Експерти: По-ниската цена на газа е заради свитото потребление

Цените няма да ни направят щастливи и ще са по-високи от миналогодишните
2 ное 2022 15:25, Петя Славова
54

Цената на газа за ноември ще е с 47% по-ниска, заявиха от Комисията за енергийно и водно регулиране. Същевременно Катар заплаши, че ще спре да продава газ на Европа, ако Европейският съюз (ЕС) наложи горна граница на цената му. Гарантирани ли са доставките на газ у нас, коментират специалисти.

Според председателя а Българската газова асоциация Пламен Павлов, трябва да се анализират причините за намаляването на цената на газ от КЕВР до 123 лева за мегаватчас за месец ноември.

"Една от тях е свиването на потреблението. През миналата година имаме средно повишаване за месец с 384%, каза той в ефира на "България сутрин".

По думите на енергийния експерт Димитър Иванов цената от 123 лева е с 45% по-висока от миналогодишната цена за ноември.

Още по темата
"По мое мнение това ще бъде най-ниската цена тази зима. Има един много сериозен ефект - пълните хранилища. Нашето е на над 92%, но цената, на която се напълниха те, е два пъти и половина по-висока от тази на борсата. Когато газът се изразходва от хранилищата през зимния период, той няма да бъде продаван по-евтино, отколкото е купуван от газовите компании", коментира той.

Според Иванов "цените няма да ни правят щастливи, а  ще бъдат много по-високи от миналогодишните".

В студиото на Bulgaria ON AIR Павлов подчерта, че газовата връзка с Гърция има ключово значение за намаляването на цената на синьото гориво.

"Получаваме средно по 2,7 млн. кубика газ денонощно на цена, свързана с нефтената компонента. Това е един от важните фактори при свитото потребление", констатира той.

Двамата събеседници дискутираха и дали газовите проблеми в Европа ще рефлектират върху България.

"В света върви газова война откакто е започнала войната в Украйна. Катар е своенравна държава, добиват 70-80 млрд. кубически метра - това им дава основание да се държат по начин, по който е необясним за нас. Проблемът не е само в Катар, но и в Китай", смята Иванов. Той допълни, че доставките на газ за отоплителния сезон са гарантирани.

"Трябва да вземем мерки да ограничим високото си енергопотребление. За съжаление, България няма никакви механизми за подпомагане на енергийно зависимите. Трябва да търсим и да прилагаме такива мерки. Държавата ни е поставена в дефицит на специалисти и отговорни хора", каза още Павлов.

Двамата събеседници се обединиха около идеята, че е невъзможно България да поднови преговорите си с "Газпром".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
3
 
! Отговори
До 45 преди 1 година
Времето ще покаже кой лъже. Както показа защо беше войната в Ирак, Либия, Сирия и т. н.
37
1
 
2
 
! Отговори
До 46 преди 1 година
Зимата идва, а Евроатлантическите ценности нито ще те нахранят нито ще те стоплят.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един сенилен старец и една банда с некомпетентни истерици съсипаха икономиката на Европа. Перфектно за зелената секта. Тази зима ще бъде като леден отрезвяващ душ за европейците. Такава демагогия и такива лъжи не са си позволявали и комунистите. Кризите те първа престоят. При това не само за една зима, а много зими напред...
35
1
 
2
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Цената още ще пада, защото потреблението още повече ще намалява. Вече почти всичките пари отиват за храна, а тя още ще поскъпва.
34
2
 
0
 
! Отговори
:( преди 1 година
А слотове за ЛПГ , не запазихме за догодина. Това правителство е Руско, а Радев е предател.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде видяхте ниска цена,в паралелен свят ли живеете щот в реалния е друг
32
3
 
2
 
! Отговори
До 36, Защо така преди 1 година
мислиш? Имаше доста сътрудничество между РФ и ЕС до началото на санкциите. Когато целия цирк приключи и Европа се събуди нищо чудно да се възобновят отношения, че дори и да се засилят. Просто САЩ са твърде далече от Европа и това не може да бъде компенсирано по никакъв начин, докато РФ е ей тука, дет се вика "в пряка видимост". Освен това, производствените възможности на САЩ на предела си, докато тези на РФ имат все още голям потенциал за реализиране.
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 32 . Това няма да стане. Евразийския модел е руска измишльотина. Путин иска да седи на два стола. На Европа и на Азия . Няма да стане, по причина , че ЕС е гъсто населена и държави от РФ трябва да минат към Европа. Русия си отива в Централна Азия където и е местото. По култура, по обществен ред, по още причини
30
3
 
7
 
! Отговори
сина преди 1 година
по-ниската цена е защото отпаднаха гемиите от сащ, дето оня киро ги договори. Киро бе, дето не може да върже две изречения, оня дето бараше парапета и се беше взел на сериозно, ама "статуквото" и "задкулисието" го таковаха с 200 ...
29
4
 
3
 
! Отговори
Жива да не бях преди 1 година
Утре Копейкин с протест пред парламента заедно с баба Мутрофонова
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се поддавайте на паника с презапасяване и прочее, така само наливате масло в огъня. Свийте потреблението на макс, малко да започнат да фалират алчните търгаши а който предлага качествени стоки/услуги на разумна цена винаги ще има кой да му купува, останалите ще останат гладни.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иран се присъедини към ШОС. Русия и Иран притежават близо 50% от световните запаси на природен газ. Общо страните от ШОС притежават над 2/3 от запасите на нефт. Това означава, че могат едностранно да определят и манипулират цените на световния пазар.
26
4
 
7
 
! Отговори
няма потребление преди 1 година
За 48 часа в Германия фалираха бизнеси на средна възраст над 124 години.
25
1
 
5
 
! Отговори
топ 10 преди 1 година
По резерви на природен газ: Русия 24.3%, Иран 17.3%, Катар 12.5%, САЩ 5.3%, Саудитска Арабия 4.2%, Туркменистан 3.8%, ОАЕ 3.1%, Венецуела 2.8%, Нигерия 2.6%, Китай 2.4%.
24
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Норвегия притежава само 1% от световните запаси на природен газ. Канада също само 1%. И двете страни нямат никаква икономика и не произвеждат нищо, само точат от тръбата и продават и така живеят. Запасите на Норвегия все повече намаляват.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Азербайджан притежава само 0.5% от световните запаси на природен газ.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-ниската цена на газа е заради свитото потребление, но то ще бъде свито до първото застудяване.
21
0
 
7
 
! Отговори
До експертите преди 1 година
А потреблението се сви, защото цената се повиши с около 350-400% в рамките на няколко месеца, без да се наблюдава нито повишено търсене, нито намалено производство!И за какво потребление изобщо говорим?Август и половината септември традиционно индустрията пренастройва машините и не работи.В България дори и това го няма, така че ако от 150 Хил.м3 са отишли на 120 за цялата страна на месечна база, това са нищожни цифри и безумно оправдание.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мда проблемът е в Катар, в Русия в Путин, в Китай и кой ли още не че не ни уйдисват на акъла!? Това е виждане за света характерно за малко дете.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цената 2020 беше 28 лева. Сега е по-скъпо с 340% от ноември 2020. Да не ми се хвалят колко са били намалили, защото тя пак е неизползваемо скъпа. Ноември 2020 си платил 150 лева, сега ще трябва да платиш 650. Нищо работа, нали? Лично аз си монтирах 3 климатика, всички съседи също. Само за последните 2 месеца в моя блок се монтираха 10 климатика. Никой не ползва газ и така ще е докато цената не стане поне наполовина от сегашната.