Ядем все повече дефрострирано пилешко, а цената му скочи с 35%

Индустрията търси замразено месо заради по-привлекателната цена
2 дек 2022 09:10, Петя Славова
95

Постепенно родните птицевъди губят позициите си на пазара, а специалисти предупреждават, че ядем все повече дефрострирано пилешко месо.

Същевременно цената му се е покачила с около 35% за една година. Вносът ще се запази в рамките на 96-98 хил. тона, докато родното производство е около 93-95 хил. тона.

Още по темата

"Българското пилешко месо е основно прясно охладено. На пазара има и замразени най-различни продукти от птиче месо с различен произход. Като потребители е важно да знаем какъв произход имат и как са произведени. В България месо от трети страни почти не се използва след събитията в Украйна. Едно месо може да се замрази шоково и тогава запазва своите хранителни качества. Честа практика е такова месо да се размразява и замразява повторно, но към момента не се изписва на опаковките на продуктите", обясни  в студиото на "България сутрин" председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов.

 Според него не бива да загърбваме възможността да задоволяваме нуждите си изцяло със собствено производство.

Една от водещите причини индустрията да търси замразено месо е по-привлекателната цена. Прясно охладеното месо следва пазарните тенденции в ЕС. В момента 1 кг прясно охладено пилешко струва около 6 лв. на едро, посочи гостът на Bulgaria ON AIR.

Прибягва се до замразяване на месо, което впоследствие се появява на пазарите и нелоялно конкурира всички останали, изтъкна Гълъбов. Той апелира начинът на обработка да се отразява върху опаковката. По думите му има пропуск в законодателството, който лесно може да се коригира.

"Войната в Украйна оказа голямо влияние на пазара на зърно. Преди да се сключи споразумението за зърното, цената се покачи рязко, тъй като Русия и Украйна са най-големите производители в Европа. След споразумението цената плавно започна да спада. Но цената на газа продължава да е все така висока, а изкуствените торове се произвеждат от природен газ", подчерта председателя на Съюза на птицевъдите.

Той увери, че всички производители работят при еднакви стандарти, които са високи, но не така стои въпросът, когато говорим за замразеното месо - там критериите са занижени.

За финал гостът алармира, че има всички условия да се притесняваме от птичи грип у нас. Но на този етап няма опасност рафтовете с яйца да останат празни. Не се очаква и недостиг на пилешко месо. Може да се очаква задържане и дори спадане на цените през следващата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Относно киселото мляко. Кисело мляко правим САМО от домашно краве мляко. имаме вила на 30км от София и кажи-речи тук си живеем. Кравите пасат на един хълм на няколко стотин метра от нас- всеки ден ги гледам. Момчето гледа 30 крави и продава мляко на приятели и съседи. С 1 пръст каймак- уникално. Подквасваме уж с лактобацилус булгарикус, ама доколко може да се вярва не знам. Млякото си трае без проблем по 2 седмици, че и повече. Бактерията е важна. А по соц време киселото мляко беше с 0 качество.
16
2
 
6
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Искам наякой да започне да говори и за тефлоновия заговор.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Киселото мляко траеше седмица не като сега половин година." - хаха тук си прав, ние наскоро го разбрахме тва една кофичка с изтекъл срок преди 10 дни и стояла на бюрото вместо в хладилник и викам я да го пробвам... Ей, баце, беше си станало тамън. Та там вече не гледам срока на годност, чакам да по магазините да пуснат 2% щисело на промоцията за 50-70 стотинки с месец оставащ до края на срока и взимам 40 кофички.
14
2
 
18
 
! Отговори
Смях преди 1 година
Дали Джурналиста знае, какъв е произхода на думата, която използва?
13
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пилешко ядем или от някоя малка ферма истинско жълто специална порода (не разните там бабини кокошки, които вкусови качества нямат никакви), или в краен случай от жълтото френска порода из масовите магазини. Предпочитам да ям по-рядко месо (не че не ядем всеки ден), отколкото да ям некачествено месо. С телешкото пак така- само от отбрани ферми или вносно аржентинско и японско. Свинско избягваме, но хапваме пак от малки кланници на познати наши производители с качество, несравнимо с магазините.
12
1
 
12
 
! Отговори
Баба Радка преди 1 година
Яжте повече. Солидарност трябва да има . Нали сме европейци.
11
1
 
20
 
! Отговори
бългериш преди 1 година
ийтваме все моор дефростиран чикън ...
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
щом не е "ФРУСТРИРАНО" аз съм за
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Размразено е забранена думичка в журналистиката" - ка се учудваш, петето готви само в микровълнова
8
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Размразено е забранена думичка в журналистиката защото атлантиците жи е страх от дедо Мраз.
7
9
 
34
 
! Отговори
М преди 1 година
До Евро-Атлантик----Прав сте ядем салами без месо, сирене без мляко и месо от генно-модифицирани животни. В най-добрия случай замразено преди 30 години говеждо и свинско от другия крайна света което за по-евтино унищожаване е изнесено и закупено от нашите търговци. Спомнете си /тези които могат/ какво ядяхме през социализма /лошия/ ...Киселото мляко траеше седмица не като сега половин година.Месото имаше вкус .Саламите бяха пълни с месо не с кости и мазнини. А сега режимът преди бил престъпен?
6
2
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
от къде внасяме пилешко месо и на колко години е има ли салмонела
5
1
 
33
 
! Отговори
Св преди 1 година
Не съм ял повече от 3-4 години пилешко. Гледах някакво предаване във Франция, че и навсякъде, едни огромни цехове, вътре пилета бройлери, такива породи, с такива химикали ги тъпчат, че то пораства 2-3 кг. за има няма 2 месеца, даже голи, без перушина, още пуха по тях (както са се излюпили). Репортера вика - че то тук не мирише на пилета, много чисто - ами те пилетата от PVC. Баба ми някога от пролетта рано ги взимаше излюпени, та чак късно есента ги ядяхме. Ама това на село.
4
4
 
26
 
! Отговори
Евро-Атлантик преди 1 година
Българина трябва да яде скъпа вносна отрова ...иначе за какво е на ЕС ?
3
0
 
48
 
! Отговори
Ццц преди 1 година
Родна реч омайна сладка...... Как не Ви е срам да продължавате да използвате тези английско-побългарени думи ДЕФРОСТИРАНИ алооо имаме си прекрасна дума, като РАЗМРАЗЕНИ храни.Как си подбирате журналистите? С конкурс по простотия ли?
2
0
 
20
 
! Отговори
Цъ преди 1 година
ДЕФРОСТРАЦИЯ= РАЗМРАЗЯВАНЕ. АЗ ЛИЧНО НЕ ЯМ МЕСО. ОСОБЕНО ТАКОВА.
1
5
 
23
 
! Отговори
Лена преди 1 година
от 89та година с всяка изминала година, ядем все повече бклци, но като през последните 4-5 години и особено последните 2, не е било никога. в магазините освен водата и водката - всичко е тотална от рова