Опашки по бензиностанции заради по-евтиното с 25 ст. на литър гориво

Остават някои неясноти по прилагането на отстъпката, алармират от бранша
10 юли 2022 09:50, Петя Славова
226
Опашки по бензиностанции заради по-евтиното с 25 ст. на литър гориво
Снимка: БГНЕС

Вече пълним резервоарите на колите си с 25 стотинки по-малко на литър гориво. По тази причина от рано тази сутрин се извиха опашки пред голяма част от бензиностанциите. Шофьорите се възползват от отстъпката, но водачите на лизингови коли могат също да го направят, само ако в малкия талон е вписано тяхното име.

Има обаче неясноти по прилагането на отстъпката.

Още по темата

Има автомобили с чужди номера, които са със собственици българи, има автомобили, дадени с договор от фирма към физическо лице, които не е уточнено какво правим с тях, каза пред БНТ Венцислав Пенгезов, собственик на бензиностанция.

В много от големите вериги, освен компенсацията от 25 ст. се добавят и отстъпките, които досега са били предлагани на клиентите.

Не всички бензиностанции са задължени да прилагат отстъпката. Малките например, имат резерви заради голямата административна тежест при отчитането на продадените горива пред НАП. Те трябва да изготвят три вида отчет за Приходната агенция, а държавата ще им възстанови парите от отстъпката 40 дни след представянето им.

Бензиностанцията, в която работи Даниела Драганчева, не е част от големите вериги и не предлага отстъпката.

Трябва много пари в наличност да имаме, защото не се знае кога ще се плати тази отстъпка за тях. Доста хора питат и като нямам отстъпка, те ходят на голяма бензиностанция. Мисля че ще изгубим доста клиенти, каза Даниела.

Според петролната и газова асоциация, мярката е работеща.

 За срока, в който бе внедрена мярката от тази държавна помощ, за две седмици, за периода, в който беше обявена - не повече от 6 месеца, това беше най-доброто възможно. А относно бъдещето, дали могат да се мислят други варианти под формата на ваучери, под формата на пряко подпомагане на целеви групи, да, възможно е, обясни Живодар Терзиев - председател на Българската петролна и газова асоциация.

Общо 150 млн. лв. са предвидени в бюджета по тази мярка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
0
 
4
 
! Отговори
Охааа преди 1 година
Сипах газ на 95 стотинки. Защо свалиха толкова цените. Много яко
180
4
 
3
 
! Отговори
До 216 преди 1 година
На година правя около 30 хиляди километра. При новите цени на газа ще ми излезе 3000 лв разход за гориво. А на бензин тройно по-скъпо. Така че на година пестя 6 бона от гориво. Сметни ги за 10 години колко са.Пък нека съм скръндза. Другият вариант е да спра да пътувам и да разхождам децата си до различни места в България. И да ги лишавам от неща,които могат да видят и преживеят.
179
8
 
5
 
! Отговори
По-евтино, но преди 1 година
Газта е голямо изкушение за скръндзите, но трябва да се казват и кусурите! Първо-губиш част от багажното и разнасяш килограми железа и тръби. 2ро-ако колата не е с фабрично монтирана уредба, почват да горят колектор, тръби, гърнета. 3то-пак трябва да слагаш бензин, иначе се скапват маркучи, помпа и др. 4-трябва да минаваш преглед на газовото 5то-лятото имаш едно наум като спираш на слънце. 6то-зимата молиш се да не замръзне нещо...Сега карам на бензин и дизел
178
2
 
2
 
! Отговори
До213 преди 1 година
Супер,ако търкаляш всеки ден по около 200 километра сигурно е така,аз меря от моят аршин 60-70 километра дневно ми носят около 45 лева бонус на месец с тия отстъпки!
177
1
 
4
 
! Отговори
до 210 преди 1 година
До До Анонимен 197колата си е моя ако искам и на Бентли ще сложа газ , а ти ако искаш и не на бензин ами и на ядрено гориво карай
176
1
 
5
 
! Отговори
До 212 преди 1 година
С новите цени ще пестя по 150 лв на месец.
175
2
 
5
 
! Отговори
До212 преди 1 година
"Богаташче"ами аз изгарям около три резервоара на месец,и да ти кажа честно едни спестени 45 лева няма да ми бъдат излишни!
174
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който чака 15 лв. на месец отстъпка по-добре да не кара кола,а да ходи с градски транспорт.
173
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе не е лоша отстъпката от 0.25 стотинки плюс отстъпките на повечето вериги бензиностанции на един резервоар гориво от 50 литра ни носят почти едни пет литра гориво бонус!
172
3
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 197 преди 1 година
Такива като теб дето нямат пари,а искат А8 са най-смешни. Купил си А8-ца и я зарежда с газ. Що не й сложиш метан. Или по-добре що не си купиш Голф или Астра да не ти се смеят по бензиностанциите. Аз ако видя някой да си зарежда А8-ца 4.2 V8 на газ, ще изглежда нелепо. Това означава,че този човек не си оценява финансовите възможности. Иска да е повече отколкото са му финансите. Щом нямаш пари за бензин просто не караш Ауди А8.
171
3
 
11
 
! Отговори
ззз преди 1 година
Племе оскотяло за 10 лв ...
170
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на ОМВ за газ се късат да чакат 1,56 а на лукоил 1,32 и с всички отстъпки идва около 1лв
169
7
 
9
 
! Отговори
благодаря преди 1 година
на г-н Петков и г-н Василев за тази отстъпка. Реши ми всичките финансови проблеми.
168
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дизеляците ще се пукнат от яд,защото газта поевтиня. Но това е справедливо ,защото дизеляците ни тровят.
167
1
 
1
 
! Отговори
Eмо преди 1 година
До ЦанкаНо червената нафта цапа ръцете, трудно се мият, а е и канцерогенна. Да не ти излезе през носа накрая. Пък има и проверки. Хванат ли те, че му умре арендата на мъжа ти.
166
3
 
16
 
! Отговори
До 199 преди 1 година
Газта е екологично чисто гориво. А дизеляците пушат като комини. Дори и новите дизели пак замърсяват.
165
8
 
4
 
! Отговори
Не е честно преди 1 година
Как така газта стана повече от три пъти по - евтина от бензин и дизел? Защо не махнаха и акциза както на нея? Простест на всички собственици на дизелови коли
164
11
 
6
 
! Отговори
Цанка преди 1 година
Аз съм доволна. Мъжа ми арендатор. Нафтата ни идва на 2.30. Освободени сме от акциз и ДДС. Не ми требе отстъпка. Резервоара на Ге класата е винаги фууул
163
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Модерните ГИ системи дават разход на газ, колкото на бензин. Моята А 8 4.2. бензин - 310 к.с. гори смесено 12 газ. Което сега е 12 лв. Поздрави на колегите с мръсни дизели, да си стоят вкъщи, че нафтата 3.30 с отстъпката
162
0
 
2
 
! Отговори
До 193 преди 1 година
На международните пазари петрола наистина поевтиня но заедно с това левът се обезцени спрямо долара и това компенсира поевтиняването. Сега е 1.9244 лева за ДОЛАР!