Евдокия Манева: Няма да узнаем кои са виновните за наводненията

Според нея, отговорните министерства имат интерес да се покрие истината
Обновена: 8 сеп 2022 08:05 | 8 сеп 2022 07:55, Петя Славова
76
Евдокия Манева: Няма да узнаем кои са виновните за наводненията
Снимка: БГНЕС

Необходима е още помощ заради опустошителните наводнения в Карловско и Пловдивско. Според бившия министър на екологията Евдогия Манева, правителството се е забавило с търсенето на помощ от ЕС за възстановяване на щетите.

"Може веднага да бъдат поискани тези искания, поне принципно да се заяви, а след това да се уточнява размерът на средствата", обясни тя пред БНР.

По думите й, е смешно обяснението за наводненията с "комплексни причини":

"Това оправдание е доста смешно. Има три стратегически документа, в които рисковете, които съществуват в България, са описани, описани са и мерките, които трябва да се вземат - с конкретни изпълнители и с посочени средства. Това са (трите документа - б.р.) Стратегията за борба с климатичните промени, Плановете за управление на речните басейни и стратегията за предотвратяване на рисковете от наводнение. Сега да търсим някакви глобални причини или да се оправдаваме с дъжда е просто безсмислено. Трябва да се намерят конкретните нарушители", допълни Манева.

Още по темата

Бившият министър на околната среда и водите подчерта, че две министерства носят основната вина, отговорност за това, което се случи заради безхаберие, несвършена работа и нарушения:

"Това са Министерството на земеделието, специално Агенцията по горите, както и Министерството на екологията (МОСВ). Очевадно е, че там е имало неправомерна сеч, която надхвърля позволеното".

Манева изтъкна, че проверките за незаконна сеч в района на наводнените села ще бъде правена от министерствата, които са отговорни за бедствието:

"Те имат интерес да покрият истината. Те ще кажат нещичко, но няма да узнаем цялата истина. Така беше с наводненията в селата Цар Калоян и Бисер, а и в други случаи. Там бяха покрити виновните, не вярвам, че и тук ще разберем кой е виновният. Истината няма да се узнае, докато няма проверка от независими експерти".

Тя изказа съчувствие към пострадалите хора от наводненията и изрази надежда "щедрите обещания" на управляващите да бъдат изпълнени:

"Горчивият опит от подобни бедствия показва, че около събитието се дават щедри обещания, а след това постепенно някои неща се забавят в изпълнението или се забравят. Дано този път не е така!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В TikTok се въртят клипчета с Кирчо.Бая критики отнесе.Дано чуят и да се обединят да решат проблемите,а не само да се карат без да работят.
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова много вода се изля...Никакви дървета нямаше да помогнат.Знаете ли...това накара политиците да отидат при обикновените хора и да ги чуят.Нека слушат хубаво.Политиците се бяха откъснали от народа и се държаха все едно им е враг.
38
0
 
7
 
! Отговори
Евро-Атлантик преди 1 година
Виновна е природата ! Време е България да изсече горите си и да изпрати дървесината в чужбина нали сме важен член на ЕС ......Като по умни даваме съвет на братята ни от България " Няма дървета - няма проблеми , няма злато - няма папели " Парите развалят хората .....на вас ни природа ни пари ви трябват !
37
0
 
7
 
! Отговори
toti преди 1 година
Дървената мафия не е в селата,а в София и Пловдив,на тези там им стига една гондола за две зими!!!А никой не види ,че материала е само ЧАМ !!
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ТаняТанче, много ти се иска всичко да се застрахова, ама какво общо има цялата работа със застраховките. Тук става въпрос за кражба и измама с последвало нещастие
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Местните нали знаят кои са виновниците, сигурен съм че вечерно време си шушукат кой какъв е и с какво се занимава. Истината е че те трябва да съдят държавата за да може държавата да съди кадеца. А секачите от селото, са и мародерите в селото и арендатори и кметове и полиция и пожарна и шофьори на камиони и ловна дружинка и аптекар. Всички в селото знаят кой е, ама не им стиска да се изправят пред тях и да заявят претенцията си.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има България.Това ни е пратено да се обединим.Било си е писано да стане.Нека помогнем на тези хора дружно.
33
6
 
4
 
! Отговори
Таня преди 1 година
След всяко бедствие едно и също. Хора реват по телевизията, други хора ги гледат и цъкат с език. Никой не се застрахова и на следващото бедствие пак същата сцена.
32
3
 
0
 
! Отговори
tot преди 1 година
Не ни трябва,тези 2 мил.дето избягаха и над 200 села опустяха ,други 1500 са отживелица е ясно на всички .Безхаберието ражда смърт и разруха!! След години и България няма да е има ,щото и *** избягаха,като няма от каде да крадат !!!А гражданите не искат да си цапат ръцете ,тъка и по магистралите само *** работят и чакайте пътища!!!
31
0
 
3
 
! Отговори
ЗА ЧАИРА преди 1 година
Стоян Баташки,ex- главен инженер на най-богатото държавно предприятие в Пловдив - "Водноелектрически централи" към НЕК и втори братовчед на червения медик проф. Илия Баташки
30
0
 
0
 
! Отговори
за 2 милиарда преди 1 година
питайте инженер Cтоян Баташки !
29
1
 
8
 
! Отговори
Християнка преди 1 година
Лекарството е - истински българи във властта. И незабавно излизане от ЕС и НАТО.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Върнете се няколко правителства назад и ще разберете. Все назад до безкрай.
27
1
 
1
 
! Отговори
нима не виждате преди 1 година
Дърветата са виновни
26
1
 
8
 
! Отговори
Разбира се преди 1 година
че когато виновните са във властта никога никой не ги разкрива. Все едно сами да разкрият себе си.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Несменяем директор на Горско стопанство от регионален характер повече от 22-23 години и то регион,където официално се знае,че дърводобива преработката на дървен материал е в ръцете на ДПС ? Сигурно е най-добрия от най добрите в тази държава,сигурно никога не е участвал в схеми,разбил е обръчите от фирми и е най-честния и съвестен служител в Министерството на земеделието и горите?
24
0
 
9
 
! Отговори
Котарак преди 1 година
Естествено, че ще покрият истината! Живеем в най крадливата и лъжлива държава в света. Ген. Какво да го правиш.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Областния управител и кмета са отговорни. Щом се е стигнало до тук значи не са си свършили работата.
22
9
 
3
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До Анонимен 29 Възраждане ще ни възродят повече от ПП. Айде бегай. Социализъм ти се приискал.
21
1
 
9
 
! Отговори
Black Sea преди 1 година
26 е отговорил кои са виновните. Помните ли кой говореше за кръгове от обръчи и че раздавал парчетата от баницата в БГ? Казва се Ахмед Доган. ГЕРБ просто му пригласяха, но и те са с двата крака вътре. Ако се разходите към Бузлуджа и Шипка, картинката с незаконна сеч е същата. Ако минете през Дюлинския проход ще видите същото. Над свети Влас и с. Кошарица беха хубави гори. Сега ги няма. Няма гори и по пътя преди и след обзор. Само храсти. Сигурен съм че и на много други места не е по различно.