Бизнесът изправен пред трудности заради несигурна икономическа среда

Според НСИ, тя е водещ фактор в промишлеността, строителството и услугите
2 яну 2023 09:30, Петя Славова
59
Бизнесът изправен пред трудности заради несигурна икономическа среда
Снимка: БГНЕС

През декември 2022 г. общият показател на бизнес климата нараства с 1.0 пункт спрямо ноември. Повишение на показателя се наблюдава в промишлеността и търговията на дребно, в строителството запазва нивото си, а в сектора на услугите е регистрирано понижение, съобщават от НСИ.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността" се покачва с 2.5 пункта в резултат на по-позитивните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Според тях през последния месец има известно увеличение на осигуреността на производството с поръчки, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Най-сериозните затруднения за развитието на бизнеса продължават да са несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, посочени съответно от 61.1 и 28.8% от предприятията. По отношение на продажните цени в промишлеността прогнозите на мениджърите са за увеличение през следващите три месеца.

През декември съставният показател „бизнес климат в строителството" запазва нивото си от предходния месец. Очакванията на строителните предприемачи както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и за дейността им през следващите три месеца, са резервирани.

Несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостигът на работна сила остават основните фактори, затрудняващи дейността, като спрямо ноември се наблюдава намаление на отрицателното въздействие на първите два фактора. Според последната анкета делът на мениджърите, които продължават да очакват продажните цени в строителството да се повишат през следващите три месеца, е 35.6%.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно" се увеличава с 0.7 пункта, което се дължи главно на подобрените оценки на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятията. Мненията им относно обема на продажбите през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три месеца също са благоприятни.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене продължават да са най-сериозните проблеми за бизнеса, макар през последния месец да се отчита намаление на негативното влияние на последния фактор. По отношение на продажните цени прогнозите на търговците на дребно са за известно увеличение през следващите три месеца.

През декември съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите" се понижава с 1.1 пункта в резултат на по-неблагоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По-умерени са и мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги.

Несигурната икономическа среда остава основната пречка за дейността на предприятията, следвана от конкуренцията в бранша и недостига на работна сила. Относно продажните цени в сектора на услугите 22.2% от мениджърите предвиждат те да се повишат през следващите три месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
8
 
! Отговори
банани и WC хартия преди 1 година
Имате банани, но тоалетната хартия ще ви трябва по-рядко и още по...
21
18
 
4
 
! Отговори
Йордан преди 1 година
Не запада ограби България, а Русия и нейните български слуги: Борисов, Пеевски и Доган.
20
0
 
6
 
! Отговори
за всекиго по нещо преди 1 година
Нали знаете кой разпределя порциите?? Айде със здраве!
19
1
 
20
 
! Отговори
Мара преди 1 година
Статистика: 100 човека в България работят, 1000 човека чакат помощи, пенсии, коледни бонуси и други екстри. Само аз ли виждам предстоящия срив и бедствие? Кой ще изкарва парите за пенсии като държавата изгони младите хора на запад?
18
6
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До Пенчо/25 Така е в ЕС. Нали гласувате за банани, какво ревете?!
17
3
 
20
 
! Отговори
Пенчо преди 1 година
До Пена ... То да беше само Лукоил ....или от тролската агенция не ти позволяват да споменеш и другите щото са от "приятелски държави", а ? Дънди Прешъс метал СЪЩО не плащат данъци а изнасят злато и ценни метали за стотици милиони ... долари . А Лидл... Била... Кауфланд ... те какво плащат знаеш ли ? Ами западните банки с клонове в България ? Ами чуждите енергийни дружества които все обещават инвестиции? Ами мобилните оператори ? Данъци плаща единствено простолюдието.Затова пък теглим ЗАЕМИ
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой бизнес тоз дето пържените картофи са по 20лв От бизнес до бизнес има разлика
15
14
 
5
 
! Отговори
Пешев преди 1 година
Путин ще остане без топки и след него без топки ще останат българските му авери. България без Русия ще е милион пъти по-добре.
14
1
 
19
 
! Отговори
Кмета преди 1 година
С тези мизерни заплати няма да има работна ръка. То не са заплати ами подаяния, просия. На върха на държавата е Пеевски, а той е един измамник който може само да краде и да източва. Не разбира от икономика, не разбира от политика. България е едно корупционно блато. Никой не иска да инвестира в България защото не си струва и няма сигурност.
13
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
. . . несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила . . . Отново с вицове започват новата година! За крадливите комунисти няма сигурност, а и не трябва да има! Истински бизнесмен в България не съм срещал и нека не се обиждат т.н. бизнесмени! Затова не съм и в България, не че бизнесмените извън България са много по други, просто не са комунисти и не ми обясняват как са борили комунизма и най вече не ми говорят на диалект!
12
0
 
12
 
! Отговори
айде нЕма нужда преди 1 година
При ~40% сива икономика (в туризма повече), за каква нормалност говорим?!
11
6
 
20
 
! Отговори
Пена преди 1 година
В България бизнес няма. Има дребен алъш вериш със затихващи функции. Цялата държава е на доизживяване. След 15 години ГЕРБ и ДПС, България прилича на бунище. Все едно Русия е бомбардирала. Но реално Русия "само" ограби България чрез корупцията. Лукойл не са плащали милиарди и трилиони за последните 10 години. Бойко трябва да лежи в затвора 1000 години.
10
3
 
15
 
! Отговори
Това е БГ бизнеса преди 1 година
Плондир с тясна тениска и анцунг с колена и на кръста с чантичка тип Банан слизащ от дърт Мерцедес нов внос от италианска морга. Вероятно едрият му бизнес се състои от две сергии или едно мазе в блок или пък е Мърчандайзер или Ултра свръх някакъв си дайзер със служебна кола Шкода или Дачия натъпкана с детски столчета по седалките и щайги в багажника. Тези елементи се вживяват на Бил Гейтс. Купуват апартамент в София на доживотен кредит и бабите в селото откъдето идват ги боготворят. БГ бизнес.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Печалбите на бизнеса през последните две години са невиждани,кой и как ще се възползва от това,те да станат трайни а не черизвичайни предстои да видим!
8
2
 
4
 
! Отговори
ТАКСА СПОКОЙСТВИЕ преди 1 година
Само най-големите тарикати успяват. Не е за всеки!
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бизнесгеовете да спрат да реват по телевизията. Работници от Африка щели да докарат, защото европейците им били много скъпи. Германците били много производителни, те не внасят германци, искат нископроизводителни от Третия свят. Да спрат строежите на моретата и прането на мръсни пари и краденето от държавата.
6
1
 
8
 
! Отговори
недостатъчно търсене преди 1 година
В заведенията-перални на бизнеДСа проблеми няма.
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде почнаха ревливите поръчкови статии от т. нар бизнес с цел отново да издействат пари от държавата за някакви измислени щети от скъп ток, от войната в Украйна, преди това за Ковид и т. н. Някои хора им се услади държавата да им финансира бизнеса, а те се стискат да дадат с 10лв повече заплати на работник и не слизат от лъскавите джипове...
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората правят от войната милиарди всеки ден, те все несигурни. На калпав бизнесгей все икономическата среда му пречи. Войната е най-големият бизнес.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре стига с тоя псевдо бизнес!