Във времена на енергийна криза: Ще учат ли децата в студени класни стаи?

Директори притеснени, че не могат да плащат сметките през зимата
2 сеп 2022 10:51, Петя Славова
62

Покрай енергийната криза и преди старта на учебната година има притеснения у директори на училища и детски градини за това дали ще успяват да покриват сметките през зимния сезон, както и дали заради това няма да се наложи децата отново да учат онлайн.

Учебните заведения следят с притеснение новините за постоянно повишаващите се цени и се чудят как ще осигурят условия за децата през зимата. 35 хил. лв. е била сметката на великотърновското училище "Вела Благоева" за миналия отоплителен сезон. Сградата се отоплява на парно. Има и инсталация за газ, но заради постоянно покачващите се цени - тя не се използва.

"Ние до момента сме разчитали на "Топлофикация-Велико Търново". Ако тя не е в състояние да изпълнява своите задължения или своята дейност поради цената на газа, ние ще бъдем много притеснени. Аз всъщност съм много притеснен, ако трябва да преминаваме на алтернативно гориво", заяви пред Bulgaria ON AIR директорът на училището Ангел Янчев. 

Все пак, докато в Търново училищата имат алтернатива да минат на отопление с дизел - не такава е ситуацията в Добрич, където всички училища се отопляват с газови системи.

"Следим много изкъсо цената на газа. На първо място сме заложили резерв в бюджета при евентуална нужда той да бъде актуализиран и една част от сумата да отиде за покриване на този разход. На второ място обаче, когато има опасност България да остане без газ, по-важното нещо, което сме коментирали, е възможността да преминем от газови котли на електрически такива. Това са ни двата варианта", посочи кметът на община Добрич Йордан Йорданов.  

Някои от директорите на училища в страната са готови да преминат и в онлайн режим на обучение, ако цените продължат да се покачват и не успяват да покрият разходите.

Според енергийните експерти, все още има алтернативни варианти, които не се използват.

"Ние от пролетта, когато се случи спирането на природния газ, многократно сме повтаряли, че има време да се спасим от тези прогнози, като се направят необходимите промени, като се премине на пропан-бутан. Много по-евтин е този газ", изтъкна енергийния експерт Иван Хиновски.

Той е категоричен, че вместо за компенсации, парите от държавния бюджет, е трябвало да бъдат вложени в реконструкция на горивните системи в училищата, социалните домове и болниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
3
 
! Отговори
Николета Денкова преди 1 година
Няма да учат в студени класни стаи! Няма да учат изобщо и проблемът ще се реши!
52
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще учат ли децата ни в студени класни стаи? Няма значение. Важното е украинските "бежанци" да изкарат зимата в топлите ни спа-хотели.
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"По царско време в училищата е имало печки на дърва и въглища. Имало е дежурни учители които са подържали огъня. Баба и дядо са учили точно с такова гориво. Защо сега да не може." _____________ Защото годината е 2022-ра. И най-вече - защото има начин, който е РЕАЛЕН, проверен и евтин, за да ни е топло, комфортно и лесно.
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе споко, ще минат онлайн и си седят дома на топло, то вече му свикнаха, зоро беше първата година
49
0
 
7
 
! Отговори
Вера преди 1 година
Ще намерите пари за децата ни, както намерихте за вашия си джоб!
48
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само пенсионерите ли ще мръзнат?? Адя адя... На студено тамън ще харчат повече енергия от тази, която са поели със сладките напитки и храни и няма да напълняват.
47
2
 
15
 
! Отговори
Слава какаина! преди 1 година
Нашите деца не са важни! Важно е децата на какаина да са нахранени, татковците им въоръжени, а майките им гримирани! Това са европейските ценности днес! И без храна моежете! И да се къпете един път в седмицата! А дънките да ги перете един път в месеца. И заплатата всеки месец да я превеждата на наркомана за да се бие с руското изчадиее.
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хоум Офис , Хоум Скуул
45
3
 
12
 
! Отговори
Ванката сами сме преди 1 година
Няма я държавата - трябва сами се оправим и да оцелеем през зимата, планински спални чували, палатки, термо дрехи и огньове дори и по апартаментите. Зимата ще е свирепа. Трябва запаси храна и оръжие да имат хората.
44
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради образованието сме в такава дилема. Ако политиците ни бяха образовани нямаше да се задават такива въпроси. Шуробаджанаци само в политиката.
43
2
 
20
 
! Отговори
До 38 свободен човек преди 1 година
Когато се освободим от една зависимост, а се закачим за друга това как ни прави независими???
42
2
 
19
 
! Отговори
Евро-либерастия преди 1 година
Еко сделки, санкции, ЛГТБ и хомосексуализма ще грее европейците. Истанбулската конвенция ще ви пази и топли също. Карайти тротинетки и велосипеди щото няма да можете да си позволите автомобили.
41
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента в Русия има такива огромни възможностти и потенциал за развитие на бизнес каквито никога никъде не е имало. Евтини енергии, евтини ресурси, липса на външна конкуренция (западът сам напусна), ниски данъци и толерантна данъчна политика, държавни преференции за бизнеса. А ЕС без евтини енергии и ресурси има само една възможност - да обеднява, икономиката да се свива докато накрая съвсем умре.
40
3
 
16
 
! Отговори
Зеленски е на Топло преди 1 година
Зелето си е на топло и безопасно и командва глупавите европейци.
39
3
 
23
 
! Отговори
За УКрайна преди 1 година
Подкрепяме Украйна и не е важно дали ще учат българчетата и дали ще са здрави,
38
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин пък ще си седи на топло, Газпром си лапнаха милионите. Само ние и ЕС сме с пръст отзад. Либералите да плащат сметките сега.
37
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те кога са учили на топло зимата?
36
2
 
30
 
! Отговори
Зеленски Студувайте преди 1 година
Важното да подкрепяте Украйна и санкциите. Украйна трябва да номер 1 най-важното нещо в живота ви дори и с цената на това децата ви да студуват и да не се къпят. Дарявайте пари и заплати за Украйна. Подкрепяйте украинските войски и украинските дезертьори ги настанявяйте само в луксозни и СПА хотели. Да живее УКрайна
35
6
 
8
 
! Отговори
Има Онлайн обучение преди 1 година
Това остава като алтернативен вариант. Другото е да пуснат децата в голяма зимна ваканция и после цялото лято да си учат.
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има кюмбета на дърва и въглища, що да е студено!