ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ???? ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО ТРЯБВА ДА СЕ ВСИГНАТ ЗДРАВНИТЕ УСЛУГИ, съответстващи на тази хиперинфлация??? Това е Самоубийство!!!! Напротив - НУЖНИ СА ОГРОМНИ СЪКРАЩЕНИЯ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ!!!! ДА ДОЙДЕ НИКИ ВАСИЛЕВ!! ИМА ХОРА, КОИТО ЗНАЯТ И МОГАТ!!
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тези са от мафията!При Боко 12 години мълчаха,когато можеше да ги притиснат да дават,вместо да крадът!Тогава нямаше кризи!
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ръст на работните заплати за работниците и служителите в бюджетната сфера"Резултата от вдигането на бюджетните заплати е, че всички в частния сектор обедняват още повече.Вдига се минималната заплата, значи само осигуровката ще стане по-голяма.Е, също така тъмничкия електорат ще взема повече помощи.Всъщност най-прецакани са именно тия, дето са със средна и висока работна заплата в частни фирми, защото тя намалява с всеки изминал ден.Само че в тая държава винаги се мисли само за чантаджиите...
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко са 760.Помислете с главите си колко много се увеличи всичко. Българина се оказва най беден в ЕС но кой го е грижа?
10
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма част от държавните служители са п.ара.зити. Работата на 10 човека може да се свърши от 1. Смятайте след като на болшинството им хареса да си работят от вкъщи, колко са полезни за държавата- ама хич!
9
1
 
15
 
! Отговори
Помня добре преди 1 година
След 10-ти Ноември ,,КНСБ'' и ,,Подкрепа" задължиха всички да са членове на сикиндиката,и после като такива,работниците нямаха право да стачкуват без разрешение от синдикатите.И така на няколко вълни се изпразниха всички заводи и предприятия,и така бяха приватизирани за по един лев.Най-мафиотската организация е работническият синдикат.И когато има недоволство м/у работниците,синдикатите веднага потушават проблема.Те са бъферът между народа и хората на власта.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 7 и като вдогнат минималната, около 23% от увеличението ще иде в държавата, бакалията в квартала, зелечикопроизводителя, фризьора, малкта хлебарница и всички други, ще си в дигнат цените. Услугите също, аме те щеги увеличат с пълния процент и тия мижави левчета разлика ще са по-малко и от сегашната заплата. Минималната е популистко решение, особено когато няма необлагем минимум.
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МЛАД ЧОВЕК С ЕДНА ГОДИНА СТАЖ НА МИН ЗАПЛАТА/НСИ НА МИН ЗАПЛАТА РАБОТЯТ 493 000 БЪЛГАРИ- 22%/СЛЕД УДРЪЖКИ ПОЛУЧАВА 556.43ЛВ- ОТ ТЯХ 30% ПО СКЪПА ХРАНА, ЗАДЕЛЯ 300ЛВ ЗА ХРАНА- 90ЛВ ИЗХВЪРЛЯ ПРЕЗ ПРОЗОРЕЦА- И ЕТО ЗА ТОЯ ОГРОМЕН УСПЕХ ВЧЕРА "ХИЛЯДИ"ПОДКРЕПЯХА ПП- ТОВА Е ЦИНИЗЪМ.
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
После се питайте, защо хората са в сив сектор и не внасят осигуровки.
5
4
 
3
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Всеки бизнес, докоснал се до някой фигуриращ в списъка "Магнитски" е изгорял!!! Да не се чудите после що сте бедни като руснаци?!
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да им вдигат заплатите, трябва да им съкратят длъжностите и да отиват да работят нещо в производствени предприятия. Така ще внасят пари за държавата, а няма да изнасят