Д-р Семерджиев: Здравеопазването у нас е сред най-евтините в ЕС

Според него трябва да се увеличи здравната вноска
9 сеп 2022 13:27, Петя Славова
44
Д-р Семерджиев: Здравеопазването у нас е сред най-евтините в ЕС
Снимка: БГНЕС

Българите имат бърз и ефикасен достъп до медицински  грижи, но ги притеснява цената. Това е един от изводите на проучване на експерти за икономика и политика на изследователския център "Тренд", което отита още, че 29% от хората у нас смятат здравеопазването ни за скъпо.

Според здравния експерт и бивш министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, страната ни има едно от най-евтините здравеопазвания в рамките на ЕС.

Още по темата

Той уточни пред БНР, че България разходва за една година около 600 евро на глава от населението публични средства, докато няма страна в ЕС, която да е под 3 хиляди евро на глава от населението.

В проучването на "Тренд" става ясно още, че България е на първо място в ЕС по брой болници на население. В страната има 53 болници на 1 млн. души. 37% от българите са удовлетворени от достъпа до здравни грижи, а 47% не. 80% от пациентите са недоволни, че не могат бързо да посетят личния си лекар или да стигнат до лекар-специалист.

В допитването най-голямо е неодобрението за доплащането на лекарствата. Всеки пети е спирал назначените му лекарства поради липса на пари. 53% виждат сериозен проблем при цените за прегледи. 27 на сто не са посетили лекар-специалист поради липса на средства.

Достъпът до здравни грижи в страната е доста по-бърз спрямо останалите европейки държави, коментират експертите, но пациентите доплащат 40% от здравните разходи.

Според д-р Семерджиев, ако не се увеличи здравната вноска, няма как цените на клиничните пътеки да бъдат актуализирани спрямо темпа на инфлацията.

"Не се събират вноските от близо 1 милион здравноосигурително задължени лица, което е административен проблем и би трябвало да се реши бързо. Ако се постигне нормална събираемост, ще има значително повече средства. Поне 800 милиона до 1 млрд. лева ще се влеят в системата", посочи експертът.

По думите на бившия министър на здравеопазването лекарствената политика е в изключителна криза:

"Министър Асена Сербезова, която е фармацевт по образование, вместо да санира този проблем, тя го утежни допълнително, увеличавайки публичните разходи в НЗОК за лекарства, но не намали по никакъв начин доплащането, което е 80% от всички видове доплащания в здравната система".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-н доФторе , в Конституцията на РБ пише :---" ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В БЪЛГАРИЯ Е БЕЗПЛАТНО '' !Пенсиите на 88% от българите са 420 леА , а заплатите на същите %-ти са 600 леА ! А кажете , колко да Ви се плаща , да не говорим за вирусите , смъртността , бежанците войната , и най-вече , за КОСМИЧЕСКИТЕ ЦЕНИ НА ГОРИВА , ХРАНИ , Т. Н. ...???МЕРСИ !
14
1
 
11
 
! Отговори
Пълни глупости преди 1 година
и простотии! Поредната стъкмистика. Няма полза от брой болници на глава от населението ако няма кой да лекува в тях. А тези 600евро да вземе да се гръмне! Какво получава човекът срещу тях!? Ругатни от *** сестри и пишман доктори, мръсотия, болести и плъхове! Субективизъм и демагогия, заблуда за глупаците, които вярват, че този или онзи щял да започне дълга и трудна борба с корупцията и щял да победи накрая! Все си мисля, че няма как да стане по зле и някой ме опровергава веднага.
13
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
ей на това му викат ...какво му викат?..-Та тоя жентлеман нарича КОШМАРА,в който попада болния човек,.."Здравеопазване" ?!../защо всички "фактори" мислят хората за безпросветни будали и че не са наясно как стои тоя,а и други въпроси,в ЕС ?!/
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като взимаме най-ниски заплати - какво искат да е?
11
0
 
16
 
! Отговори
gg преди 1 година
Да се увеличи вноската, за да има повече за източване?
10
1
 
0
 
! Отговори
Скъперник преди 1 година
Евтино и в лошия смисъл. Когато ида на пазар - рядко купувам най-евтините зеленчуци.
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българското здравеопазване е най-скъпото и неефективно в целия ЕС
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Децата ми плащат максимална здравна осигуровка,но са млади и здрави .Когато на мене се наложи,плащам.Предлагам като в другите страни всеки да има отделна сметка и да може да плаща с нея лечението на родителите си.Тарикатите,които не плащат здравни осигуровки,да не се лекуват безплатно,
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много е евтино. Доктора само за добър ден ти иска 30 лева.
6
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евтино докато не ти се наложи нещо и започват да ти искат с хиляди.
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евтино докато не ти се наложи нещо и започват да ти искат с хиляди.
4
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те и заплатите ни са такива - от най-еФтините са.
3
1
 
16
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Е да, най- евтино е, ако не броя осигуровките. От пет години не съм ходил на доктор, а преди това ходех през година. Хапове пия само Аспирин, еФтинийка.
2
1
 
14
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Никога не съм плащал здравни осигуровки, никога не ми се е налагало да ходя в болница. Ако ми се наложи, ще ходя в някоя частна клиника. Баряйте меча.
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
значи понеже 1 милион чандала не внасят здравни осигуровки, вашето решение е да вдигнете МОИТЕ, за да компенсирате? ЕВАЛА! МАШАЛА! гениални сте!!!! и едно друго въпросче - мене кво ме боли че в германия дават по 3к на година на човек??? що не погледнахте ФАЩ дето един апендицит го вадят за 50-100к? или викате има време, и до там ще стигнем....