Доброволци: Сашко вероятно се е хранил с дренки и ябълки

Добрата развръзка е плод на много усилия, каза областният управител на Перник
22 ное 2022 09:34, Петя Славова
84

Стотици доброволци се включиха в издирването на 12-годишния Александър от Перник. Начинът на организиране на подобен процес коментира в студиото на "България сутрин" Областният управител на града Людмил Веселинов.

Той се е срещнал със спасителите на детето - Веско и Милко и заяви, че разказът им е трогателен и е важно да бъде споделен.

По думите му, изминалите девет дни са направили Перник едно огромно сърце: "Тази сплотеност, цяла България живееше с това дете, с драмата около намирането му", припомни Веселинов.

Той е категоричен, че героите трябва да бъдат наградени, а добрата развръзка е плод на много усилия и познания.

Още по темата

"Те извършиха геройство, с внимателен анализ направиха така, че да обследват района с много прецизна техника и засичаха обходните маршрути в дерето. Заедно с ПСС са успели в този последен ден да потърсят детето точно на това място и Господ спаси Сашко. Това дете е докоснато от Господ", коментира областният управител пред Bulgaria ON AIR.

Веско и Милко са споделили, че са открили Александър в безпомощно състояние. Вероятно се е хранил в гората с дренки, ябълки. Бил е почти пред премръзване.

"Тези две момчета заслужават признание, те се превърнаха в символ на тази сплотеност на България. Споделиха, че това е невероятен шанс - 9 дни да оцелее благодарение на дебелото яке, шумата, която е била като изолатор. Тези дерета са доста тихи, те не са ветровити", уточни Веселинов.

Областният управител е бил пред "Пирогов", когато Александър е докаран с линейка.

"Първото, което ми направи впечатление, бяха очите му - много дълбоки очи, в тях се виждаше жаждата за живот. Това дете е изключително будно и витално, беше вече в добра кондиция, тъй като спасителите вече бяха предприели действия. Екипът на "Пирогов" беше ангажиран веднага, зарадва баща си в този момент. Бащата е в доста тежко състояние, психически трябва да се отърси от тази драма, да влезе в нормалния дневен ред", добави областният управител на Перник.

Той благодари на всички, които се включиха в издирването - през държавните институции, доброволците на терен. Подчерта, че "за да стигнем до добрата новина, трябваше да преминем през трънаци и дерета, а България повярва в доброто".

И в Перник се предприемат стъпки за оборудване на деца със специални потребности с проследяващи устройство, каквато инициатива тръгна в София. Но според областния управител тя трябва да бъде на национално ниво.

"Това трябва да бъде допирна точка между партиите, бързо държавата да направи законодателни промени в Закона за хората с увреждания и в други нормативни уредби. Детайл, който бързо да бъде внесен в НС - децата да получат електронни устройства за проследяване, под формата на гривна или зашито към дрехата. Заслужаваме този път да не допуснем подобни случки. Това са деца не само от аутистичния спектър. Да видим голямата картина и държавата да влезе в своите функции и да бъде повод за обединение на партиите", призова Веселинов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
ловец преди 1 година
До Дискриминация епреди 20 години в нашето училище нямаше "аутисти". Но имаше една група от 15-20 ужасто невъзпитани и противни ***, които непрекъснато тормозеха други или чупеха училищно имущество. И сега си остнаха на същия акъл
64
0
 
5
 
! Отговори
Км преди 1 година
Дренките отдавна опадаха,а ябълки в планински дерета не съм чул да има.Детето е било отвлечено и държано някъде,но нещата са се объркали и са го пуснали в последния момент.
63
2
 
7
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Горката му баба се издаде , като каза, че още сутринта в събота му приготвила любимата супа иииии в 14 часа го намериха. Както и да е . Май е крайно време историята, а и Сашко да бъдат оставени на спокойствие, даже е задължително в конкретния случай. Явно няма какво друго да присъства в новините.
62
1
 
14
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
Дренки ябълки върви ти да ядеш в гората 9 дни и нощи писачо на тази статия
61
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви дренки и какви ябълки по това време,бе?Всичко,което е било годно за храна,одавна е опоскано.Престанете да си измисляте и ръсите глупости,че ставате смешни.
60
2
 
16
 
! Отговори
АК-47 преди 1 година
Ама тези ще престанат ли да ни взимат за де'би'ли. Стига с тези дренки, глогинки, ябълки и т.н. Това вече почва да прилича като украинската пропаганда. Чудесно е, че детенцето е оживяло. Но хайде всички тези, които твърдят, че 9 денонощния може да оцелее дете само в гората, да се облекат леко и да се гмурнат в планината. И да ядат глогинки, дренки, но ябълки на такава височина през ноември може да са само спаружени, да ги вали дъжд, да няма къде да се изсушат, и да видим дали ще излезнат.
59
1
 
16
 
! Отговори
Дзъ преди 1 година
Мдаааа - свръхчовек
58
2
 
18
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
Бабата е дала рецепта за манджички и супички на Баба Меца, спокойно. Ежко Бежко му е носил екзотични плодове за десертче, а Бухльо му е чел приказки за лека нощ... уф, забравих, че се движел непрекъснато, та какви приказки и храна. И то толкова бръзо е профучавал, че е станал невидим за всички търсещи и дронове. Това е безпрецедентен феномен.
57
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ял е доброволци. В гората има много, за разлика от ябълките и дренките.
56
1
 
21
 
! Отговори
Гледали ли преди 1 година
сте поредицата "Голи и уплашени" по Нешанъл Джеографик ? Това се опитват да пресъздадат българските разследващи органи ! Пълни ид'иоти ! Или да казват води се следствие и е засекретено или да замълчат и да не говорят повече глупости и да се навират микрофони в устата на празни глави за излагация !
55
2
 
21
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Според мен е ял авокадо,гуава,банани,ананас и кокосови орехи! В област Перник,много ги има по-дърветата
54
2
 
17
 
! Отговори
до 30 анонимен преди 1 година
С дренки и ябълки ли ще разкриват престъпление бе "умник" ????
53
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аутистът не може сам да си сваля панталоните да ака, камо ли, да оцелее сам в гората при тези зимни условия.Накарайте Сашко да бере дренки и ще видите, че няма да откъсне даже едно, ама "яло дренки" и кръвната картина е в норма...Бива, бива да лъжат в медиите, ама те хептен за маймуни ни взеха.
52
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога ще ни взимате за ***. Цялата истерия от 2 седмици по телевизии, вестници итн не спря да ни занимава с това дете чудо.Вероятно има съвсем други мотиви, които не се изнасят за цялата тази история. Не си спомням така да се е търсело някое друго изгубено дете. Почти половината полиция, хеликоптери, водолази че и президент всички се впуснаха в акцията.Спрете вече да ни занимавате с нещо, което не е както наистина.
51
1
 
24
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
И какво ябълки КРАЯ НА НОЕМВРИ БРЕ?Тия доброволци сигурно ябълка на клон НЕ СА ВИЖДАЛИ!
50
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като спретнаха това, за да оправдаят проследяващи устройства за децата със СОП, не искам да си представям какво ще направят на следващ етап, за да ни убедят, че трябва и на другите деца да се сложат проследяващи устройства...
49
0
 
19
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Нали слагали пакети с храна на много места?Кой лъже сега?
48
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да се каже Истината като цял свят ще научи в каква прогнила държава живеем не може да се грижим за деца с специални потребности нито да ги опазим, затова и го правят Герой дето чудо
47
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав си освен аутизъм дали няма и шизофрения понеже казаха че имал братовчедка болна от това заболяване защото бащата не беше ентусиазиран да го търси роднините също бяха апатични майката дори не дойде и нямаше и желание
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вероятно не.