Поредна катастрофа с жертва: МВР е задръстено с наказателни постановления

Според пътен експерт, става въпрос за порочен кръг
14 окт 2022 21:20, Петя Славова
13

Войната по пътищата в България не спира. За пореден път бе отнет живот на млад човек в София. Този път жертвата е на 19 години. Момичето преминавало на пешеходна пътека, когато била пометена от камион.

Експертът от Института по пътна безопасност Георги Гълъбов призова да се изчака анализ на ПТП-то, за да стане ясно какво се е случило.

"Инцидентът и мястото са ми познати. Там се намира един от най-големите паркове в София. Това също е много притеснително, защото в хубаво време ходят и много деца. Надявам се на бързи, качествени процесуално следствени действия и да разберем какво се е случило", заяви той в студиото на "Денят ON AIR".

Гълъбов коментира абсурдността на това полицаи да следят физически за превишаване на скоростта, вместо това да се прави от камери на пътя. По думите му по-голям респект сред шофьорите биха имали патрулките, които са част от трафика.

"Ние принуждаваме нормални патрули, които би трябвало в движението да дисциплинират, да стоят ежедневно в двете посоки на бул. "Черни връх" например, това са полицаи, които не са на пътя. В България има остър дефицит на всякакъв вид кадри. Блокираме човешкия ресурс, който е факторът действащ превантивно на пътя", заяви Гълъбов пред Bulgaria ON AIR.

Очерта като проблем събираемостта на глобите, а не размерът им.

"МВР е задръстено с наказателни постановления, които не се връчват, електрони фишове, които не стигат. Една част от тях са отменени от съда, защото са негодни, неграмотни. Става въпрос за един порочен кръг", отбеляза гостът.

Той призова пешеходците за бдителност, когато пресичат на пешеходни пътеки и да не разчитат на това, че са с предимство.

"Най-често пострадалите при инциденти на пешеходни пътеки са деца, които в последния момент тръгват да бягат. И с 30 км/ч - пак можеш да го удариш. Възпитанието също е важно - да не обясняваме непрестанно, че пешеходната пътека е свещена и да се мятат на нея", призова Гълъбов.

Той отбеляза, че по закон при 5 и повече наказателни постановления за превишена скорост шофьорската книжка би трябвало да се отнема за определен период от време, но не знае за такъв случай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
15
 
! Отговори
и аз не мета хора преди 1 година
Поредно нещастие и едно съсловие, дето се чувства обидено, ако наречеш някой от тях мисирка/ мисир, с някаква садистична жар обичат да обрисуват произшествия с хора, с бомбастичното " помете". Не знам в журналистическия факултет ли им преподават така, или наистина любимото им занимание е метенето и не искат да си го признаят?
8
1
 
9
 
! Отговори
от 6 преди 1 година
До usa до 6Не ме питай защо играя още за Зелена карта. Знам, от приятели и познати, които живеят там. Проблемите със скоростта са под контрол. Винаги има изцепки и ще ги има, ноо като цяло нещата са доста различни, от тук. Винаги съм се чудил защо се опитваме, в държавен план, да измислим топлата вода, като просто можем да надникнем в тетрадката на детето до нас, което е с доста по-добри осценки. :) Така да го кажа, че е по семпло. Със здраве, спазвайте законите. Не е трудно!
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
къде се учи за пътен експерт много има и явно е привлекателно занимание
6
3
 
12
 
! Отговори
usa до 6 преди 1 година
тук в Щатите това го има от години-немаркирани полицейски коли в трафика Ефекта е доста добър!Само че корупция като в бг няма!!
5
1
 
17
 
! Отговори
СПОРЕД МЕН, преди 1 година
Журналистите трябва да престанат с този глагол "пометен". Мете се ***. Не може да се метат хора. Момиче на 19 години е ударено от камион. Не е "пометено", този глагол е оскърбителен за близките `и. Как ви звучи, да ви кажат че детето ви е пометено като ***?
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Манталитета Другари,манталитета е в основата на нашите проблеми като държава. "Гълъбов коментира абсурдността на това полицаи да следят физически за превишаване на скоростта, вместо това да се прави от камери на пътя. По думите му по-голям респект сред шофьорите биха имали патрулките, които са част от трафика." Не е трудно между другото това да стане практика. Живея в провинцията, градът ни не е голям и патрулите, с очите си съм виждал как в движение отбива от трафика нарушители.Има надежда!
3
4
 
7
 
! Отговори
Здп преди 1 година
Законът за движение по пътищата е преписан, вероятно, от съветския такъв. Такива бисери и пациентите в Курило надали създават.На тротоарите е забранено да се кара велосипед с ДВЕ гуми. Рикшите имат право да се движат там. По забележителното е, че в България всъщност няма тротоар, който да отговаря на определението на ЗДП за такъв.
2
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решението е много просто и лесно - не можеш да си платиш данъците за апартамент и кола и да минеш годишен преглед, ако имаш невръчени и неплатени актове и фишове. Без да си платиш дъниците нито кредит можеш да вземеш, нито по държавни поръчки и програми да участваш, нито помощи да взимаш. Веднага ще влезнат всички в час. Ама някой няма сметка да реши проблема...
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МВР Е ЗАДРЪСТЕНО ОТ ЗАДРЪСТЕНЯЦИ