Евдокия Манева: Няма да узнаем кои са виновните за наводненията

Според нея, отговорните министерства имат интерес да се покрие истината
Обновена: 8 сеп 2022 08:05 | 8 сеп 2022 07:55, Петя Славова
76
Евдокия Манева: Няма да узнаем кои са виновните за наводненията
Снимка: БГНЕС

Необходима е още помощ заради опустошителните наводнения в Карловско и Пловдивско. Според бившия министър на екологията Евдогия Манева, правителството се е забавило с търсенето на помощ от ЕС за възстановяване на щетите.

"Може веднага да бъдат поискани тези искания, поне принципно да се заяви, а след това да се уточнява размерът на средствата", обясни тя пред БНР.

По думите й, е смешно обяснението за наводненията с "комплексни причини":

"Това оправдание е доста смешно. Има три стратегически документа, в които рисковете, които съществуват в България, са описани, описани са и мерките, които трябва да се вземат - с конкретни изпълнители и с посочени средства. Това са (трите документа - б.р.) Стратегията за борба с климатичните промени, Плановете за управление на речните басейни и стратегията за предотвратяване на рисковете от наводнение. Сега да търсим някакви глобални причини или да се оправдаваме с дъжда е просто безсмислено. Трябва да се намерят конкретните нарушители", допълни Манева.

Още по темата

Бившият министър на околната среда и водите подчерта, че две министерства носят основната вина, отговорност за това, което се случи заради безхаберие, несвършена работа и нарушения:

"Това са Министерството на земеделието, специално Агенцията по горите, както и Министерството на екологията (МОСВ). Очевадно е, че там е имало неправомерна сеч, която надхвърля позволеното".

Манева изтъкна, че проверките за незаконна сеч в района на наводнените села ще бъде правена от министерствата, които са отговорни за бедствието:

"Те имат интерес да покрият истината. Те ще кажат нещичко, но няма да узнаем цялата истина. Така беше с наводненията в селата Цар Калоян и Бисер, а и в други случаи. Там бяха покрити виновните, не вярвам, че и тук ще разберем кой е виновният. Истината няма да се узнае, докато няма проверка от независими експерти".

Тя изказа съчувствие към пострадалите хора от наводненията и изрази надежда "щедрите обещания" на управляващите да бъдат изпълнени:

"Горчивият опит от подобни бедствия показва, че около събитието се дават щедри обещания, а след това постепенно някои неща се забавят в изпълнението или се забравят. Дано този път не е така!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 25 Вечния Български . . . До кога? Решението макар и не идеално е Възраждане! Дори и да не спечелят,винаги ще ги избирам.Единствените които се опитват да работят в полза на народа.Радвам се че ги има,че не се отказват въпреки всичко.Не им е лесно...Желая им успех! А Манева ги знае игрите и е права за голямо съжаление!
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Секат ви горите и измирате, вкарват ви чужденци и избиват полицаи, корупцията която избирате е най-краткия път да умрете от простотията си.
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кои са виновни за тоталната престъпна неграмотност на българина да няма застраховка на дома си и да вика Неволята?
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както повечето золуми са благодарение на герп-дпс, а Лойко вика ние купихме машините, с които сега се чисти. Нагли уруди.
16
0
 
6
 
! Отговори
Вечния Български преди 1 година
Символ е КРИВАТА КРУША!Правим,сучем и докарваме нещата все дотам,до под кривата круша.И не знам Господ ли ни е орисал с такава съдба,или ние сме калпави като народ но всеки идва на власт уж с идея за нещо добро,но обикновено става както винаги.Няма държава,няма институции,няма органи,които да следят за БЕЗАПЕЛАЦИОННОТО спазване на закони и разпоредби.Един разграден двор сме и шепа тарикати разиграват народа.Докога?
15
0
 
9
 
! Отговори
тъпчо преди 1 година
Вчера по телевизията Гешев зададе въпрос след катастрофата до София - защо в България не се спазват правилата, а като отидеш например в една Гърция си примерен. Ми аз мога да му отговоря - щото там за леко нарушение плащаш няколко стотин евра и може и в затвор да влезеш, а тук минаваш с един фиш. Че и другата ни работа е такава....
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Политиците и мутрите.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Алооо ако е така, значи ние сме такива, защото ние ги избираме. Толкова си можем.
12
1
 
8
 
! Отговори
9 преди 1 година
Просто в България така се случват нещата, строиш без разрешително където искаш, почваш да строиш подпорна стена, пък то се оказва хотел, вземаш разрешително за сеч за 20 %, удряш едни 40-50 % и така.
11
1
 
3
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
Виновни няма, трябва горите да се режат,а дървесината да се изнася навън.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората са виновни за всичко. Стига с тези политици. Кой ги избира? Хората. Няма как да стане, като седиш и чоплиш семки, а и все да краднеш или да се изхитриш. Ако сте пътували по Европа, веднага ще ви стане ясно. На нас все някой ни пречи, но истината е, че сами сме си виновни. Киро и Асен не им изсякоха горите, нали?
9
6
 
3
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
Не търсете под вола теле. Единствената причина е изключително силния и продължителен дъжд.
8
0
 
8
 
! Отговори
Алооо преди 1 година
Всички бокл.ци от 1989 г. насам са виновни за всички беди, които са сполетели българския народ и за съжаления продължават да ни сполитат. Още 33 години мизерия ни чакат, ако до тогава все още съществува България.
7
0
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
То се вижда дори на снимките кой е виновен!!!!Който е взел пари да чисти корита на реки, но не е почистил, а взел пари. Във всеки район е ясно кои са.Далавера, далавера...на ви далавера.Няма контрол. Упоят ги с маса, кокаин и *** кеш в джоба и айдеее банкети и кючеци ...ето резултата. А самите хора пострадалите какво правят??Евалла на башибозуците, ооо той сина работи при Еди кой си, дъщерята работи при баща....да мълчите всички и се хващайте на работа.
6
2
 
9
 
! Отговори
След герп - потоп преди 1 година
Как така нямало да узнаете, в нетя има списъци с фирми, занимаващи се с незаконен добив, защо се излагате така?
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде бе, сериозно?
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП от 2 години сече яката и обещава евтини дърва
3
1
 
14
 
! Отговори
истина е преди 1 година
В тази държава единственият виновен за всичко лошо което става е овчият български народ !!
2
2
 
11
 
! Отговори
Всяко зло за добро преди 1 година
Е по не отоплението за зимата им е осигурено. Дървата сами дойдоха пред къщите им. Само трябва да ги нарежат и да ги приберат на сухо.
1
0
 
8
 
! Отговори
Маньо Евдокиев преди 1 година
Ами то в тази държавица е така!