Скок в цените на гумите, колко ще ни струва подготовката за зимата?

Специалисти предупреждават да сме готови до 15 ноември
13 ное 2022 14:15, Петя Славова
43
Скок в цените на гумите, колко ще ни струва подготовката за зимата?
Снимка: БГНЕС

Времето застудява и стартира акция "Зима". Според специалисти е добре до 15 ноември шофьорите да са сменили гумите с подходящ протектор и да са подсигурили течност за чистачки и антифриз.

Още по темата

При така нарастващата инфлация обаче, подготовката на автомобила за зимния сезон може да излезе по-скъпо.

Тази година цената на нова гума от най-разпространения размер и нисък клас варира от 95 до 115 лева за брой. За разлика от миналата година, когато общата сума за подготовката на автомобила ни е била под 500 лева, сега за  четири нови гуми, плюс цената на монтажа, ще се наложи да отделим с около 100 лева повече.

Наблюдава се лек скок и при цените на услугата. Самата смяна на гумите варира от около 45 до към 60 лева", казва  пред Нова тв Хари Аптураманов, който е собственик на автосервиз.

Експерти съветват при купуване на гуми да следим за характеристиките, указани на етикета. "На този етикет е дадено каква е гумата - дали е зимна, колко децибела, какъв шум издава, какъв е енергийният клас на горивото и какъв е енергийният клас при спиране на мокро. Естествено, ние препоръчваме най-добрия вариант клас "А",  но за съжаление той е изключително скъп и е от възможно най-високия сегмент на гумите, особонео при зимни условия", обяснява Аптураманов.

Част от подготовката на автомобила за студените месеци включва и зареждането на зимна течността за чистачки, чиято цена тази година също е по-висока от миналата и на места достига пет лева за литър. Веригите не са задължителен атрибут, но любителите на пътуванията в планината е добре да ги имат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес бяхме навън с внуците да карат тротинетки. Единият(почти 3год) ме пита какво е едно закачено нещо с кормило. Казвам му -това е шейна, ако има сняг ще я караш! А той-Дядо какво е сняг? И се замислих, че миналата година почти нямаше и явно е забравил. Всъщност имало е много студ и сняг, но не и последните години. Живеем във Варна.
36
5
 
5
 
! Отговори
Евала преди 1 година
Карайте, разбиратели с летни гуми през сняг. Обаче, ако някой от вас ме удари през зимата, имам мачете за скъсяване на глави. Няма да ми се сърдите, нали?
35
6
 
4
 
! Отговори
Мишо Шамана преди 1 година
Целогодишно карам със зимни. Няма грижа по тях. Няма аквапланинг от сухо на мокро. На сняг държат посока.
34
1
 
5
 
! Отговори
незнайко преди 1 година
До Знаещ Три и половина години карах служебен автомобил само със зимни гуми в пек, дъжд, сняг, лед............и не съм се занасял!
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самата кола си е разход.. Без да я поддържаш трябва да платиш данъци..
32
10
 
5
 
! Отговори
Знаещ преди 1 година
Висок клас лятна с грайфер над 4 мм е по добре от зимна ,ако няма сняг под 7 градуса
31
5
 
5
 
! Отговори
Знаещ преди 1 година
До незнайко Миналата година карах цяла заима с летните.Защото нямаше сняг при нас. Никога не съм имал ядове. Със зимна на 12 градуса на дъжд колата се занася и превърта гумите.НЕ спира.
30
2
 
4
 
! Отговори
незнайко преди 1 година
До знаещ Знаеш ми..........да не казвам какво, че ще ми изтрият коментара.
29
10
 
5
 
! Отговори
знаещ преди 1 година
Зимни гуми не слагам докато не видя прогнозата ,че идва сняг и то за по дълъг от 2 дена период.Когато няма сняг ,дори на мокро под 7 градуса ,лятната гума има по добри качества при спиране и завой. Говоря за асвалт.
28
5
 
7
 
! Отговори
Дочо баварката преди 1 година
Наточил съм бегачката със секънд хенд мишелинки бегайте у Горна оряховица Търново е мое
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименНа всеки положението е различно. За "столичани" пътуващи всяка седмица към село за бурканите, 100% им трябват зимни гуми. На хора, които ходят на зимна почивка или пътуват по работа също им трябва. Има и семейства, които могат да ползват градски транспорт или таксита за 2-3 седмици, вместо сутрин да размразяват колата половин час, да им гори двойно повече незагряла и да се ядосват в задръствания.
26
1
 
4
 
! Отговори
До 13 преди 1 година
Жена ти взема 8 бона ли бре?
25
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зимните гуми не са за когато има сняг. Зимните гуми са при средна денонощно температура под 15С. Колата стъпва на пътя на площ на една гума колкото карта за игра. Реално контакта ви с пътя е горе долу 4 карти. Когато още си на възраст да те командват топките ти и още нямаш развит мозък си мислиш че света е създаден за тебе. А когато пораснеш и в колата возиш 2 деца и жена си и ги караш към училище и работа, почваш да мислиш за безопасност ако имаш с какво. Сменяйте ги 500-1000лв не струва живот
24
0
 
5
 
! Отговори
така требе преди 1 година
До тъй....тъй Правилно, това е истината!
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има всесезонни гуми, от години съм с такива и при екстремни условия си има и вериги ако се наложи, спрях да се занимавам със смени на гуми които 90% се съхраняват неправилно и стареят когато не се ползват.
22
8
 
8
 
! Отговори
тъй....тъй преди 1 година
До Анонимен 23 Затова съм със ЗИМНИ гуми ЦЕЛОГОДИШНО...................
21
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В последните години в България има по 2-3 седмици време като за зимни гуми - сняг, киша, лед. В 90% от времето ги търкаляте на мокро над 0 градуса, при което хубави летни са еднакво добри. По-добре слезте от колата за тези две седмици, отколкото да сменяте гуми.
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз карам със всесезонни , нямам оплкване досега. макар че "разбирачи" ми казват , че не е добре . но за 3 год. ( на толкова сменям ) си избивам гумите само от сезонните смени ( 6 пъти по 40 лв . 240 спестявам от смени на гуми )
19
5
 
17
 
! Отговори
Gorskio преди 1 година
20 - Ами карай си с летните, стига да имат достатъчно грайфер. Законът го позволява. Аз имам лично правило - през зимата не вадя от преспите коли с летни гуми. Евентуално помагам да ги избутаме от пътя.
18
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки решава за себе си лично, но аз съм доста скептичен за използването на зимни гуми в България. Има части от южна България където това е напълно безсмислено, ако не и опасно. България не е Канада, където зимните температури са 4-5 месеца средно -20 градуса. Сега у нас ще се понижат температурите малко, а по Коледа пак ще бъдем по къси ръкави. Но, това е друга тема.