Ядем все повече дефрострирано пилешко, а цената му скочи с 35%

Индустрията търси замразено месо заради по-привлекателната цена
2 дек 2022 09:10, Петя Славова
95

Постепенно родните птицевъди губят позициите си на пазара, а специалисти предупреждават, че ядем все повече дефрострирано пилешко месо.

Същевременно цената му се е покачила с около 35% за една година. Вносът ще се запази в рамките на 96-98 хил. тона, докато родното производство е около 93-95 хил. тона.

Още по темата

"Българското пилешко месо е основно прясно охладено. На пазара има и замразени най-различни продукти от птиче месо с различен произход. Като потребители е важно да знаем какъв произход имат и как са произведени. В България месо от трети страни почти не се използва след събитията в Украйна. Едно месо може да се замрази шоково и тогава запазва своите хранителни качества. Честа практика е такова месо да се размразява и замразява повторно, но към момента не се изписва на опаковките на продуктите", обясни  в студиото на "България сутрин" председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов.

 Според него не бива да загърбваме възможността да задоволяваме нуждите си изцяло със собствено производство.

Една от водещите причини индустрията да търси замразено месо е по-привлекателната цена. Прясно охладеното месо следва пазарните тенденции в ЕС. В момента 1 кг прясно охладено пилешко струва около 6 лв. на едро, посочи гостът на Bulgaria ON AIR.

Прибягва се до замразяване на месо, което впоследствие се появява на пазарите и нелоялно конкурира всички останали, изтъкна Гълъбов. Той апелира начинът на обработка да се отразява върху опаковката. По думите му има пропуск в законодателството, който лесно може да се коригира.

"Войната в Украйна оказа голямо влияние на пазара на зърно. Преди да се сключи споразумението за зърното, цената се покачи рязко, тъй като Русия и Украйна са най-големите производители в Европа. След споразумението цената плавно започна да спада. Но цената на газа продължава да е все така висока, а изкуствените торове се произвеждат от природен газ", подчерта председателя на Съюза на птицевъдите.

Той увери, че всички производители работят при еднакви стандарти, които са високи, но не така стои въпросът, когато говорим за замразеното месо - там критериите са занижени.

За финал гостът алармира, че има всички условия да се притесняваме от птичи грип у нас. Но на този етап няма опасност рафтовете с яйца да останат празни. Не се очаква и недостиг на пилешко месо. Може да се очаква задържане и дори спадане на цените през следващата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До *** - у градо тва са цени за 1/2 кг пуйчо месо ((
36
1
 
11
 
! Отговори
111 преди 1 година
Ей че сте недосетливи.Значи тая статия е за да ни вземат в Шенген, директно им казваме ето отказахме се от собствената си храна за а купуваме вашата бракувана на тройна цена. А иначе ако само се опиташ сам да произвеждаш и легално да продаваш оле майко ще те съдерат Ббх ,хъи и други такива бухалки.Или ще ти докарат свинска телешка кокоша и не знам каква си чума.
35
2
 
0
 
! Отговори
в преди 1 година
До Анонимен 18 А туберкулоза , де .
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До L. 32 - Предполагам, че иде от размразено (defrozing), ама би трябвало да е дефрозирано тогава...... Фрустрациите у лилетата са едно друго нещо
33
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ли журналистите ще си "дефрострират" мозъка и ще започнат да пишат на български? Беше модерно да се ползват побългарени английски думи в зората на демокрацията. Сега вече не е. Даже е смешно и показва ниска езикова култура.
32
2
 
17
 
! Отговори
Разбирач преди 1 година
Дефрострирано.Мале мале.Статийте не трябва ли да са на български?!Или сте го написали да стане по интересно?
31
4
 
2
 
! Отговори
www преди 1 година
Пилешко месо не ядем от години. Купувам пуешко, охладено. По-вкусно е, около 7лв. за килограм за бутче и 9 лв. за гърди.
30
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Относно храната по СОЦ-а- качество = 0. Долу човекът е написал за киселото мляко. Не знам в какви утопии живеете. В колбасите имаше дори човешко месо от отрепаните в лагерите. Разбира се, за партийците се ядеше луканка от вносно телешко месце и вносно свинско. В кренвиршите се слагаше всичко. Копита, рога, козина. По соца милеят само текезесари и тотални аутсайдери, за които единствената цел в живота е да се наядат, мислейки си, че са яли нещо качествено, без да са виждали на запад какво е било.
29
0
 
10
 
! Отговори
L. преди 1 година
Какво е "дефростРирано"? Ако е размразено, не следва ли да е "дефростирано"? Ако е от-уплашено, следва пък да е "дефрУстрирано".
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва ли да знаем какво, по дяволите, е дефрострирано пилешко месо? Авторът на публикацията дали го знае? Понякога се чудя в коя страна живеем. Сигурен съм, че има и българска дума за това понятие.
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дефрострирано? Това нещо от фрустрация ли трябва да идва?
26
0
 
14
 
! Отговори
стефчо преди 1 година
Това е като дефорсиран Москич дванадесетак!
25
1
 
13
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 1 година
Каква е тази дума " дефростирано" бе ?!??? Тъпотията е на власт !!! Да си *** е стандарт в България !
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пияница мистик То с кренвиршите пак е така, обаче с нови технологии. Затова цената излиза като на "чисто месо". Питам се дали кашкавалът няма да излиза по-евтино ако се прави само от мляко, без химиите.
23
3
 
13
 
! Отговори
Еми така е преди 1 година
Толкова години на преход доведоха до почти пълното унищожаване на българското животновъдство и растениевъдство. Останаха само някои по-големи, които са на "наши" бизнесмени
22
1
 
17
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
ДОКТОРИТЕ ОТ ДВСК ХОДЯТ НА ПРОВЕРКИ ПО ПРЕДПРИЯТИЯТА ПРОИЗВОДИТЕЛИ ТЕ ИМ НАПЪЛНЯТ ЧАНТИТЕ С ПРОДУКТИ И ТАКА ЗАВЪРШВА ПРОВЕРКАТА А КАКВО СТИГА НА ПАЗАРА- НИКОЙ НЕ ЗНАЕ
21
6
 
12
 
! Отговори
бай работник преди 1 година
М даа в соца поне бяхме общесто.Сега сме една вълча глутница и всеки се нахвърля въху по-слабия да го изяде!
20
1
 
13
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Дайте да ги подпомогнем птицевъдите, че после да ни пробутват българско бутче на двойна цена. Нали това е политиката сега? Бедния човек насила подпомага 100 маймуни на клона.
19
2
 
22
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 година
Едно време, когато съществуваше българския език, казвахме "размразено", но вече сме европейци, така че е много по-уместно да използваме "дефростирано"...
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Смях Произходът на думата е ...., произходът си е от нея си!