Лоша пътна инфраструктура, тротинетки затрудняват пешеходците

От ИПБ разказват за проблемите по пътищата в страната
7 сеп 2022 14:33, Петя Славова
22
Лоша пътна инфраструктура, тротинетки затрудняват пешеходците
Снимка: БГНЕС

Сигнали за лоша пътна инфраструктура получават най-често на национално ниво в Института за пътна безопасност (ИПБ) Пешеходците се оплакват от липса на достъпност.

"С институциите през последните години се изгуби обратната връзка с нас. В момента няма никаква обратна връзка към нас - организациите, които се занимаваме с безопасността на движението. Институциите го приемат това като някакво задължение, което не е приятно за тях. Правят някакви акции, които имат само някакъв моментен резултат и после всичко си тръгва по стария начин.". Това обясни пред БНР експертът от ИПБ Михаил Попов.

По думите му, от института тръгва инициативата за създаването на Държавна агенция за пътна безопасност. "На този принцип действат и всички останали държави, които са по-напред от нас в пътната безопасност Има една агенция, която носи цялата отговорност за пътната безопасност и тази агенция контролира всички институции, които имат някакви отговорности по отношение на тази пътна безопасност.

Правителството тогава откликна на тази наша идея, създаде се тази агенция, но лошото е, че тя започна да работи като една неправителствена организация, без да осъществява контрол а службите и министерствата, без да налага някакви указания, а хората започнаха да искат тази Държавна агенция да бъде закрита.", обясни Попов и допълни, че по-добре е тази държавна агенция да заработи, отколкото да се закрие, защото това само може да е в полза за пътната безопасност в България.

Едно от нещата, което предложихме на агенцията е да се обследват всички пътища и да се набележат всички черни точки.“, коментира още той.

Специалистът коментира и все по-честото придвижване с електрически тротинетки. Проблемът е, че се прави в пешеходни зони, затова и например в Община Карнобат са ги забранили преди седмица. Ограничението включва и придвижването със скутери и мотопеди.

Оказва се, че и в Бургас все по-често хора предпочитат движението именно с такива средства, защото се придвижват много бързо. "За пешеходците обаче е все по-трудно пресичането, особено в центъра на града на основни булеварди, където няма светофари", допълни Попов

"Не знам защо една Община ще пуска допълнителна заповед след като в Закона за движение по пътищата си пише точно и ясно си ги пише тези неща. Превозните средства каквито се водят според закона тротинетките - индивидуално електрическо превозно средство, на тях им е забранено да се движат в пешеходните зони.  Затова казвам, че в Закона за движение по пътищата си ги пише всички тези ограничения и правила, не виждам смисъл Общините да правят нещо допълнително, а просто трябва да осъществят контрол.", обясни специалистът по пътна безопасност.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Нео преди 1 година
Какъвто народът, такова и управлението! В моя град има велоалеи. Не са от най-добрите, но ги има. Велосипедестите и тези с тротинетките обаче масово карат по тротоарите и пешеходните зони, и то много бързо! Не съм чувал за глобени такива! Е кой трябва да следи за спазването на закона? Изключително некадърно управление! И сега и преди и изобщо!
18
0
 
0
 
! Отговори
Комитев преди 1 година
Митев, какво общо има демокрацията с темата? Ходи пускай връзки да си купиш сгъваемо "балканче" и си го карай сит и само доволен в Северна Корея
17
2
 
8
 
! Отговори
Митев преди 1 година
Няма да се къпем,на студено ще стоим,по малко трябвало да ядем,сега пък искат и пеша да ходим,върнаха ни в каменната ера,сега на това му викат "демокрация".....
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как лоша пътна инфраструктура?! Бойко такива пътища изгради, толкова асфслт положи....сега обещава и велоалеи на супер ниво...неблагодарници! :))
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тротинетките не са за тротоара, не разбрахте ли? Също и моторите, мотопедите, велосипедите, колите, тракторите, тролеите.
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото и да искам да се придвижвам с колело, София не става за тая работа. Просто няма условия.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ква беше оная русата тротанетка ве...момче ли е , момиче ли? дето вика лети по магистралата? Абе тая държава нема ли некой да има малко ред ве/?
12
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Баси травматолога е този N 2, специалист незабелязан явно от медицината, че се напъва тук да съветва, остана и лек да каже ?
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе бугарите на три окенана веее,мноо просзз народ
10
6
 
9
 
! Отговори
до 9 преди 1 година
Тук тротинетките се движат по пътното платно с каска и светлоотразителна жилетка, по велоалеите и тротоарите, не пречат на никой и не съм чул или видял някой да бъде блъснат или закачен от тротинетка по тротоара, плътно в дясно по посока на движението по платното и тротоара, а велоалеите са двупосочни.Ами оправете си структурите и мислете като гласувате, но това последното май не го умеете щом Бойко пак води и си го искате ? Има много да се чудите на Запада и да мрънкате против всичко.
9
0
 
10
 
! Отговори
До Абе как всичко преди 1 година
Сигурно защото там има изградена достатъчно добра инфраструктура за да не си пречат. А тук на едно място се движат тротинетки, колела, детски колички и пешеходци. Оцелява най-силният.
8
3
 
7
 
! Отговори
Няма да мине преди 1 година
много време и тротинетките ще са виновни за простотията на българинът !
7
8
 
8
 
! Отговори
Абе как всичко преди 1 година
пречи на този "многознайко" българинът бе ? Защо никой не се оплаква тук в развитите демокрации от тротинетките ? Почти всеки трети тук има тротинетка за придвижване в населените места бързо и безопасно, а с тях и не замърсява въздухът с газове ! Имам дори случай когато кола с предимство спря и ми даде знак да мина като ме видя, че идвам, а аз тъкмо намалявах за да спра ! Вечните мрънкащи сте вие, вечните недоволни дори и това, че сте живи !?
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди малко си вървя по Графа и зад мен лигав гласец високо обяснява "От хотела казАха, че е резервирано". Минава покрай мен, поглеждам заради дразнещия тембър и селсkото ударение - Емилчо Тротинетката. Заради него развих непоносимост към наглите, готови да те блъснат, фучащи по тротоара с различни "еко" пособия.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И плъховете озверяват когато нямат жизнено пространство и започват да се избиват взаимно.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам лоша ли ни е инфраструктурата (за тротинетки) или добра, ама те шъкат безразборно навсякъде както са бръмчали автомобилите в Зап.европейските градове като като Париж, Лондон и др. в началото на ХХ век, Нищо ли не сме научили от товага?
3
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алоо! Самозабравихте се с омразата! Всяка една тротинетка на улицата/тротоара е една кола по-малко! Представете си всички с тротинетките да се върнат в колите как ще се задръсти града! Поощрявайте ги и им давайте законово право да се движат и на пътното платно и на тротоара, и в насрещното по централните малки улици! Няма европейска столица която да е сколасала с колите! Затова вече наблягат на велосипеди и тротинетки и им дават предимство. Иначе и 100 милиарда да налеете, града ще е зле.
2
2
 
10
 
! Отговори
Травматолог преди 1 година
Тротинетките с над 10 кмч за възрастни трябва да ги забранят поради проблемите, които предизвикват в колената на каращите ги. Но май ще трябва да устареят тези, които ги карат за да им дойде акъл в главата.
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Институт от нищоправци и чешипундарници на тлъсти заплати!То безброй агенции,институции и институти на хранилка пък ефвкт-никакъв