Не се налага актуализация на Бюджет 2022, пенсиите - увеличени

Според Лазаров този бюджет ще гарантира всички социални плащания
7 ное 2022 12:20, Петя Славова
14
Не се налага актуализация на Бюджет 2022, пенсиите - увеличени
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако бъде приет законът за удължаване на Бюджет 2022, минималната работна заплата няма да се промени следващите месеци, коментира пред БНТ министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Според него, удължаването на действието на бюджета ще гарантира всички социални плащания, които съществуват към момента като някои дори ще се увеличат, заради заложени автоматични механизми.

Така например, ако няма друго решение на редовно правителство, пенсиите ще се актуализират с 12% от 1 юли 2023 спрямо сега действащия механизъм в Кодекса за социално осигуряване.

Още по темата

От началото на 2023 година линията на бедност ще се повиши с 22% и ще стане 504 лв. Това автоматично ще повиши с 22% и всички социални помощи, обвързани с нея, допълни Лазаров.

По думите му, актуализация на Бюджет 2022 заради инфлацията не се налага, тъй като пенсиите вече са увеличени с изпреварващ инфлацията темп.

 Лазаров за пореден път защити решението на служебния кабинет да внесе законопроект за удължаване на Бюджет 2022.

"Служебното правителство следва да произведе честни избори, след което и политическата отговорност да е на редовно избрания кабинет. Сега, обаче, като се вижда, че в някои от политическите субекти като че ли собствената политическа ориентация надделява над националните интереси и потребности, се започнаха апели към служебното правителство да внесе бюджет. Но какъв да е този бюджет?! Бюджетът е финансова рамка на мерки и политики, които ще провеждаш в продължение на година. Служебното правителство не е кабинет с парламентарна подкрепа и политическа окраска, за да извършва конкретните политики", мотивира се той.

Министерството на труда и социалната политика отчита рекордно ниска безработица от 4,2% или 138 000 души.

Предстоят засилени проверки срещу сивата икономика, заради което вече е подобрен капацитета на Главна инспекция по труда.

Около 300 000 души вече са получили помощи за отопление по основната схема като в момента предстои да бъдат отпуснати средства за още 10 000.

Други 50 000, които не отговарят на всички критерии за получаване на средства по основната схема, ще получат 400 лв. еднократна помощ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помощите за електроенергия за "бизнеса" също трябва да бъдат преустановени!
12
1
 
4
 
! Отговори
IM-дртiйУАЙТBoY! преди 1 година
И в тази точна връзка да отбележа, че Днес по ТВ мина като флаш една убава рекламка на едно бая хубаво хранително мазно масълце от Запада...И помня, как преди годинка време магазинът го предлагаше за малко под 3 леа, а току-що набързо ме удари неква яка греда по главата,щот НОВата цена е къмто 5,40 лв. сиреч почти двойно се е вдигнал въпросният деликатес за трапезата на гладния българин. . .
11
0
 
7
 
! Отговори
IM-дртiйУАЙТBoY! преди 1 година
ТЯ - самата инфлация скромно надхвърли 35-те процента, а г-нът се гърчи и се чуди и мае едва ли не - как пенционерите щели да вържат 2-та края, но въпреки това и дори - независимо от якото увеличение на цените на пазара на вс.стоки от 1-ва необходимост, на него дори не му хрумва идеята, че тези 12 на сто нагоре ще си бъдат чиста подигравка с тази отрудена част от обществото ни - така, както навремето самите ГЕРБери го правеха...
10
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Браво на Радевите служебни! "Пенсиите са увеличени, помощите на чаветата са осигурени, а работещите на МРЗ имат правото да работят и да оцеляват, както могат!" За едни, държавата е майка, а за други- мащеха!
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 9 - А ти, непутиниЗът, какво създаде, бе? Освен да пишеш безсмислени постове, нещо друго, смислено? Почакай, нека минат годинки, дано пак пишеш. Когато следващите поколения за теб ще искат същото, а най-вероятно ще е още по-зле.
8
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Кое увеличение е изпреварило инфлацията, себе си ли лъжеш
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помощи получават едни мар.гинални групи,които работят на черно и ви одират кожата като ги викнете да ви свършат някаква работа.Аа иначе минават за бедни,щото не се водят работещи по ведомост.
6
3
 
6
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
Ами вземи майка си при себе си, " загрижен" сине и няма да ходиш по 20км. Ама жена ти не дава, нали така? Познато. Ама държавата ти виновна!
5
3
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Стига с тия украинци,да си отиват там от където са дошли,ми те живеят по добре от всеки български пенсионер,кеф им ресторант,готви им се,сервира им се,чистят им,на кой гръб на пенсионерите в България,значи ние с над 40 години стаж в България,внасяли осигуровки, живеем като просяци,а тия идват и айде в хотелите,че имат и протенции.моята майка е болна ,и се налага всеки ден да ходя на 20 километра да и нося храна.тя работеше като вол,и какво получава от тая страна.нищо.тия *** идват ние всичко
4
6
 
3
 
! Отговори
ПП преди 1 година
Повишаваме Пенсиите !
3
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
украинците са много по-напред от нас, трябва да им плащаме че носят култура у нас
2
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Увеличиха пенсииите,гербавите и ДПС ореваха всички как държавата щяла да фалира и кво стана бюджета е с 1млд излишък.!?Представете си какво крадене е падало при герберастите, вместо за пенсиии и заплати парите отиваха в кюлчета и чекмеджета! Прав е Кокорчо като им казваше че пари има за всичко ако не се краде толкова зверски както при ДПС и гербавите.
1
4
 
15
 
! Отговори
Вместо да давате преди 1 година
половин милиард (567млн) за неблагодарни Окраински туристи с претенции,да бяхте спасили от глад и мизерия възрастни болни хора от изоставените и изчезващи села,особено в северозапада! Но понеже сте пр0дажници,чужденците са ви по-близки от българите,срещу правилната сума в офшорките,чекмеджетата и в джобчето!Бог да пази България от родни политици и анализатори всичколози!