В София 40% от хората са вишисти, икономиката й - 43% от тази на страната

Брутният вътрешен продукт е над 51 млрд
19 яну 2023 18:47, Нели Христова
108
В София 40% от хората са вишисти, икономиката й - 43% от тази на страната
Снимка: БГНЕС

Икономиката на София е доминираща в страната. Брутният вътрешен продукт е над 51 млрд. и съставлява 42,8% от икономиката на България. Това е пет пъти повече от икономиката на втората по големина област у нас Пловдив и седем пъти повече от икономиката на област Варна. Данните са от новия ни доклад на Sofia Investment Agency "Икономически и инвестиционен профил на София 2022 г., изготвен от Института за пазарна икономика.

Според анализа столичната икономика бързо преодолява последиците от пандемията и задържа тенденцията за прилив на население, привличане на таланти и работна сила от цялата страна с много по-добрите възможности за образование и реализация на пазара на труда. Брутният вътрешен продукт на човек от населението достига 38,9 хил. лв., което е над 2,2 пъти над средното за страната. За период от три години (2017-2020 г.) брутният вътрешен продукт на човек от населението в София отчита ръст от близо 26% спрямо ръст от 19% за цялата страна.

София изпреварва чувствително всички други икономически центрове в България като резултат от пълната си доминация в сферата на услугите, чиято брутна добавена стойност е над 38 млрд. лв. или над 86% от добавената стойност в столичната икономика. Брутната добавена стойност в индустрията достига над 6 млрд. лв. и носи останалите близо 14% от добавената стойност в икономиката. Така столицата допринася за ¼ от добавената стойност на индустрията и над ½ от добавената стойност на услугите в България.

Икономическият профил на София се допълва от силното развитие на широката периферия на столицата. Множество индустриални предприятия и логистични бази са разположени на територията на съседни и/или близки общини. Добавената стойност на индустрията в София (област) достига близо 2 млрд. лв., които се формират предимно от дейността на добивните и преработващите предприятия в Средногорието и на промишлените предприятия в индустриални зони като Божурище, Костинброд и др. Силната индустрия в периферията на София, както и всекидневните пътувания на множество работници от съседните населени места към столицата подкрепят тезата, че икономиката на София следва да се разглежда като инвестиционна дестинация, която обхваща по-широка територия от тази на Столична община.

Още ключови данни

През 2021 г. икономиката на София отчита сериозен ръст и нетните приходи от продажби на нефинансовите предприятия достигат близо 171 млрд. лв. – ръст от 22,6% спрямо 2020 г.

Увеличението на приходите на столичните компании се наблюдава в почти всички сектори, като търговията, енергетиката и дигиталните услуги имат най-голям принос през 2021 г.

Общо стойността на произведената продукция от предприятията в София достига 81 млрд. лв., като се отчита ръст от 7% през 2021 г.

Водещите сектори в София са търговията – 20% от продукцията на предприятията (8,5 млрд. лв. добавена стойност) и информационните и комуникационните технологии – 17% (8,3 млрд. лв. добавена стойност).

Дигиталният сектор отчита ръст за поредна година и постоянно увеличава своя дял. В следващите години ИКТ секторът се очаква да стане този с най-голям принос за добавената стойност на предприятията в града.

Строителството е на трето място в икономиката на София с 13% от произведената продукция. Това е и единственият сектор в столицата със сериозен спад в продукцията и приходите от продажби за 2021 г. – спад от порядъка на 25%.

Добавената стойност на професионалните дейности достига 3 млрд. лв., като секторът също е повлиян от дигиталната сфера и по-конкретно от развитието на аутсорсинг индустрията в София.

През 2021 г. продължава тенденцията към централизация на все по-голяма част от износа на България в столицата, като тя отговаря за 42 милиарда от общо 103 милиарда лева изнесени стоки и услуги през годината. Водещи в износа са дейности в Търговия и ремонт, ИКТ, Преработваща промишленост, Енергетика и Транспорт, складиране и площи.

Столицата е областта с най-висок дял на висшистите – над 40% от населението на областта е с висше образование

Брутното месечно възнаграждение на наетите в столицата за първи път надхвърля 2 000 лева. Заплатите в София са значително над средните във всички отрасли на местната икономика. Очаквано лидер е ИКТ секторът, в който през 2021 г. възнаграждението вече надхвърля 4 000 лева средно месечно, следвано от финансите и професионалните дейности (2 600 лева), както и държавното управление (2 400 лева).

Според “Икономически и инвестиционен профил на София 2022” столицата е и център на инвестиционната дейност в страната. През 2021 г. тя концентрира в себе си 14,7 от общо 28,2 милиарда евро чуждестранни инвестиции. Съпоставени с броя на населението, чуждите капитали в София достигат 11,2 хиляди евро на човек от населението, на фона на 4,1 хиляди евро средно за страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
3
 
! Отговори
БОМБИТЕ ЩЕ Я СРИНАТ преди 1 година
СКОРО РАКЕТИТЕ И БОМБИТЕ ЩЕ ОПРАВЯТ СИТУАЦИЯТА !!! КАТО СРИНАТ ПОЛОВИНАТА ГРАД И ОСТАНАТ БЕЗ ТОК И ВОДА !!!!
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цитат: Брутният вътрешен продукт на човек от населението достига 38,9 хил. лв., което е над 2,2 пъти над средното за страната..... Това означава, че в София БВП на човек от населението е над 3 пъти по-висок от този в провинцията, като разликата продължава да се увеличава.
93
0
 
3
 
! Отговори
бивш студент преди 1 година
Показателите са повече от тревожни. завърших ВУЗ в София , но се върнах да живея и работа в провинцията, откъдето съм. Имах късмет да си намеря работа - е , разбирате , че получавам мизерна заплата след 17 години учене - 1200 лв. Но.....от целия ни клас - елитна математическа гимназия в града ни се завърнах само аз - всички останали си останаха , където учиха - в София или в чужбина, никой не се завърна обратно в родния си град в провинцията. Виждаме се само по Коледа и лятото - който си дойде
92
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
84, и аз съм от Пловдив пич и смятам, че градът ни е адски изостанал. Чуждите заводи просто ползват евтина работна ръка (и то много евтина, защото заплатите са като в Бангладеш). Много ми е неприятното да го кажа, но уви освен презастроен, мръсен, с разбити улици е и мизерен от към възможности за работа.
91
4
 
5
 
! Отговори
Големият преди 1 година
град винаги силно привлича малкия интелект.
90
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сички ВУЗ са в София.
89
2
 
2
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Какво са учили тези висшисти? Колко от тях са учили истинска наука, а не някаква "логия" ( изключваме фармаколкогията )
88
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не сега дет можеш да си правиш каквото искаш.
87
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изррастнах в София ама през 90те където можеше да те ограбят на всеки ъгъл.
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София е най-скъпия град за живот и най-мръсния за живот град.
85
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Враца е топ заради АЕЦ Козлодуй. Построен по времето на соца.
84
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз дойдох 1995 година после дойдоха селяните.
83
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София е с най-голям процент психични заболявания на човек от населението, най-замърсеният град, най-скъпият град и най-лошият за живеене град в България. Жалко за хората оставени без избор да живеят и работят в този град!
82
0
 
8
 
! Отговори
Неграмотници преди 1 година
Пише се виСшист от виСше образОвание, драги псевдо журналисти.
81
8
 
6
 
! Отговори
До 81 преди 1 година
Разбирам, че не си особено грамотен, но точно тези хора НЕ са в БВП. Разбираемо е как в прованса се мислите за нещо, ама сте нищо, защото едни 25к програмисти генерират 15% от БВП, а вир 3м бачкатори едно голямо нищо. И 300к работещи сносни професии в София. В прованса сте нищо. Бедняци. И то неграмотни.
80
14
 
2
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 1 година
Парите се създават в и САМО в производство. Услугите са просто преразпределение на вече създадените пари. Съотношение 84/14% услуги /производство ясно говори какво е София! В момента най-големия индустриален център на Балканите е Пловдив. Индустрия също има и Варна ,Стара Загора, а вече отделните градове с по един голям производител -Враца, Димитровград, Средногорието, Казанлък, Сопот и т.н.Без тях София ще умре от глад!
79
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Планът "Мусман" е предвиждал през 2000 г. София да има не повече от 600 хил. жители и да бъде град-градина. Сега е презастроен, мръсен и неугледен, особено през зимата е грозна гледка. През лятото тук-таме зеленината прикрива, че е столицата е едно сметище. Софиянец съм, но не страдам от местен патриотизъм. Не е добро място за живеене, даже е вредно. Истината за мизерията в София не трябва да се спестява.
78
6
 
4
 
! Отговори
Смешки преди 1 година
Защото големите данъкоплатци и осигурители са длъжни да се регистрират в София. Иначе са умрял кон. Повечето едва свързват двата края на по две работи.
77
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според методологията, която е използвана, хора като Бойко Борисов или всички депутати заедно с антуража им, включително политолози, социиолози, телевизионни приказвачи са много значим паричен оборот, т.е. дават съществен процент от вътрешния брутен продукт на държавата. Според мен обаче продуктът им е .....
76
11
 
7
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Провинциалисти, стойте си по селата! Не сте добре дошли!