С 50% са поскъпнали основните храни за Коледната трапеза

Как се справят хората при толкова висока инфлация?
25 дек 2022 13:30, Петя Славова
65
С 50% са поскъпнали основните храни за Коледната трапеза
Снимка: БГНЕС

 С около 50 процента за една година са поскъпнали 20-те основни хранителни стоки от първа необходимост, показват данни на КНСБ. Сред тях са ориз, хляб, брашно, кайма, свинско и пилешко месо. Тях ги употребяваме всекидневно и голяма част присъстват на Коледната трапеза.

Още по темата

Заместник-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова каза, че у нас и през декември продължава нарастването на цените на основните 20 стоки и услуги, "които водят до повишение на издръжката на живот и тъй като последните данни за месец декември ще бъдат готови около януари месец, очертава се, че септемврийската издръжка за живот от 1320 лева ще продължава да нараства".

Данните сочат, че с една минимална заплата в България тази потребителска кошница от 20 стоки може да се купи 7 пъти, докато в Германия - 31:

"Миналата година, септември месец, за тези 20 стоки сме давали 65 лева, а сега даваме 95 лева, тоест нарастването е с 45%".

Как се справят хората с пазаруването за Коледната трапеза?

- Хляб, лук, килограм картофи и три пържоли. Ами аз няма да се оставя без пържоли. Като за друго няма - това е. По-зле е, как да не е. Миналата година с тези 30 лева пълнех количката, пък сега е половината.

- Има разлика от миналата година. Цените са нагоре. А, всичко сама съм си напазарувала. Нямам проблем, защото имам помощ и от децата ми. Аз мога да си разпределя парите. И с по-малко да съм, всичко ми стига. По-хубаво е да увеличат заплатите на младите хора. Сега, сме си изпели песента. От избори в избори и нещата не са добре, заявиха жители на София пред БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
7
 
! Отговори
истината преди 1 година
До Анонимен Остани и се бори за България. Да запада ни диктува, а ти защо ги слушаш? Защо гласуваш за партии, които слушат запада? Трябва да се обединим и да прогоним запада от България, както и мутрите, да не забравяме и тях - в затвора - добре ще им дойде да копаят уран!!!!
57
1
 
13
 
! Отговори
Шмъркалник преди 1 година
В Европа свалят цените за Коледа 50 % , а в България вдигат цените с 50 % - ако не ударят българина поне с 50 % , няма да сме държавата на кандските бръмбари и зелени чорапи с малки юмручета. 'Издояването продължава" ще ни дои още дъъъълго, дълго време ! Сами си го пожелахме и постигнахме ! Честита бедност, мъдурковци!
56
0
 
2
 
! Отговори
Малко е преди 1 година
Трябва да е поне 999% за да се пролетаризират и да посрещат Путин с цветя,а не да се бият кат Украинците!Куманизъма с грабеж се строи!
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 16 ЬЬЬ Не само с 50%,цените някои стоки са увеличени двойно и повече.И каква е тази статистика,че инфлацията е била само 17-18%?Лъжи и измами,които са присъщи на цялата ни политическа шарлатания до днес. . . . . . . . . . . . Защо ги избирате или не ходите на избори и с това ги избирате индиректно? Не се оплаквайте ходете на избори!
54
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"са останали явно.По-добре живеят от европейците. До сега познавам само едно бедно " - Оо виж! Презадоволен ***, който е толкова смотан, че трябва да натрива в лицето на останалит 98%, колконпо-добре е той от тях ...
53
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ooo уаууууууууууу! Искам да благодаря на българските правитеслтва, европейският съюз и нато за тези прекранси неща! Губим работни места, средния доход е 1500 лева, няма надежда за икономиката ни, до 2030 повечето ше сме измрели от глад ... МЕРСИИИИИИ!!!
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А от първи я удари в София ще ги сурвакат и с 30% увеличение на градският транспорт.
51
5
 
18
 
! Отговори
БАЙ ТОШО преди 1 година
Как сте как сте ха ха ха??? Имате ли паре за лебец? А за банане и портокале??? При мене се чудейте как да си угаждате. Кеф ви саламе кеф ви кюфтаци кеф ви сирене кашкавал с цели килограме. Сега мутрите ви продават по 200 грама сирене и кашкавал предварително пакетирани за по 12 лева. Сирене пълно с вода а кашкавала с палма. Гледам ви и ви се чудим на акъло. 33 години си избирате от трите най дългото. Докога бре??? Ха ха ха ха.
50
12
 
8
 
! Отговори
Shark преди 1 година
То затова ли простия народ тъпче количките по хипермаркетите все едно за последно ще ядат. Щото има поскъпване с 50% и нямат пари. Щом се мълчи и се купува, значи или не е скъпо, или хората имат пари!
49
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как така 50 %???? Нали стъкмистиката вика че само 16 % е инфлацията????
48
2
 
10
 
! Отговори
Търговец преди 1 година
Щом като народът продължава да купува, значи всичко върви добре и още ще вдигаме цените.
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво обядвахте?
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не сте посмели да вдигнете суджука на Баце. ))))
45
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господарите дават парите т.е. заемите които правителствата ни постоянно взимат.Та същите тия господари казват в замяна какво трябва да стане в държавата и най-вече кой да дойде на власт. Така че не се надявайте някога да се оправим. Който има възможност да емигрира от тук. Не виждате ли как всичко запада,народа става неграмотен и ***-ами така лесно се управляват масите. Образованието и здравеопазването са на дъното.Повече няма какво да говорим.
44
13
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Аз съм много доволен от ЕС и НАТО. В България се живее прекрасно при ЕС и НАТО.
43
8
 
10
 
! Отговори
Тодор Живков преди 1 година
Па бегайте на запад бе, бегайте на запад, що не бегате свободно на запад, сега може свободно да се бега на запад, никой нема да те разстреля на границата на кльона (освен ако не бегаш за САЩ без виза, тогава ще те застрелят като куче ако не се подчиниш на проверката на летището).
42
4
 
8
 
! Отговори
До 41 преди 1 година
Какво ти липсва в България? Имаме си всичко. Държавата ни е прекрасна! Единственото което трябва направим е да си мръднем зад-ни-ците и да положим малко усилия да си подредим нещата както трябва. Тази държава при правилно управление може да се вдигне на крака за 5 години. А за 15 години може да задмине по стандарт и най богатите държави. Аз се върнах от чужбина да живеят в България и не съжалявам. Повече не искам и да чувам за емигрантски живот.
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми щом е така как с поскъпване 50 % има инфлация 14%
40
2
 
6
 
! Отговори
До 41 преди 1 година
На това старите хора му казват да изпуснеш питомното, за да гониш дивото. Ромите в исторически план са номади не защото мигрират а защото нямат развита култура, необразовани са, и неспособни да създадат собствена държава. Държава се прави с акъл и се брани с оръжие! Ние е Българите в исторически план сме точно обратното на ромите. От където сме минали, държави сме направили! Винаги сме имали армия и образовани хора.
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българската нация се разтваря в евроатлантическия казан и тези тенденция изглежда необратима. Почти вече няма българско семейство, което да не подготвя децата си за емигрантство. Още от най-ранна възраст. Не успяхме да запазим държавността си. Но пък от друга страна ние българите не винаги сме имали собствена държава и пак ще се научим да сме общност макар и под чуждо управление. След като не успяхме сами...