Отбелязваме 145 години от Шипченската епопея

Честванията се провеждат под патронажа на държавния глава Румен Радев
20 авг 2022 08:16, Петя Славова
85
Отбелязваме 145 години от Шипченската епопея
Снимка: БГНЕС

Навършват се 145 години от Шипченската епопея. Епичните боеве се водят на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21 до 23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

Честванията се провеждат под патронажа на държавния глава Румен Радев, предава БГНЕС.

В тях ще участва вицепрезидентът Илияна Йотова, която ще се изкачи на връх Шипка в събота.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов също ще почете паметта на загиналите за освобождението и националното обединение на България, ще присъства и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков.

На историческия връх Шипка на тържествена церемония от 11.30 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя. Министърът на отбраната ще открие фотодокументалната изложба „Випуските на свободата – Шипченски, Орловски, Бузлуджански, Шейновски, Опълченски…“. За първи път на това място ще се проведе и националната информационна кампания „Бъди войник“. На нея ще бъдат представени основни военни формирования от видовете въоръжени сили с показ на въоръжение и техника и ще бъде предоставена актуална информация за интересуващите се от военна кариера.

От 20.00 ч същата вечер в храм-паметника „Света Петка“ в местността „Петрова нива“ министър Димитър Стоянов ще присъства на заупокойната молитва за загиналите преображенци за 119 години от Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.). По време на тържествената проверка (заря) той ще приеме почетния строй и ще произнесе слово по случай годишнината.

Армията поставя още един акцент в съботния ден, а именно кампанията "Бъди войник".

На 20 август от 10:00 часа на големия паркинг на връх Шипка всички гости на тържествата ще могат да видят различните структури на Министерството на отбраната и формирования на Българската армия. Събитието има за цел да "извади" Българската армия пред обществото, да ориентира младите хора към военната професия и да издигане авторитета на въоръжените сили. Кампанията има амбицията да създаде положителни нагласи сред обществеността в райони, в които няма традиционно военни формирования и структури на Министерството на отбраната, гражданството да се запознае със социалния статут на военнослужещия, както и с възможностите за личностно и професионално развитие във Въоръжените сили на Република България. Ще бъде направен статичен и динамичен показ на военна техника, снаряжение и оборудване на Сухопътните войски и специалните сили, тактики и процедури, демонстрации.


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
Радев фигурант преди 1 месец
В Гугъл пишат, че Радев е Фигурант, понеже Янев бил троянски кон на Русия.
60
0
 
1
 
! Отговори
ген. Янев преди 1 месец
България е НАТО и НАТО е България.
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много правилно Президента не е на вр.Шипка , щото още от утре всички болни от Ковид той щеше да ги е заразил един по един , според герберастките опорки !
58
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да почетем паметта на турския аскер, защото ако те не бяха загинали - каква свобода и от кога. Загивайки, всеки турски войник е помогнал Свободата да дойде по-бързо
57
2
 
3
 
! Отговори
ЧЕРВЕНАТА ЙОТОВА преди 1 месец
ЧЕРВЕНАТА ДЕПОЛИТИЗИРАНА ЙОТОВА, КАКВА ЮНИЦА БЕШЕ , КОГАТО ЗАМИНА ЗА БРЮКСЕЛ И КАКВА БИИВОЛИЦА Е СЕГА ...МНОГО СЕ ОЯДЕ ТАЯ , ДАЖЕ И КАКА СИ УРЕДИ ЗА МАЛКО В ДАЛАВЕРАТА ...ДОБРЕ ,ЧЕ БЕШЕ ЗА МАЛКО, ИНАЧЕ ЩЯХА ДА ФАЛИРАТ ЗДРАВНАТА КАСА .
56
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Йоще миг - ще падне заветният хълм.Изведнъж Радецки пристигна със гръм!
55
1
 
10
 
! Отговори
Барба Ганьо преди 1 месец
Слава , вечна слава на падналите за свободата на България !!!!
54
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слава на България и българските опълченци!!!
53
4
 
15
 
! Отговори
Край преди 1 месец
Поклон и слава на българските опълченци. В Руско-турската освободителна война участват 7500 български опълченци и НАД 200 000 руски войници. Отделно румънски и сръбски войски. Опълченците ни са набрани, облечени и въоръжени от Русия. Благодарим РУСИЯ за това че имаме българска държава.
52
8
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Радев, СЕВЕРНА ДОБРУДЖА БЪЛГАРСКА ЛИ Е?????МОЖЕШ ДА ПРЪЙДНЕШ ВЕЧЕ
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От това нещо тук някой разбра ли защо си дадоха живота героите на Шипка?
50
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
благодарение наНАТОднес честваме този празник
49
10
 
5
 
! Отговори
53 преди 1 месец
Не, предателят се е напикал от страх да не бъде освиркан, както вече се случи, и се е скрил като мокър плъх! Затова изпраща вицето си - онази червенокосата, която унижи не само себе си, а и България, като коленичи пред един свиреп КГБ-ист, злодей, маскиран като "руски патриарх"! Националният предател и лакей на кремълското чудовище днес ще се крие под на Деса! Газ има, българи, не вярвайте на лъжците от Гълъбърника на ЗаКаПеЧе-то, те са продажници и предатели на България! Не им вярвайте!
48
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
скоро шофьора на самолет ще подпише с Газпром
47
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
предателя пак се изтъпани
46
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бележим денят на пингвина в България. Ура!
45
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слава Россиа!! Освободителите на България!! Дано пак ни освободят от Американско робство!!
44
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие знаете ли изобщо какво е свобода? Свобода е да се управлявате вие самите, с пряка демокрация. А не да ви управлява тоталитаренФатмак с рап и чалга, заедно с циганскиОркестър Кукубенд!
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до к.40 Любен Каравелов след Освобождението на България се е прибрал в нея. Умрял е в 1879 г. в гр.Русе. Откъде ги измисляш тези неща?
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ВЕЧНА СЛАВА, к.19 Ген.Радецки не е украинец, бащата и син Скобелеви, и двамата генерали,участници в сраженията за Плевен, също са руснаци. Името Радецки е полско, а друг генерал с името Радецки е подавил въстанието във Виена - спомнете си марша Радецки марш на бащата на Йохан Щраус.Ген.Гурко не е командвал войските, обсадили Плевен; Сюлейман паша е предал сабята си на ген.Ганецки, а той - на брата на имп.Александър II - великият княз Николай Николаевич.