Всекидневни проблеми с водата в няколко села в община Дупница

Хората са свидетели на аварии почти всеки ден
Обновена: 8 авг 2022 08:09 | 8 авг 2022 08:09, Петя Славова
8
Всекидневни проблеми с водата в няколко села в община Дупница
Снимка: кадър, БНТ

От проблеми с водата се оплакват живеещите в няколко села в община Дупница. Непрестанните аварии са заради старите етернитови тръби в Яхиново, Самораново и Крайници. Ситуацията се усложнява заради това, че проблемите са почти всеки ден и хората с часове остават без вода.

Общината в Дупница изтегли кредит, с който частично ще ремонтира ВиК мрежата в населените места.

Такава е ситуацията и в най-голямото дупнишко село Яхиново, където живеят около 2000 души.

"Непрекъснати аварии, даже понякога имаме по две аварии на ден всеки ден през седмицата. Инфраструктурата е съсипана от това", обяснява пред БНТ Софка Скоклева, кмет на село Яхиново.

Водата не е и хубава за пиене. Миналото лято в Яхиново е сменен водопроводът на една от най-проблемните улици. Сега, с финансиране от общината, ремонтът на ВиК мрежата в селото продължава.

 "Община Дупница изтегли кредит, с който обезпечи, макар и частично, подмяна на водопровод в три от големите села - Самораново, Яхиново и Крайници. Не казвам, че това решава проблема, но поне отчасти подпомага. В случая, в село Яхиново ще бъдат подменени 900 метра захранващ водопровод", каза Методи Чимев, кмет на Дупница.

В Самораново, където миналата година хората няколко пъти протестираха заради честите спирания на водата, уличният водопровод също беше частично подменен.

 "Оправиха няколко неща и това лято мога да кажа, че са по-малко авариите, но кална вода си тече постоянно. Особено след дъжд, след пак някаква авария, едно и също е положението – трябва или да си купуваме вода или да си зареждаме отгоре от чешмите", разказва един от жителите на селото.

В момента в Самораново подменят частично водопровода на още три улици. Ремонта струва малко над 350 хил. лева, а сумата е осигурена от община Дупница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Промяната на радеф е факт
5
0
 
4
 
! Отговори
С. Мокррш, до Лом преди 1 година
Ходете до село амокреш, на 12 км от Лом да видите новия воден цикъл на селото как стои на сухо щот некъв и нефи помпи нема кой да ги барнепрестъпници
4
0
 
5
 
! Отговори
нЕкой си преди 1 година
Не е само там. Никой не говори за селата до язовир дяково, които са на 6-7 км от дупница. Водата се спира всеки ден по 2 пъти. От 5-10 и от 17-22 часа. А те се намират буквално до язовира
3
2
 
5
 
! Отговори
Това е кмет преди 1 година
На ГЕРБ -само далавери ,вече втори мандат.Първата му работа беше да смени шефа на ВиК.
2
2
 
5
 
! Отговори
съвет преди 1 година
Да се свържат с Великият подменител на тръби от Банкя, той е техният човек.
1
0
 
1
 
! Отговори
кико преди 1 година
войната е виновна !