Русинова: Пътната безопасност не е била приоритет за партиите

Според нея е необходима единна политика за пътната безопасност
26 сеп 2022 14:03, Петя Славова
11
Русинова: Пътната безопасност не е била приоритет за партиите
Снимка: БГНЕС

Поредната фрапираща катастрофа доведе до една жертва, двама ранени, сред които единият е с опасност за живота. Смазана луксозна кола със съмнение, че се е движила с 200 км/ч. И шофьор, за който свидетелите казват, че е бил във видимо нетрезво състояние, но е отказал първоначално да даде тест за алкохол и наркотици.

Още по темата
"Пътната безопасност никога не е била приоритет за политиците. И около изборите миналата година като експерти не чухме отговори на въпроси от политиците. Бяха поети ангажименти, но нито един от тях не се изпълни. За нас остана усещане, че всички са готови да работят по темата - декларативно и само до изборите, а после се работи кампанийно".

Това каза пред БНР Диана Русинова, Европейски център за транспортни политики, във връзка с неспиращата серия от тежки катастрофи в страната.

Тя допълни, че от 2020 година организацията повдига въпросите за бавното правосъдие:

"Мъж загина през 2017 година на автомагистрала "Тракия", а до днес делото не е минало дори на първа инстанция. Има случаи и с пропуски - наказани хора не получават справедливо наказание. Не би следвало в закона да има вратичка да се откаже вземане на проба, когато си причинил сериозна катастрофа".

Русинова подчерта, че е необходима единна стратегия и политика, "тъй като в сферата на пътната безопасност няма политика".

"Като експерти ни е направило впечатление, че в България сякаш умишлено всяка промяна се бави с години".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
чичо преди 1 година
Проблемите на пътя започват още от невъзможно тъпите листовки.Една случка.Не е шега.Аз,пенсионер от ВВС,летец и гл. прокурор решаваме листовка на компа-не я решихме.Опитваме втора и този път,ти да видиш,-не я решаваме!.Разгледахме листовките и прокурора казва-трябва да паднем до просташкото им ниво и може и да успеем.Има въпроси с 4 верни отговора което е против нормалната човешка логика.Те много въпроси са лишени от логика.Така са,не да ги решиш,а да ги платиш
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки в тази държавица не си върши работата ама въобще и същевременно винаги се оправдава с някой друг, от чистачка до президент.
9
0
 
2
 
! Отговори
Дедо Гочо преди 1 година
Пътната безопасност не е била приоритет за партиите - каква безопастност тук е като на фронта в Украйна - всеки те е взел на мушка . Убиха мой познат в ПТП - дело 3,5 г пътният полицай писал протокола , че е рязал колана да извади тялото на процеса каза че не си спомня дали е имал колан . Виновният сключи споразумение след 3,5 г и условна . Питате къде в БУРГАС
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При ПТП не само трябва да е задължителна пробата за наркотици и алкохол, но и употребата им трябва да се криминализира и да се лежи ефективно по бързо съдопроизводство. При употреба на алкохол и наркотици, съдът трябва да се произнесе до 30 дни. Какво не е ясно тук не знам. Надрусан убил човек.
7
0
 
2
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Вечните дежурни на празни приказки от мижавото институтче, в което НЕ СА СВЪРШИЛИ ЗА ПЕТ ПАРИ НЯКАКВА РАБОТА. Пък таз е върхът на уйдурмите и на наглостта. НЕ ИСКАМЕ НА ПОДОБНИ ЯЛОВИ "ЕКСПЕРТИ" НИЕ ДА ИМ ПЛАЩАМЕ ЗА ТОЗ, ДЕТО ДУХА. Настояваме непрекъснато подобни паразитни свърталища на безработни ДА БЪДАТ ЗАКРИТИ!
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво! Думата трябва да имат хора като тази жена! Нищо не правят любимите ни партии!
5
0
 
5
 
! Отговори
младен преди 1 година
Разбира се!!! Приоритет е грабенето.
4
1
 
11
 
! Отговори
А,ха преди 1 година
"експертът" Русинова е завършила "Социална педагогика"в СУ "Климент Охридски",В САЩ-,Икономика и управление на бизнеса",в Швейцария -Планиране ,управление и административна дейност -незаеършена.Нито една специализация по безопасност на движението.Но се е намърдал на сладко място,за което няма никаква специализация и представа.
3
0
 
6
 
! Отговори
ДРАГАН преди 1 година
КАКВА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ?! ПЪТИЩАТА СА СИ ОК! ТУК ЖИВЕЯТ ВАРВАРИ! ГЪРЦИТЕ ОЩЕ НАВРЕМЕТО СА ГО КАЗВАЛИ ТОВА!
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Партиите имат интерес мафията да работи на пълни обороти.
1
4
 
8
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
Диана Русинова експерт по пътна безопасност.Тази има ли шофьорска книжка и може ли да готви хубав боб ?На кого е протеже ?