Енергийният министър: Режим на тока не се задава

По думите на Росен Христов, не сме се отказали и от руски газ
27 сеп 2022 09:41, Петя Славова
8
Енергийният министър: Режим на тока не се задава
Снимка: БГНЕС

Въпреки енергийната криза и наближаващата зима, не се очаква  страната ни да има недостиг на газ. Според прогнозата на служебния министър на енергетиката Росен Христов доставките на газ са  стабилни през отоплителния сезон, а що се отнася до въпроса в цената, се водят процедури.

"Работим по диверсификация, в момента са открити няколко търга за втечнен газ, днес смятаме да обявим и търг за тръбен газ, там където съседни държави имат излишни количества",  каза той пред БНТ и уточни, че има сериозен интерес към търговете.

По думите му, режим на тока не се задава. "Българската енергийна система е стабилна, планови ремонти се извършват навреме. Не очакваме пренатоварване, няма рискове. Трябва да осигурим енергоизточници на всички, така че хората да не се налага да инвестират в смяна на видовете отопление, защото това е допълнителен разход", отбеляза Росен Христов.

Росен Христов коментира, че днес би трябвало интерконекторът с Гърция да получи Акт 16.

"Или утре най-късно, от КЕВР са готови да извадят лиценз за преминаване в търговска експлоатация и на 1 октомври ще бъде официалното откриване. Системата ще бъде активирана и търговски количества газ ще тръгнат през тръбопровода. Цената не мога да я коментирам, защото е конфиденциална, но е много конкурентна, по-ниска от сега", каза енергийният министър.

По думите му страната ни не се е отказала от руския газ, но засега от "Газпром" няма конкретен отговор на българските искания.

Още по темата

"Няма нужда да отхвърляме в случая потенциален доставчик. "Булгаргаз" продължава да дава заявки. Водят се преговори с редица доставчици. Няма риск да бъдем залети от евтин газ и да се чудим какво да го правим. Има някаква вероятност "Газпром Експорт" да поискат компенсации", допълни Росен Христов.

Той подчерта, че служебният кабинет не иска арбитражно дело.

"Танкерите с втечнен газ не бяха реални, нямаше никакъв шанс да ги вземем и да ги разтоварим, оказа се невъзможно да осигурим слотове поради краткия срок. Гърция обявява търг за слотове в средата на октомври за 2023 година, на който смятаме да участваме. Преговаряме активно с турската страна и за тази и за следващата година. Газ на каквато и да е цена не ни върши работа", добави Росен Христов.

По думите му в момента се разработва законопроект, който да бъде оставен на следващото редовно правителство,, който да включва компенсации и за газ.

"Мерките ще бъдат по-комплексни и насочени към тези, които имат най-много нужда. Аз предлагам степента на подпомагане да зависи от ангажиментите от ответната страна за икономии, оптимизация и енергийна ефективност. За крайните потребители в идеалния вариант би трябвало отоплението на ток, газ и парно да бъде на приблизително една и съща цена. Опитваме се да разработим честна система за компенсация, с цел хората да не се отказват от парно и да купуват климатици, идеята е обемите, които крайните клиенти консумират да бъдат такива, които реално употребяват", каза още Росен Христов.
 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 месеца
Досега не се притеснявах, знам че половината от тока който се произвежда в България се изнася, но след като почна да се изказва министъра, че няма страшно, почвам да се плаша.
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бая проруски настроен ми се вижда този министър. Изказванията му са в посока - "ние сме си виновни", газпром може да поиска компенсации, а ние не искаме да се стига до арбитраж. Нямаме файда от рубладжии. Да се приключва веднъж завинаги с руския газ и все някак ще се оправим. Но продължаваме ли да агонизираме и сами да се поставяме в зависимост ще е по-болезнено.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво разбрах от голямото славоблидие на тази Лабудена. Всички експерДи се бият в гърдите, че токът у нас бил най-евтин, а този казва: "би трябвало отоплението на ток, газ и парно да бъде на приблизително една и съща цена". Правя извод, че ще вдигат рязко цената на тока. От 33 години всяко едно решение на българските управници е за сметка на българския гражданин.
4
6
 
1
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
Ток и газ ще има! Който твърди противното трябва да бъде подвеждан под отговорност! Особено с тока е смешно да се говори за криза, при положение че ние изнасяме ток и нямаме никакъв проблем !!! Газът също ще бъде уреден независимо от Гъзпром и т.н. Цените ще бъдат високи и няма да паднат скоро заради джуджи, който продължава да натиска войната !!! Спре ли войната цените тръгват надолу - всичко е толкова елементарно и просто .
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
същото и с парното и с бензина - ще плащаме тройно и я го има, я не. и естествено БСП ще ни обяснява ще цъфтим и връзраме.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ама като се зададе, не само че произвеждаме ток и ще го има през два часа, но и ще плащаме тройно в сравнение с ЕС
1
0
 
6
 
! Отговори
МВР ПОЗОР преди 2 месеца
Полицаи от Трето Районно гр. София крещят по хората "П.едераст "!