Фармацевт: Нямало липсващи лекарства в страната

Ако се случило, проблемът бил временен
Обновена: 31 авг 2022 13:33 | 31 авг 2022 13:32, Петя Славова
8
Фармацевт: Нямало липсващи лекарства в страната
Снимка: БГНЕС

Има ли дефицит на лекарства, които стигат само до някои определени аптеки коментира пред Нова тв Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

По думите му, няма липсващи лекарства в страната, но е възможно понякога някой медикамент да не се намира временно в аптеките.

"Поради различни причини – дали производствени, или свръх търсене, е възможно някое лекарство да липсва временно. То обикновено има аналог. Тогава трябва да се говори с лекар и да се вземе друго решение", каза Маринов. 

Още по темата
 

Напоследък обаче имали "отказ" от някакъв медикамент.

"Влизате в аптеката и търсите някакъв продукт, но фармацевтът ви казва: той е отказ. Това значи, че по принцип го има в складовете, но по някаква причина на него не му го дават", каза Маринов.

Имало и лекарства, които през софтуерите на складовете, са видими само за някои аптеки.

"Складът може да направи лекарството видимо за определени аптеки, невидимо – за други. Има и лекарства, за които заявките стават през дилъра – само за любими аптеки, близки за нас аптеки", казва Маринов.

"Има и извратени практики. Например – ще ви дадем достъп до определени ваксини, ако закупите пакет от други лекарствени продукти", обясни Маринов. А аптеките били много често принуждавани да се обвързват по този начин.

Решение на проблема имало, даже е въведена нормативна промяна.

"Има система за електронно проследяване на наличностите по складове и аптеки. Всеки производител или вносител, когато внася лекарство, той декларира към Изпълнителна агенция по лекарствата на кой склад какво лекарство е внесъл. Всеки ден складовете декларират какво са получили и от кого, както и на кои аптеки и колко са дали. По същия начин аптеките докладват всяка вечер", обясни Маринов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
С.О. преди 1 година
Няма ги и Трилептал 600мг. От колко месеца! Защо трябва да го поръчваме чак от Турция? Това е много важно лекарство което го взимахме с рецептурна книжка! Защо трябваше да го спрат толкова важно лекарство за хора с епилепсия? Играят си със здравето и живота на хората!
8
0
 
3
 
! Отговори
Диабетик преди 1 година
Някои аптеки предпочитат да продават дефицитните лекарства(Оземпик) на свободна продажба с надценка(напр. 30 лв.), отколкото да го дадат с рецепта по Каса, без наценка! И никоя институция няма желание да им потърси сметка за това, а е елементатрно да се засекат полученото и с раздаденото по Каса! Ле шояди!
7
0
 
4
 
! Отговори
Павлинка Славова преди 1 година
От 05.08.2022 липсва Сеизпат 200 мг. След разговор с вносителя посочиха срок до 31.08.2022 да е налично по атпеките. Все още обаче липсва. От 29.08.2022 търся Трилептал 600 мг - също липсва. Моля фармацевта да каже къде можем да намерим тези лекарства или само си чеше езика! Лекарствата са за лечение на епилепсия и който е запознат със заболяването може да си представи какво означава спиране на лечението.
6
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Резохин има ли вече?
5
0
 
1
 
! Отговори
Az преди 1 година
Зентел заредихте ли вече ?
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да няма липсващи лекарства????? Какви са тези лъжи??? От месеци няма Депакин Хроно за лечение на епилепсия!!! Господина да каже от къде да си го намерим!!!!
3
0
 
5
 
! Отговори
Albi преди 1 година
А тези които не липсват са на двойни цени. Един хексалгин 10 лева. Кога поскъпна?
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има липсващи лекарства за дълъг период.Този господин доста повежда.Не знам каква е причината.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мога да изброя поне 5!