Община Царево обжалва заповедта за залива "Корал"

Според местната власт решението е противоконституционно
27 юли 2022 17:00, Анисия Иванова
23

Община Царево ще обжалва обнародваната в "Държавен вестник" заповед, с която заливът "Корал" е обявен за защитена територия. Според местната власт решението е противоконституционно.

Забранява се всякаква бракониерска дейност, както и риболовът от октомври до март.

"Главната цел е опазването на флората и фауната под водата, специално опазването на китоподобните, защото всеки ден в залива идват делфини и всяка нощ тралят незаконно за бяла мида", заяви Атанас Русев от Сдружение "Да запазим Корал".

Още по темата

"Това място има смисъл да бъде със защитен статут, защото хората го обичат, идват тук заради красотата му. Всеки, който дойде през деня, може да види стотици хиляди туристи. Спекулациите, че някой пречи на местния поминък, са абсолютна манипулация", каза Васил Гюров от сдружението.

Не така обаче мислят местните рибари.

"Изумени сме, изумени сме от тази наглост! Районът на плаване на малките лодки е 500 метра, те ограничават една ивица от 700 метра, откъде да минат тези лодки? Да могат да си опъват палатките, да си карат сърфове", смята рибарят от Царево Йордан Каракашев.

Кметът на Царево обяви, че ще обжалва заповедта.

"Никой не е против да има защитена територия, просто изключително некоректно са съставени документите и затова се нарушава животът на морските хора. Рибарите не са против, просто тази заповед им забранява да се движат в морето", твърди кметът на Царево Георги Лапчев.

"Това е едно абсурдно твърдение, за да има измислени битки, похвати, с които са свикнали да работят тук. Разделение на хората между местните и Коралци с тези глупави опорки, че ние сме нещо отделно и отделна държава", коментира адвокатът на Сдружение "Да запазим Корал" Дончо Бораджиев.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
10
 
! Отговори
Ристо преди 1 година
Свобода за Корал, вън киро Лъжеца и болшевика Петко петкоФФ(баща му)!!!
20
8
 
16
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Да ги привикат сега общинарите от Царево да дават обяснения защо са против Корал да е защитена територия. Какво мислят да правят, какви схеми съчиняват и какви комисиони се канят да прибират. После Киро ви бил виновен. Киро ги настъпа по мазолите отвсякъде, затова реват като карпатски мечки, спря им кранчето и далаверата. Мошенници. Тези общинари са за затвора!
19
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
о Анонимен 3 "Кирил Петков с всичката си наглост загради Корал та да е само за него, баща му и френдовете му от Орлов мост ***." Така де, нека ос..рат Южното Мръсноморие вместо Орлов мост - все пак не живея в Царево, а тук, под носа ми, фекалиите и пикнята на "увно-красивите" юмручковчета да ми вонят под прозорците.
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта е не тая-оная, а да се осигури спокойкгние на ПростоКиро и съседнште му класически-ко..му..нь.о МУТРИ - тъй де, след ТОЛКОВа работа последните шест месеца РАДЬОВИТЕ яловчета се нуждаят и от малко лежачка, нали? С Юмручковата ИНФЛАЦИЯ харвардските болшевичета сега набират мускули и де-що има ПРОСТОТИЯ по българско и най-вече - промитите едноклетъчнш в чужбино, пак ще си изберат муньовчетата - да ви е честито сиренето по 28 лв. килото! Докато *** путьов е на власт, ние сме обречени!
17
4
 
5
 
! Отговори
Рибар преди 1 година
Бе, какво лъжете? В залив ще тралят?! Рибари ми били... да бе! Дошли рибоците да плуват в ЧАЙ? А цигарка да искат от туристите не щете ли? Я си кажете за новото коплексче, дето ще обедини и двете страни - Лозенец и Царево. Направо един бетонов мултиплекс. Кажете го това ама на който искате рибар по света - карай на юли месец, вода чай и риби-самоубийци. Улов нула. Една рибарска лодка не видях при тия рибари. Може да ходят с яхта за попчета с ЧАЙ?
16
2
 
8
 
! Отговори
…. преди 1 година
Всички общинари в затвора за 5 години и после да обжалват пак
15
12
 
5
 
! Отговори
Избирател преди 1 година
Хора, да запазим Корал за Киро! Не щем Промяна на Корал!
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Всеки, който дойде през деня, може да види стотици хиляди туристи" абе... има хора, които не знаят как да спрат като почнат да превеличават...
13
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На картата в началото на видеото виждате и долу във ваше дясно Дивия плаж. Над него е къщата на Петко и Кирил Петков. Целият парцел е заграден с бариери. Около техния имот са имотите на техните приятели. До хасиендата на Петков е къщата на Брендо - Евелин Банев.
12
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко над 50 децибела забранено на Корал, даже и сърфовете, за да може да не безпокоят Кирчо и тейко му.
11
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми обжалвайте... като абсолютно всичко прието от тези аматьори кирчу и кукурчо, съдът ще отвърхли решението им.
10
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петков и Киро Петков са сложили ръка на Корал. Трудно ще им го вземете. Корал е най-стратегическото място за акостиране на военни кораби. Кроят нещо те.
9
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пречели на морските хора да се движат в морето.... що за простотия, ако бяха морски хора щяха да са за защита на такива места ииии морето само на Корал ли е, ходете на друго място да си хвърляте мрежите... егати наглостта
8
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на община Царево! Решили сояджиите и разни оли го френи да заграбват територия на Черноморието ала Доган (с който уж се карат, но явно са в скрит съюз, защото използват същите методи) и местните трябва да се съобразяват с тях. Щото сояджиите искали място без ГаHя, да могат да си сеераат на спокойствие. Дано община Царево успее в борбата!
7
3
 
6
 
! Отговори
мара белчева преди 1 година
Чак пък противоконституционна да в заповедта... противоконституционни може да са законите. Заповедите са незаконосъобразни
6
9
 
0
 
! Отговори
ВИВАТ ИМПЕРАТОР преди 1 година
АВГУСТУС АВГУСТУС АВГУСТУС АВГУСТУС
5
14
 
14
 
! Отговори
Нагли и вечно напуше преди 1 година
Нагли, напушени ивечно в облаците серящи по храстите умнограсиви аборигени от София и околните села си заграбиха територия, на която да дрискат. Очаквайте скоро и други такива... те вече са си ги набелязали.
4
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И дано по-скоро се завърне да ни освободи от шуробаджанаците на Петков, Лорер, Василев и Лена Бориславова!
3
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирил Петков с всичката си наглост загради Корал та да е само за него, баща му и френдовете му от Орлов мост ***.
2
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баце се завръща на бял кон. Ще го гледате като освободител още 12г