Евдокия Манева: Няма да узнаем кои са виновните за наводненията

Според нея, отговорните министерства имат интерес да се покрие истината
Обновена: 8 сеп 2022 08:05 | 8 сеп 2022 07:55, Петя Славова
76
Евдокия Манева: Няма да узнаем кои са виновните за наводненията
Снимка: БГНЕС

Необходима е още помощ заради опустошителните наводнения в Карловско и Пловдивско. Според бившия министър на екологията Евдогия Манева, правителството се е забавило с търсенето на помощ от ЕС за възстановяване на щетите.

"Може веднага да бъдат поискани тези искания, поне принципно да се заяви, а след това да се уточнява размерът на средствата", обясни тя пред БНР.

По думите й, е смешно обяснението за наводненията с "комплексни причини":

"Това оправдание е доста смешно. Има три стратегически документа, в които рисковете, които съществуват в България, са описани, описани са и мерките, които трябва да се вземат - с конкретни изпълнители и с посочени средства. Това са (трите документа - б.р.) Стратегията за борба с климатичните промени, Плановете за управление на речните басейни и стратегията за предотвратяване на рисковете от наводнение. Сега да търсим някакви глобални причини или да се оправдаваме с дъжда е просто безсмислено. Трябва да се намерят конкретните нарушители", допълни Манева.

Още по темата

Бившият министър на околната среда и водите подчерта, че две министерства носят основната вина, отговорност за това, което се случи заради безхаберие, несвършена работа и нарушения:

"Това са Министерството на земеделието, специално Агенцията по горите, както и Министерството на екологията (МОСВ). Очевадно е, че там е имало неправомерна сеч, която надхвърля позволеното".

Манева изтъкна, че проверките за незаконна сеч в района на наводнените села ще бъде правена от министерствата, които са отговорни за бедствието:

"Те имат интерес да покрият истината. Те ще кажат нещичко, но няма да узнаем цялата истина. Така беше с наводненията в селата Цар Калоян и Бисер, а и в други случаи. Там бяха покрити виновните, не вярвам, че и тук ще разберем кой е виновният. Истината няма да се узнае, докато няма проверка от независими експерти".

Тя изказа съчувствие към пострадалите хора от наводненията и изрази надежда "щедрите обещания" на управляващите да бъдат изпълнени:

"Горчивият опит от подобни бедствия показва, че около събитието се дават щедри обещания, а след това постепенно някои неща се забавят в изпълнението или се забравят. Дано този път не е така!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Трябва да се потърси отговорност от горското, местната администрация, населението там и от ......климата, но там вси сме виновни, аз също като карам колата, пуша или ям!
59
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
зачетох се в статията,но набързо спрях..Да сме били .."Поискали искания"...Брилянтна мисъл,нема що!..Иначе първо:-Всички дървеса на снимката са СТАРИ,изсъхнали и най-вероятно "естествено приключили"..Това НЕ е "сеч"!!!..По-скоро не е провеждана на време "Санитарна работа" за почистване на горите...Второ:..-Само човек,който се взира единствено в "партийните доктрини" не забелязва,че подобни катаклизми стават НАВСЯКЪДЕ по света и то в далеч по-кошмарни обеми!..Та търсенето на виновен е абсолютнапр
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е той виновния не е един, а са много. Но най-големия виновник е човешката немърливост и небрежност. Затлачиха реките с ***, изсякоха дървета, всеки прави каквото си поиска, гледа да открадне, да "прецака държавата", а после реве че тя е виновна. Еми, няма как, някой друг вечно да ви е виновен. Всеки е по по най, и това е следсвието от беззаконието
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За един язовир вкараха министър в затвора, за затритите осем села - с. Богдан, с. Столетово, с. Каравелово, с. Московец, гр. Клисура, с. Розино, с. Слатина и с. Христо Даново ТРЯБВА да има осъдени не един и двама.
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ясно кои са виновни - министъра на екологията, министъра на земеделието, областния управител, кмета на общината, директора на горското, директора на инспекцията по околна среда, и директора на басейносвата дирекция. Всичките тези.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Горчивият опит от подобни бедствия показва, че около събитието се дават щедри обещания, а след това постепенно някои неща се забавят в изпълнението или се забравят. Дано този път не е така!".__________________Такава беше практиката при Герб и Б. Борисов след подобни бедствия в случай, че някой има къса памет! Пострадалите хора с години живееха във фургони.
54
0
 
5
 
! Отговори
Бръм преди 1 година
Най-голямата трагедия е че всички знаят кой сече.... и местните си купуват дърва от тях... това е беден народ.... липса на закони и не знам вече колко години ... преход...Важното е че в Калофер се готвят за събор, пък... едни нямат вода и храна, други ще танцуват, пеят и хапват... на това прилича държавата ни...
53
0
 
5
 
! Отговори
аз преди 1 година
Виновните се знаят, просто не се споделят имената им. Всчики в село знаят кой краде дърва, вероятно половината от тези по снимките са си купили крадени дърва.
52
1
 
7
 
! Отговори
Г.Димитров преди 1 година
Нямало да се разбере.Напротив,виновник е капитализма.Строй в който се мисли само за печалба и далавери.В капитализма човека е роб ,вещ,стока,която след употреба се заменя.Така рухна училище,болници и всичко в Бг.Само тук ли...Навсякъде,вижте Америка.Време е за социализъм.
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам никой политик не обвинява другите явно е колективна корупция от ВСИЧКИ партии, които са взимали подкуп от дървената мафия. А знаем коя партия държи горите от преди 2000г.
50
0
 
9
 
! Отговори
Мии преди 1 година
Някой дремал на поста си и само лапал. Сега няма виновни! Ха! Отговорността е имагинерно понятие.
49
0
 
10
 
! Отговори
Майна преди 1 година
То е ясно, че нерегламентиранота сеч и непочистените корита на реките са най- виновни! Те чия отговорност са ?
48
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
как КОЙ - ГЕРБ и ДПС които 15 години изсекога горите и не направиха нищо по въпроса
47
0
 
9
 
! Отговори
тя преди 1 година
Дигата е разрушена от тежките дървета ,които са се удряли в нея !Реката влачейки дървета с калта тръгва в селото !
46
0
 
8
 
! Отговори
T.Шак преди 1 година
То е ясно кои са виновните. Обаче понеже на българското правораздаване не може да се разчита, редно е карловци да отидат и да натрошат канчетата на всички горски в района. Ей така, по тъмна доба, за повече драматизъм. Боят възпитава в добродетел.
45
0
 
5
 
! Отговори
ъъъ преди 1 година
Това всички много добре го знаем.
44
0
 
9
 
! Отговори
тя преди 1 година
Няма да узнадаем ,зашото в България чиновниците се прикриват един друг , нали общо са делили парсата !
43
1
 
8
 
! Отговори
ВЪЗМУТЕН преди 1 година
Стига сте давали трибуна на бивши министри!Ако всеки работеше съвестно на поста си и милееше за страната ни,нямаше да има такива случаи.И министри и кметове се облажват яко от постовете си и европрограмите.Знаят,че по веригата всеки е получил своето,а гражданите да се оправят сами.Спомняте ли си в Бисер-Цветанов и Кристалинка с мушамите,качени на тежки машин?Къде са те сега и как се оправят хората там-никой не се вълнува,а и журналистите не питат.Завършват репортажа си с:"Ще следим случая"
42
4
 
11
 
! Отговори
Спеца преди 1 година
Виновния е кмета на Карлово , защото нито е взел мерки за поправяне на дигата , нито е сигнализирал за голата сеч в Балкана!Но ако ГЕРБ - СДС се завърне във властта, никой няма да му търси отговорност!
41
0
 
8
 
! Отговори
НеизвестенИзвършител преди 1 година
До Анонимен ... Местните наистина знаят кои са виновниците , а целта на такива статии и изказвания на бивши и настоящи министри служат да ги обезкуражат в търсене на възмездие . "Няма виновни.. няма и това е . Дръжте сега тия миззерни помощи, мълчете и не си врете гагата където не трябва ... " . СЛУЧАЙНО да си спомняш взрива на цистерна в онова село ? Пак нямаше виновни . Дадоха по някой лев на ония със разрушените къщи. Наказаха машинистите и с това "случая приключи" ... и беше забравен.