България се топи с невиждани темпове

Коментар на академик Петър Иванов
22 сеп 2022 08:55, Росен Стойчев
419

България е на първо място в света сред 230 страни по намаляване на населението. От 9 млн. вече сме 6,8 млн., а може би и много по-малко, показва проучване на ООН. Прогнозите на Световната банка пък сочат, че през 2050 г. ще сме само 4,5 млн. души.
Още по темата

"Ние сме в демографска катастрофа.  У нас 148 995 души, наспускат този свят, а 58 678 се раждат", заяви директорът на Демографския институт към БАН акад. Петър Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Според него причините да губим толкова хора са десетки и те трябва да бъдат намерени и анализирани. Също така уточни, че има програми, съдействащи за увеличаването на раждаемостта.

"Всички раждания, които са 60 хил., изчезват с емиграцията, която също е 60 хил. Със 150 хил. души намалява България всяка година. Това прави 410 души на ден, или 17 души на всеки час. На всеки 3 минути България намалява с един човек", обясни академик Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


419
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
317
1
 
13
 
! Отговори
Нина преди 1 година
ГЕРБ, ни изгониха децата!
316
3
 
16
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 335: нещото/ тя/ то: елементарно, защото в нормалните държави съотношение работещи и ползващи е друго. В България имаш 1 милион които изхранват 5 милиона. 65% от заработката на всеки работещ се прибира от държавата като данъци. Това нямаше да е проблем ако бяхме на индивидуални партиди, защото тогава нямаше да се вдигат пенсиите и помощите изкуствено, а всеки щеше да взима колкото е внесъл. А и ромите нямаше да са на държавна хранилка.
315
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дванайсет години управление на ГЕРБ - два милиона българи по-малко!!! Това е резултатът, другото са празни приказки!!! Помислете си пак хубаво за кого ще гласувате на втори октомври? За ГЕРБ? За приятелите на ГЕРБ, ИТН, ДПС, Възраждане, ***, или...
314
2
 
4
 
! Отговори
чукча чукса преди 1 година
С разбирам Ванга какво е имала пред вид , да се приберат българите у дома докато могат.
313
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България се топи за радост на душманите. Така са изчезвали народи. Май геноцид се наричаше по спомен.
312
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е на кой политик му дреме. Докато има какво да крадат, ще им е все тая.
311
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бълггария не е държава,държавата е абдикирала отдавна,всеки си прави каквото си поиска,България все повече заприличва на психиятрия,без ред,без закони.Разрухата е навсякде, повсеместно.
310
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Радослав - "Нормалният казва защо не получават това за което плащаме, а комуниста казва дайте ми това което ми трябва!" - Обясни ми, РАдке ле рожбо бащина , миличък, защото в БГ получавам 1/8 от заплата за една и съща работа, спрамо чужбина, когато говорим за нискоквалифициран труд, а в висококвалифицирания такъв рализката пак е пне 2.5-3 пъти?
309
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви условия дава България на младите, че да седят тук?
308
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е новина... През 2050 година е изчислено, че ние ще сме еднолично номер едно по най-бързо намаляване на населението ни в Европа, а може би и в света...
307
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами с две висши от чужбина и два езика ми плащат само 1300 лева чисто в София. Как да не емигрирам, питам ви?! То родолюбие, родолюбие, ама е обидно твоите да ти плащат жълти стотинки и да ти се подиграват, а чуждите да плащат по-добре и дори и шефовете ми там бяха много по-добре настроени.
306
5
 
35
 
! Отговори
Папа преди 1 година
БГ. не е за хора които искат да работят честно,БГ не е за хора които искат да творят,да саздават.БГ. Е да си дойдеш ,а седмица две,и обратно от кадето си дошъл,тук общини администрации те гонят, просто защото са прости.не ми се пише,обескостиха я тази даржава
305
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София се пълни още повече, топи се останалата част на страната
304
5
 
7
 
! Отговори
До есд преди 1 година
Пак гладувайте за Мутрафоняс
303
14
 
41
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Как се радвам ,че се топим .Този процес ще се ускори още.Да изчезва това гадно племе ,каквото сме ние.Смесица от завист,злоба ,алчност ,мързел ,селски тарикатлък ,невиждана простотия ,безразличие ,лицемерие ,страх -това е общо взето олицетворението за българина,и разбира се разделението ,склонност към предателство,хулене ,ругаене ,пълно с всезнайковци ,с излишно самочувствие без покритие.В Бг няма никаква демокрация ,само на приказки , анархия .Нещо никъде несъществуващо-Капиталистич. социализъм
302
0
 
5
 
! Отговори
да преди 1 година
ако е прав, ще видим на 3ти Октомври, когато излиза преброяването от 2021
301
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е мащеха за много свои граждани, защо биха останали в нея?
300
3
 
26
 
! Отговори
$$$??? провалил се преди 1 година
Нормално.Каква социална политика има??? Майчинство, заплати ( мизерни) инфлация медицина( плащаш за да те уморят ефективно) образование кръгла 0 Данъци и цени до небето.Заемите за жилища с безбожни лихви С такава политика ако може да се развива България ,това ще цяло чудо.Добре че още и Господ не ни е оставил.Тогава вече няма да има бъдеще за България,ако ни остави.
299
4
 
15
 
! Отговори
Глас от тъдява преди 1 година
Лятото като си ходих до България, на всеки два-три дни камбаната хлопа на умряло. И това в един "град" от няма и 4 хил. души
298
22
 
14
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До СССР: защо всички комунисти все ревете за помощи, за безплатно жилище, за субсидирано от държавата евтино гориво, за безплатни неща. Ето това е разликата между комуниста и нормалният човек! Нормалният казва защо не получават това за което плащаме, а комуниста казва дайте ми това което ми трябва! Все ревете, че държавата трябва да ви дава, а не питате дали вие сте допринесли достатъчно за това което искате да получите!