Наградиха спасителите, спасили живота на летовници в Несебър

Церемонията се състоя на южния плаж в морския град
18
Наградиха спасителите, спасили живота на летовници в Несебър
Снимка: Bulgaria ON AIR

Председателят на Националната комисия по водно спасяване и член на Националния съвет на БЧК доц. Стоян Андонов награди четирима морски спасители. Благодарствени грамоти бяха връчени на старши спасител Владимир Запрянов, морските спасители Борислав Байчев, Димитър Николов и 18-годишната спасителка Станимира Атанасова. Признанията са за висок професионализъм и проявена самоотверженост при спасяването на човешки животи.

Церемонията се състоя на южния плаж в Несебър.

Още по темата
Там на 28 юли около 19:00 ч., в извънработното време на спасителите, при вдигнат червен флаг през целия ден, в неспокойното море влизат мъж и жена от Молдова, които минути по-късно започват да се давят.

Трима от спасителите, които живеят наблизо, случайно забелязват давещите се, реагират светкавично и започват рискована спасителна операция. Спасителите Владимир Запрянов (23 г.), Борислав Байчев (22 г.) и Димитър Николов (18 г.) в продължение на повече от 30 минути се борят с вълните, за да достигнат и извадят на брега летовниците. Използвали са въжета, с които са се придържали, за да обезопасят спасителната операция. Първо успяват да стигнат до жената и да я извадят на брега, а след това - и мъжа.

"Разбира се, че се изпитва страх, но най-важното е да има решителност. Човешкият живот е на първо място, страхът остава на заден план", каза за БТА Борислав Байчев, който работи като спасител за пета година. Колегата му Владимир Запрянов каза, че спасителят трябва да е психически здрав и да успява да овладява страха. Той каза, че летовниците на плажа са непослушни и много малко от тях спазват флаговата сигнализация. Запрянов определи като по-недисциплинирани чужденците.

Спасителят Димитър Николов, също участвал в спасителната операция, каза за БТА, че е помагал и в други инциденти, но подобен тежък случай на плажа не е имало. Той посочи, че морето е опасно през целия сезон, а подводни течения могат да изненадат къпещите си по всяко време.

Концесионерът на южния плаж в Несебър Кирил Спасов, който присъства на церемонията, изказа благодарност към спасителите за бързата и навременна реакция. Спасов призова отново всички летуващи да спазват флаговата сигнализация.

Осемнайсетгодишната спасителката от Пети пост на бургаския плаж Станимира Атанасова също получи благодарствена грамота. Тя, с помощта на двама продавачи на царевица, спаси три давещи се деца, връхлетени от високи двуметрови вълни. Инцидентът стана в края на юли.

Станимира Атанасова е ученичка в Английската гимназия в Бургас, като работи като спасител за първа година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мен ще ме наградят ли? И аз съм спасител.
13
0
 
2
 
! Отговори
тъжно ми е преди 1 година
До Петкоограничен човечец си май, а ... съжалявам те...по-надолу има същия коментар, вземи малко прочети 1во пък после коментирай, лимон
12
0
 
0
 
! Отговори
rm преди 1 година
Браво на момчетата!Но има нещо - 30 мин. са се приближавали с въжета към давещите се?30 мин. онези се давят, така ли да разбирам?
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без продавачи на царевица сМе за Никъде !
10
7
 
4
 
! Отговори
Петко преди 1 година
Е нали т'ва им е работата? Касиерката в L*DL да не би да получава награда всеки път, когато обслужва клиентите си на каса? Наградиха спасителите, "спасили". За това длъжността е обособена като "спасител", за да спасява бедстващи във водата.
9
2
 
4
 
! Отговори
0808 преди 1 година
Трима от спасителите, които живеят наблизо...?
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БРАВО!
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече такива положителни новини да има
6
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо. Напротив, не им е работата да вадят от водата в извънработно време. Постъпили са храбро, професионално и човешки
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво! Да сте живи и здрави! Пример за всички. Повече такива българи да има
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво! На Лефкада бармана на един пуст плаж за един ден три пъти влиза с въже да вади завлечени от вълните хора.
3
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако можеше и политиците така да се борят за народа щеше да е супер.
2
38
 
10
 
! Отговори
Христо преди 1 година
Това им е работата. Не виждам за какво ги награждават тези мишоци мързеливи.
1
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
същите те гонят от шезлонзите проснати по плажа щот били собственост на отсрещния хотел