Купуваме газ от "Боташ", но ще продължи ли руската зависимост?

Големите играчи на пазара доминират слотовете за доставка, каза експерт
5 яну 2023 13:54, Петя Славова
26
Купуваме газ от "Боташ", но ще продължи ли руската зависимост?
Снимка: БГНЕС

След широко огласеното споразумение между Турция и България за природния газ, вчера правителството одобри два меморандума за енергийно сътрудничество между страната ни и Гърция. Първият документ позволява на гръцки газови доставчици да резервират капацитет в газохранилището ни в Чирен, а български компании ще могат да разтоварват втечнен газ на гръцки терминали. С другия меморандум се дава възможност за започване на проучване на изграждане на нефтопровод от гръцкия град Александруполис до Бургас като целта е да се осигури алтернатива на руския суров петрол за рафинерията Лукойл Нефтохим.

"Става въпрос за сериозни крачки напред към диверсификацията на доставките на природен газ за България от гледна точка на маршрутите, но не става ясно откъде точно ще идват новите количества природен газ и дали не става въпрос за нова схема за посредничество за закупуване на руски природен газ за България през нови канали." Така коментира темата пред БНР Мартин Владимиров, директор на програма "Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията.

Турската национална компания "Боташ" е монополист на турския пазар и един от основните клиенти на "Газпром", "в момента може би най-големият клиент на "Газпром" в света", посочи той.

Още по темата

"От споразумението не става ясно какво точно ще се случва. Става по-скоро ясно, че ще купуваме газ от "Боташ", тоест ще разчитаме на турската компания да договаря количества с трети страни или да използва от микса си, който е много разнообразен."

"Не трябва да се забравят сериозните връзки, които има "Боташ" с "Газпром" и възможността "Боташ" да бъде използван като параван за доставки на руски газ в България", каза още Владимиров.

Освен интерконектора и терминала на Ревитуса, третият ни източник ще бъде Турция, отбеляза експертът.

"Въпросът е какви ще са пазарните условия и дали не се опитваме да продължим руската ни зависимост."

От пазарна гледна точка най-ефективно е "Булгаргаз" сама да закупува количествата, които са ѝ необходими, на терминалите за втечнен газ в региона. Това на този етап обаче не е възможно, поясни Мартин Владимиров.

"Става въпрос за една олигополна договорка между големите играчи в региона. Най-големите играчи на пазара доминират слотовете за доставка на природен газ и не позволяват на по-малки играчи да се включат в търговията."

Вече нямаме дългосрочен договор с "Газпром", но така и не си осигурихме нов дългосрочен договор, например за доставка на втечнен природен газ, отбеляза той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
8
 
! Отговори
От Германия преди 1 година
Жал ми е за България. Тук газта за битови нужди скочи от 5 цента за киловатчас на 60 цента за битови потребители. Ако не вярвате вижте в сайта на ЕОН Германия
17
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Леле,Кирчо,как ни набута...Сега ще плащаме за същото,но с надценка.
16
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще купуваме руски газ, но през турския терминал. Нали и турците са хора и трябва да им плащаме комисионни. Това с диверсификацията е такава заблуда за незапознатите! Преди няколко дни примерно от краснодарския край на Русия отплува огромен танкер с нефт за Италия...иначе спираме руския петрол видиш ли...
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще зависим от султана! Отново след 145г!! Някога Демирел беше казал с ирония следното: Сутрин България изнася ток за нас, а следобед ние купуваме от тях... Сега ние ще купуваме и газ, а скоро май и ток...
14
0
 
12
 
! Отговори
Пен преди 1 година
Вече сме независими! Като си лягам вече не проверявам дали Путин е в гардероба!
13
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 12 Колко нефт и газ купува Украйна от презряната Русия? Русофилските ни правителства правят всичко възможно българите да бъдем роби на Русия.
12
4
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Корабната Газ - Се Товари и После Разтоварва - На Специални Терминали - Ние Нямаме Такъв Терминал , а и Не Ги Пускат През Босфора - Защото е - Опасен Товар , Предполагам- Че Разтоварването в Гърция е 3-пъти По-Скъпо , А и Турция има Газохранилищата- 10 Млр.Кубика - Това е Газта на България- за 3 години , Турция почва и Собствен Добив , Турция- Никога Няма да ни остави - Без Газ , Гърция - Няма Такъв Капацитет , а и *Боташ* е Държавна Фирма - и Целта Не е Печалба, а Обществена Услуга
11
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да купуваме и да не купуваме руски газ, целта на правителствата на Радев е да бъдем под руска зависимост завинаги.
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
доказаха ни че сме най-глу-па-вия народ на света да купуваш същата газ чрез посредници- и да търпиш продажните си управници
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе Ердоган толкова находища на газ намери в Черно море, че ще може да изнася за цяла Европа, ха ха
8
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купуваме газ на безбожни цени и на всичкото отгоре допълнително плащаме на Турция толкова колкото тя иска, защото всяка газ влязла на територията на Турция става нейна собственост и тя казва след това на каква цена ще ви го продаде! Честито на русофобите и най-вече на пpocTия български народ!!!
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До абеНе абе, турски газ купуваме, щото турците като го купят става вече турски :) а Турция е демократична страна и при това подписа Истамбулската конвенция
6
1
 
28
 
! Отговори
абе преди 1 година
с две думи пак купуваме руски газ :)
5
2
 
27
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Ето защо Русия е велика страна. Колкото и да не искат да си го признаят евроатлантиците.
4
2
 
28
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Вместо директно от Русия, ние купуваме отново руска газ, но чрез посредници, което по принцип оскъпява всяка стока. Пр Ост народ, слаба държава (ако изобщо я има).
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма значение каква е - все ще е зависимост! Смотани сме, без грам мозък и лакоми за пълнене на джоба, затова сами си копаем гроба.
2
2
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
И от луната да я купуваме, пак ще е руска.
1
1
 
4
 
! Отговори
енергетик преди 1 година
Абе, запуши я! Важното е, че сме в секса.