Делян Добрев: Намираме се вече в рецесия, нужни са антикризисни мерки

Според него парламентът е в "насипно състояние"
Обновена: 27 окт 2022 08:37 | 27 окт 2022 08:37, Петя Славова
39
Делян Добрев: Намираме се вече в рецесия, нужни са антикризисни мерки
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев започна своите консултации с партиите от 48-ото Народно събрание за съставяне на редовен кабинет.

Първата среща, която бе публична, бе с ГЕРБ-СДС. "Направи ни добро впечатление, че президентът се бе запознал с антикризисните ни мерки", коментира пред БНТ депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев, но уточни, че правителство с първия мандат не се задава, защото част от партиите се държат като "зли духове".

"Истината е, че кризата тропа на вратата. Ако гледаме консумацията на електроенергия в страната и консумацията на свободния пазар - енергията за бизнеса, виждаме спадове от по 3-4% в последните 3-4 месеци. Това е ясен индикатор, че вече се намираме в рецесия, въпреки че статистиката ще отчете това след няколко месеца", заяви още той и допълни, че най-важното е да се приложат антикризисни мерки.

 "В Народното събрание казват "при никакви обстоятелства с тези не искаме". Те като говорят за корупцията, какво стана с тяхното правителство", попита риторично Добрев.

"Не знам какво правителство ще предложим, тъй като парламентът е в насипно състояние. Затова искаме поне нещата, които са важни за хората - тока за бита да ги предложим, да ги разгледаме в комисии и до края на месеца да ги приемем", каза още той.

ГЕРБ са разбрали, че служебното правителство е стартирало нов търг за 10-годишен договор за газ на консултациите при президента вчера, отбеляза Добрев.

"Добро впечатление направи, че президентът осъзнаваше колко е важно точно в този момент НС да предложи и приеме антикризисни мерки. Стори ни се, че президентът подкрепя мерките, които ние предложихме, между другото по част от тях има консенсус и в НС, така че се надявам в следващите седмици да бъдат приети".

Президентът е съобщил на ГЕРБ, че има 27 компании, които са проявили интерес към доставка на газ за България.

Още по темата

  "Отбеляза, че в процедурата е записано, че количествата газ не могат да бъдат от държава със санкционен режим, тоест руският газ е изключен. Това, което ще направим е да коригираме проекта на решение, така че да не спира тази процедура, а по-скоро да даде санкция на НС за провеждането ѝ", посочи Добрев.

Заяви, че от ГЕРБ предлагат забрана на либерализация на битовия пазар на електроенергия до началото на 2026 г. Посочи и мерките на партията за поевтиняване на горивата:

 "Продължаваме да твърдим, че горивото е надписано с 1 лев отгоре. Предлагаме с проект на решение НС няколко варианта - да се въведе мито върху уралския нефт, който нашата рафинерия купува евтино, но ни препродава скъпо".

По думите му допълнителните приходи в държавния бюджет ще са около 3.5 млрд. лв. и ще могат да бъдат дадени като компенсации за гориво не само на крайните потребители, но и на бизнеса. Втората предложена мярка е изземване на свръхпечалбите на енергийните дружества, а третият вариант е служебното правителство да предложи собствен механизъм.

Освен това ГЕРБ предлагат компенсациите за тока за бизнеса да продължат да действат през цялата 2023 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 година
Точно така ! Рецесия, пандемия , еврозона , кухи *** ...безплатен ток, хляб , бензин и заеми на калпак до края на хилядолетието ...и половин Хасково изкупено от братчеда
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 28; Значи за Делянчо рецесията е двойна , щото не може да назначи и десетото си коляно роднини в Община Хасково ...
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Делян Добре очевидно е в рецесия, след като година и половина не може да краде.
26
0
 
5
 
! Отговори
КАТО преди 1 година
ГЛЕДАМ ГЕРБЕРИТЕ САМИ ЩЕ СЕ ИЗЧИГЪРТАТ-,,ЕЙ НИКОЙ НЕ ИСКА ТИЯ УМНИ ХОРА,,
25
0
 
6
 
! Отговори
Дони преди 1 година
Момче, пий си напитките! Не ставаш!
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мито, а да се намали цената на горивата с 1 лев. А на първо време с 2 лева за миналия период. А влезе ли в хазната, знаем кой ще намаже.
23
0
 
3
 
! Отговори
иван преди 1 година
списъка на печелившите фирми е същият, като от преди две години...
22
0
 
10
 
! Отговори
антикризисна мярка преди 1 година
Осъдете гербавите и им вземете парите дето накрадоха. Само Боко има няколко милиарда евро заделени. Шиши и той. И ще има пари за всякакви антикризисни мерки.
21
1
 
13
 
! Отговори
ММ преди 1 година
Деляне Деляне Незаменимии Експерте,Твоето не се губи. Кажи нещо за митницата на Свиленград и за Хасковскатат община окорирна от родата и дружките от Герб бандата!
20
2
 
10
 
! Отговори
истината преди 1 година
Преди да влезем в ЕС, никой не ни е ограничавал производсвото на ябълки и лозя!НЕ ИСКАМ В ЕС!!!!
19
1
 
10
 
! Отговори
Някой си преди 1 година
Уралският нефт наистина е евтин, а Лукойла ни дере като животни! В тоя ред на мисли предложението за мито върху руския нефт наистина е добро и правилно. Поне тоя лев горница, с който ни дере "братската руска ръка" да отива в бюджета. После лесно може да бъде преразпределен за много неща.
18
2
 
9
 
! Отговори
болка преди 1 година
Деляне, защо от Брюксел ни забраняват да отглаждаме плодове и зеленчуци толкова, колкото ражда земята ни? Не искам вносни плодове, гръцките са пълни с отрови! Като ми говориш за рецесия, какво правихте 12 години!???
17
1
 
3
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 година
Приказките на Делян за возсъединяване са следните: булката не е лачена, даже ич не е тачена, никак не е убава, а сливата - проскубана. Но я вземаш, нема друга. Кат я вземеш, ич биля, ша разбереш, че ней така и ша спреш да се чумериш, да се мръщиш и мърмериш: булката е лачена, лачена и тачена, гиздава и убава, а сливата - нескубана. В живота е така.
16
0
 
15
 
! Отговори
Някой знае ли ? преди 1 година
Някой знае ли бензина кога го намаляват с 1 лев, че скоро трябва да зареждам ?
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лятото намалява консумацията, забелязала калинката Добрев.
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урсула заповяда да намалим тока с 15 процента. Това смешно човече е много досадно.
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Победиха инфлацията и предизвикаха рецесия. ГЕРБ направиха белята.
12
4
 
10
 
! Отговори
? преди 1 година
Делян ще ни оправи, ако ни е Кум.Що родата е оправил, малко з наша сметка:)Всеки крадец може да разправя как ще поевтинее бензина, тока и Газа. Само той може да ги направи евтини, цял свят не може, Европа не може за Европееца, Америка не може за американеца но Делян може, има мерки и после знаем кражби, кумгейт, фурми, мафия, държавни поръчки за Дебелия, една КПП за Таки и Дългия, и така.
11
4
 
13
 
! Отговори
hhsha преди 1 година
Не мога да приема насериозно прогнозите и анализите на това комплексирано човече, което изпада в леки истерии всеки път, когато види Асен Василев. То е ментално нестабилно това герберско момченце
10
1
 
4
 
! Отговори
хе хе преди 1 година
Докато успеете да свържете двата края Делянчо, може да дадете на късо. Затова действайте со време!