Бизнесът изправен пред трудности заради несигурна икономическа среда

Според НСИ, тя е водещ фактор в промишлеността, строителството и услугите
2 яну 2023 09:30, Петя Славова
59
Бизнесът изправен пред трудности заради несигурна икономическа среда
Снимка: БГНЕС

През декември 2022 г. общият показател на бизнес климата нараства с 1.0 пункт спрямо ноември. Повишение на показателя се наблюдава в промишлеността и търговията на дребно, в строителството запазва нивото си, а в сектора на услугите е регистрирано понижение, съобщават от НСИ.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността" се покачва с 2.5 пункта в резултат на по-позитивните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Според тях през последния месец има известно увеличение на осигуреността на производството с поръчки, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Най-сериозните затруднения за развитието на бизнеса продължават да са несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, посочени съответно от 61.1 и 28.8% от предприятията. По отношение на продажните цени в промишлеността прогнозите на мениджърите са за увеличение през следващите три месеца.

През декември съставният показател „бизнес климат в строителството" запазва нивото си от предходния месец. Очакванията на строителните предприемачи както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и за дейността им през следващите три месеца, са резервирани.

Несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостигът на работна сила остават основните фактори, затрудняващи дейността, като спрямо ноември се наблюдава намаление на отрицателното въздействие на първите два фактора. Според последната анкета делът на мениджърите, които продължават да очакват продажните цени в строителството да се повишат през следващите три месеца, е 35.6%.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно" се увеличава с 0.7 пункта, което се дължи главно на подобрените оценки на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятията. Мненията им относно обема на продажбите през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три месеца също са благоприятни.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене продължават да са най-сериозните проблеми за бизнеса, макар през последния месец да се отчита намаление на негативното влияние на последния фактор. По отношение на продажните цени прогнозите на търговците на дребно са за известно увеличение през следващите три месеца.

През декември съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите" се понижава с 1.1 пункта в резултат на по-неблагоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По-умерени са и мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги.

Несигурната икономическа среда остава основната пречка за дейността на предприятията, следвана от конкуренцията в бранша и недостига на работна сила. Относно продажните цени в сектора на услугите 22.2% от мениджърите предвиждат те да се повишат през следващите три месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да започват да ревът на държавата, като Алебегича.
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стенещият смотльо ли е "бизнесът"?
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бизнесът да спре да точи пари от държавната хазна и да започне да плаща достойно на работниците за положения труд. Спрете с помощите за бизнеса за енергийни разходи. Нали уж е частен?! Който не се справя с разходите си, да закрива поради некадърност! Друг ще заеме нишата.
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На ненаялия се червен бизнес му наляха близо 10 милиарда лв. за енергийни помощи. И пак хленчи, че бил изправен пред трудности. Докога държавата ще пълни банковите сметки на оядения "бизнес"?
38
1
 
9
 
! Отговори
Чудя се преди 1 година
Ако почнат да си плащат честно, дали проблема с липсата на работна ръка няма да се разреши.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква несигурност, нали искахте промяна?
36
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откога червената олигархия разграбила България се нарича "бизнес"????
35
0
 
11
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Йерархията на властта в България: наследниците на висшата БКП номенклатура и генералите от ДС назначават хората в службите и определят насоките на "развитие" на държавата. Политическата власт е поверена на назначени и зависими от ДС политици. Икономика е поверена на бивши комсомолци, ТКЗС-ри, партийни секретари. Новото поколение *** поема щафетата от бащите си. Вече освен лимузина трябва да имат силиконови *** и екскурзии по тропиците.
34
2
 
15
 
! Отговори
Ушко преди 1 година
Това си е така от времето на комунизма ние им казваме подмазвачи доносници лицемери, и това също беше един от мотивите да бягам да работя на запад и естествено и отличното заплащане в Европа ценат само професионализма и трудолюбието и веднага ти вдигат заплатата за да не те изпуснат като ценен кадър в България е точно обратното казват ти че отвън има 100 човека чакащи твоето място, а бизнесмените в България са мутри рекитьори
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ушко, мързеливи но хитреци се уредиха на сладка работа - нищоправене. Много са такива да командват наляво-надясно и да се нагаждат на шефовете.
32
0
 
3
 
! Отговори
недостатъчно търсене преди 1 година
Виждам за белия прах и други забранени химии търсене има, за жалост.
31
9
 
8
 
! Отговори
Ушко до мара преди 1 година
Никой не ни е гонел *** мисирко сами по своя собствена воля още през 90-те доста хора тръгнаха да търсят Американската мечта и я намериха на запад и в Америка и днес вече не сме млади а в средна възраст само мързеливите и простите останаха в България да реват
30
1
 
12
 
! Отговори
Ушко до христов преди 1 година
Не ми трябва бе болшевика мафия имам си прекрасна работа и отлично заплащане, само алчните искащи да трупат милиони като Скруч искат да са бизнесмени и после да се хвалят на любовницата че им работят балъци за жълти стотинки а те само трупат състояние
29
5
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До 25 "Кой ще изкарва парите за пенсии като държавата изгони младите хора на запад?" - африканските имигранти. Нали за това гласувате?!
28
8
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До 37 ми стани и ТИ бизнесмен, какво ревеш?!
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който бизнес фалира друг го замества. Разликата е че ги няма комунистите
26
4
 
16
 
! Отговори
Ушко преди 1 година
Бизнеса е в отлично състояние прави милиони евра печалба а дава минималната заплата на работника отделно политиците ги субсидират с евтин ток тия имат по 20 лимозини и по 5 любовници а гламавия работник бачка по 12ч като изоглавен вместо да бяга в Европа за отлично заплащане на същия труд при това за 8ч работен ден, ама всеки сам си знае аз от 2007г си работя първо за 1650 евра а сега е 3000 евра
25
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бизнеса е крайно време да бъде подменен
24
2
 
9
 
! Отговори
демократичен бизнеДС преди 1 година
На нашите хора е, то е ясно.
23
2
 
19
 
! Отговори
Нахален бизнес преди 1 година
На тъй наречения "бизнес" в България вечно нещо му пречи и винаги е на "загуба". Оправдава се със цените на петрола по света, Ковид мерките, войната в Украйна, сушата, наводненията и извънземните. Сякаш другаде няма такива неща и обикновените хора не са преживели същото. На всичко отгоре на някои държавата им свали ДДС на 9 процента на други въобще го махна. Защото имали загуби ?! Сякаш ние нямаме ? Идеята беше да не вдигали цените. Дали не ги вдигнаха повече ? Сега щели да вкарат стажа в запла