"Царевна" акостира във Варна, разказват за ада в Мариупол

Капитанът Павлов разказа, че моряците се криели в машинното отделение
16 ное 2022 14:38, Нели Христова
19
"Царевна" акостира във Варна, разказват за ада в Мариупол
Снимка: БГНЕС

Корабът "Царевна", който повече от 8 месеца беше блокиран в пристанище Мариупол, акостира на пристанището във Варна.

През април 14 души от екипажа бяха евакуирани. На борда на "Царевна" остана капитанът Павел Павлов, двама български и двама украински моряци. По-късно екипажът беше попълнен с още украински моряци. Корабът отплава от Мариупол на 10 ноември, но пристига във Варна едва днес, тъй като 4 дни изчакваше да мине Керченския проток.

Капитанът на кораба Павел Павлов разказа, че по време на обстрелите е имало експлозии на 20 метра от плавателния съд. Екипажът му не е имал проблеми нито с украинските, нито с руските власти извън това, че корабът беше блокиран на пристанището.

"Да те обстрелват с бомби, да падат на 20 метра от теб. Месец и половина имаше постоянно престрелки в пристанището. Кога по-интензивни, кога по-слаби, къде по-близки, къде по-далечни", така капитан Павлов описа най-екстремалната ситуация от престоя на пристанището в Мариупол.

"Имаше пробойни, които не се отразиха на кораба, като плавателно средство. Криехме се в машинното отделение, за да попаднем под нивото на ракетите. Дълги часове изкарвахме там. Нямаше проблеми с украинските власти", каза Павлов. .

След завръщането му у нас плавателният съд ще бъде ремонтиран, след което ще продължи да плава, но в други по-мирни райони, заявиха от компанията-собственик на "Царевна". Украинските моряци, които имат желание, ще продължат да работят на борда му.

От компанията-собственик на кораба изтъкнаха, че благополучната развръзка е резултат на дипломатическите усилия на българските власти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
9
 
! Отговори
Соросопийските медии преди 1 година
Така и не ви се разбира нищо. Кой ги е държал като жив щит? Щом не можете ,да напише истината по добре замълчете.
17
3
 
12
 
! Отговори
Становището преди 1 година
"Капитанът на кораба Павел Павлов разказа, че по време на обстрелите е имало експлозии на 20 метра от плавателния съд. Екипажът му не е имал проблеми нито с украинските, нито с руските власти извън това, че корабът беше блокиран на пристанището." казва всичко, а вие защо дават наклон на читателя, все едно РФ са блокирали кораба нарочно и безпричинно? Пристанището беше минирано, мини плуваха и в азвоско море, имаше и потопени от азовците кораби на изхода на пристанището с цел нищо да не изплува.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Иво "От какво ги спасили рашките бе" ---- от това че укрите ги ползваха за жив щит!
15
9
 
2
 
! Отговори
Иво преди 1 година
До синаОт какво ги спасили рашките бе, от това, че навлязаха на територията на независима държава и вече девет месеца зверстват и безчиснтват, я мисли малко с това между ушите ти и се сети кой кого спасил... като амеба ссъс Стокхолмски синдром си ..
14
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците ги "спасиха", от собствените си "мирни" бомби!
13
12
 
5
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
Явно не чуваш какво говори капитана.Мариопул беше денонощно обстрелван от морето от руските фашаги.Щото са "освободители" и трябваше да разрушат града,жилищните сгради,театъра, болницата,училището,да убиват цивилни и т.н.Украинците се отбраняват,а Мариопул попадна под контрола на ДНР ,но там живеят украинци.И нещо за минирането да знаеш?Скоро обявиха,че кораба ще го национализират по ленински.Явно дипломатическите усилия са помогнали да ги пуснат.
12
7
 
7
 
! Отговори
Валерiй Береза преди 1 година
Със СТОКАТА на кораба за около 12 милиона долара, какво става? Конфискуваха ли я хората на Пушилин, като част от "сделката" да освободят кораба?
11
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А напишпете 10 пъти, че "нямали проблеми с украинските власти" .... Гнус*ни български ***
10
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Екипажа на това корито, не беше ли изведен от руснаците около месе след началото на събитията? И лично Киро не слезе ли от същия самолет, който си дойдоха?
9
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те бяха заложници на войната на Русия. Се някой им е виновен на руснаците.
8
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не забравяйте, че те бяха заложници на укро терористи.
7
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е ясно. Украинците искаха колкото може повече цивилни около тях за жив щит. Българските власти не им възразиха и оставиха нашите съграждани в полето на бойните действия за да може, ако пострадат да ни въвлекат и нас във войната и да обвинят руснаците.
6
5
 
24
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Понякога това, което не се казва, говори много повече! ***, сър!
5
5
 
32
 
! Отговори
ясноо преди 1 година
След като не се говори от кого е бил блокиран и от кого е освободен ... яснооо.
4
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, нищо не се споменава за това, че екипажът беше изтеглен от руснаците. Даже съпругата на единия моряк имаше изказвания, но проамериканските дpackaчи мълчаха като... сещате се. Между другото, к'во стана с ракетата в Полша? Кой излъга? Кой, кой, кой?
3
3
 
28
 
! Отговори
Да бе, да преди 1 година
"От компанията-собственик на кораба изтъкнаха, че благополучната развръзка е резултат на дипломатическите усилия на българските власти."Изключително нагла лъжа. Абе, не сме ***. Помним какво разказаха моряците, като се прибраха. Кой е помогнал.
2
8
 
32
 
! Отговори
сина преди 1 година
Добре, че ги спасиха руснаците! Да са живи и здрави!
1
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв ад в Мариупол? Нали Киро 1 месец обясняваше как всичко било нормално и нямало опасност за моряците!