Недостиг на болници в градчета и села, хора - без лекари от години

ББА алармира, че при тежката инфлация лечебни заведения ще фалират
20 дек 2022 19:56, Петя Славова
47
Недостиг на болници в градчета и села, хора - без лекари от години
Снимка: БГНЕС

Медиците от Белодробната болница във Варна излязоха на протест. Задълженията на лечебното заведение са около 800 000 лева за изминалите две години и заради него те са без заплати, а лечебното заведение без ток. На този фон - има сериозен недостиг на болници в малките населени места.

Според зам.-председателя на Българската болична асоциации (ББА) д-р Цветелина Спиридонова, сериозната болнична структура е пред затваряне заради финансов колапс.

"ББА отдавна алармираше, че в контекста на тежка инфлация болничните структури ще фалират. Ние сме от малкото отрасли, при които актуализацията не следва адекватно темпа на инфлация. Ние сме хронично недофинансирани. Това са болници, които са насочени към социално слабата част, а в същото време мениджмънтът им е много труден. Съобразяваш се с общински съвети, всичко е много бавно", коментира  Спиридонова в "България сутрин".

Според нея министърът на здравеопазването може със 100% да увеличи субсидията на общинските болници.

"Все още имаме добри лекари, над тях трябва да стоят кадърни мениджъри. Лекарите и сестрите са преките изпълнители на здравната услуга. Възхитително е някой в момента да заеме поста на министър на здравеопазването. Здравето на българския народ се формира от усилието на всички лекари и сестри, трябва да има баланс в системата. Досега д-р Меджидиев се справя отлично", каза още д-р Спиридонова.

Директорът на Белодробната болница във Варна доц. Христо Ганчев заяви пред Bulgaria ON AIR, че от Министерството на здравеопазването е поискано 100% увеличение на финансовата субсидия.

"Досега се даваха мижави пари, абсолютен недостиг. От Общинския съвет казват, че не сме тяхно предприятие и няма да плащат пари. От МЗ ни казват, че сме общинска организация и парите трябва да идват от тях. Засега туберкулозните болници трябва да преминем към бюджетно заплащане. 12 болни в момента са си по къщите, в болницата е абсолютен студ. Въпросът не е в това дали някой е виновен. Не може да при необходимост от 90 лв. на ден, за един болен да се дават 40-50 лв. Всеки болен носеше загуба от 40 лв. на ден", обясни той.

Д-р Спиридонова говори и за ежегодната кампания, която има за цел да се достигне до най-отдалечените краища на България и до хора, "за които лекарят е като събитие в живота".

"И тази година ББА успя да реализира подобна благотворителна кампания - 1992-ма пациенти от над 15 селища. Над 30% от пациентите, които са прегледани там, в последните две години не са общували с лекар. Има много неосигурени пациенти, които нямат достъп до здравната система. Живеят едва ли не в състояние на бедствие. Чувстваха се притеснени и поласкани, че имат досег до лекар - безкрайно щастливи и благодарни са", посочи зам.-председателят на ББА.

По думите ѝ факторите конкретно за този проблем са комплексни - на първо място това е кадровият дефицит, тъй като лекарите отиват в по-големите градове. На второ място е деструкцията на периферната болнична система - малките болници постепенно затварят.

"Личните лекари не могат да бъдат в 5 села, които са разпръснати по хълмовете в даден регион. Хората се самолекуват. Най-много имат достъп до аптекаря в близка аптека в дадено село", изтъкна д-р Спиридонова.


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 11 месеца
Не само ковид болните фалираха системата Ами и лекари с безумно високи заплати при това без покритие после се жалват когато ги бият и обиждат,вместо да бъдат истински лекари и хуманисти
8
0
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 11 месеца
Какво се оплаквате аз съм в града и там където живея няма аптека и само един магазин който е резачка най близката аптека е на 600-700 метра направо срам за кмета о районния такъв,а за белодробната намериха пари за тока да платят а за хора в беда никой не знае и не го интересува обикновения гражданин който си плаща за всичко и то ако има някой лев.затова не искам да ги гледам тия безумци от парламента
7
1
 
0
 
! Отговори
5 преди 11 месеца
ТАКАЕВЯРНОЕ!!11! Погледнете в русия, за всяка паланка има топ болница! Ниска смъртност, прогрес, щастие!!! НИЕ КОГА!!!
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Как ви звучи признанието? 12 болни в цяла болница? Дали е рентабилно? Оптимизация е нужна! В малките общински болници се водят 90% от болните фиктивно. Всеки разболял се ходи да се лекува в областните или столични болници.
5
3
 
4
 
! Отговори
Трипонеца преди 11 месеца
Това ни е от ЕС и евроатлантическите ценности.Важно е,че имаме банани и пътуваме безвизово в Европа.Какво може да иска човек повече?
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ковид болните фалираха системата.
3
0
 
2
 
! Отговори
Асенка Василева преди 11 месеца
Кой каза банани?! Пного обичам банани и басури!
2
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 11 месеца
Но пък има банани.
1
1
 
5
 
! Отговори
Киро Гриндъра преди 11 месеца
Промяната е факт!