Белодробната болница във Варна остава без ток заради дългове

Общинският съвет реши да прехвърли дейността й на друго лечебно заведение
10 ное 2022 10:06, Петя Славова
26

Заради натрупан дълг от почти 77 000 лева спират тока в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания във Варна.

Белодробната болница във Варна има натрупани неплатени сметки за електроенергия от месец март 2021 година. Министерството на здравеопазването покрива единствено разхода за леглоден за един болен в размер на 92 лв., всичко останало се плаща от лечебното заведение и общинския бюджет.

"От два месеца са 92 лева, но ние имаме задължения от миналата година, токът ни е почти 80 хил. лева и сме предупредени, че ще ни го спрат. Ние ги дължим на хората тези пари и аз не вярвам, че Община Варна, която има 650 млн. лева бюджет, не може да отдели 700-800 хиляди да плати нашите задължения", заяви управителят на болницата доц. Христо Ганчев.

Още по темата

Към момента пациентите в болницата са 18. Над 3,5 млн. лева е отпуснала община Варна за покриване на задълженията за Специализираната болница за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания за последните почти 10 години. Държавата трябва да поеме отговорност за издръжката на болницата, завиха от морската община.

"Проблемът е много сериозен и той е от години, защото болницата не може сама да се издържа. Основното е, че лечение на туберкулозно болните е държавно делегирана дейност. Държавата плаща за тяхното лечение, но самата болница и сградата са общински. Знаете сградите и колко са големи, имат нужда от ремонт, трябва да ги стоплим, лекарства, храна. Всичко е много скъпо, няма как да бъдат покрити разходите с 18 болни", коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на здравната комисия в Общинския съвет във Варна - проф. Анелия Клисарова.

В лечебното заведение има и друг голям проблем - служителите от месеци не са получавали заплати.
"Тези хора, които в момента работят, няколко месеца не са получавали заплати. Това е отвратително и е нечовешко отношение в това време да ги оставим хората без заплати", смята доц. Христо Ганчев.

Решението на Общинския съвет е дейността на болницата да бъде прехвърлена към друго лечебно заведение на територията на област Варна. А от електроснабдителното дружество заявиха готовност за взаимодействие с различни механизми за разсрочване на натрупания дълг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Batman преди 1 година
Сега аз искам да попитам това знаее ли го европа, знаее ли проблемите в България дето никоя страна няма.. тя готова ли е за европа България, то има един умен в европейския съюз и не иска България но другите имат полза от България да е в еврото.. какво ли не бих направил да узнаят за България за нашите управниците, за нашите кметове дето карат коли за хиляди левове., а кмет на село 50 човека
22
0
 
3
 
! Отговори
Цццц преди 1 година
При същия този кмет на Варна откриха и 2 тръби за отпадни води до Асапарухово. Обеща и моста да го оправи, но не го е пипнал. Бойко му идва на гости да кръцне една лентичка и варненци ги оплюха като за последно. После защо Бургас по-добре се развива. Ми няма такава кражба като във Варна.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не говоря точно за тази болница, но по принцип има нещо много сбъркато в нашето здравеопазване, лекарите в действителност вземан много пари, нищо че се оплакват, а болниците все на минус!
20
0
 
4
 
! Отговори
Една българка преди 1 година
Иначе кмета всяка сутрин снима слънцето над морето и пожелава приятен ден. Да вземе един ден да снима болницата и да обясни защо община Варна е допуснала през годините да добие такъв вид и защо не иска да погасява нейните задължения...
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Татковина управлявана от безсрамници.
18
4
 
1
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Яко са опъвали и крали. Добричките доктори.Сега нека държавата да им помогне че да има какво да лапат за празниците.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха сега кой ще купи сградата? Кой е първи? ААА ние сме си избрали, закъсняли сте.
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано който я е спрял, да му трябва такава болница в бъдеще. Тогава и от мравката чакаш понякога чудо и помощ!
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива гимнастики и по време на война ги няма. Честито ни.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На ви капитализъм!
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
5 милиона за цветя, ама от там понеже отиват в нечий правилен джоб не може да се вземат за ток ... нали така
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДО 12. Ами що го махнахте вие комунистите бай ви Тошо, като беше толкова хубаво,а?
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е нещо невиждано и нечувано-болници в дългове и без ток! По времето на бай Тошо болниците ни не бяха модерни и лъскави, но такова чудо като да останат без ток или да връщат пациенти и да, че и пари да ти искат без разлика дали си здравно осигурен? Хубаво е, че ни го съобщавате точно днес. Да си спомним с умиление какво имахме преди 10-ти. То и тази болница тогава е строена, предполагам. Сега само закриват.
10
2
 
1
 
! Отговори
Запознат преди 1 година
Малко кражби 3 имало тука
9
2
 
7
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
Ако наистина има само 18 пациенти, то може да се направи нова комбинирана болница с обособени инфекциозна част и белодробна такава, и без това има нужда от нова Инфекциозна болница.
8
6
 
11
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Още оръжия за Украйна тогава. Това ще помогне.
7
7
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
По важно е да си имаме изтребители и да сме истински партньори на нато и ес да си плащаме членския внос да помагаме на украйнките а за тока на болницата и пари за лекарства това сега не е на дневен ред Трябват самолети и 5 звезни хотели за бежанците вие за тока на болницата ще ме занимавате Путин е виновеН!!!
6
1
 
11
 
! Отговори
Варненски преди 1 година
Тази болница е в тежко състояние от години. А там е спасен живота на стотици хиляди от Варна и региона. Наскоро един бивш здравен министър спомена, че в България има болница с десетки хиляди задължения за ток, а директора ѝ се подписва на ведомост за 20 хилки заплата. Някой мисли ли, че това е съвпадение. Време е принципал да поеме контрола на нещата. Не да оставя болницата в кома. Варна и региона определено се нуждаят от тези специалисти.
5
3
 
15
 
! Отговори
Ннн преди 1 година
За избори похарчиха милиони, за болниците- няма пари! Срам и позор!
4
1
 
14
 
! Отговори
а бе преди 1 година
абсурдистан, на болница тока ще спрат, ама така е като болниците от държавни станаха търговски дружества.... здравето е търговия - пазарна укономика, чудо просто и да за субсидии пари има, а защо въобще има субсидии, на партиите да си плащат членски внос който иска, аз като не съм в никоя партия, що от мойте данъци ще се взима за партии, сбъркана система, крадлива гаднааа