В София 40% от хората са вишисти, икономиката й - 43% от тази на страната

Брутният вътрешен продукт е над 51 млрд
19 яну 2023 18:47, Нели Христова
108
В София 40% от хората са вишисти, икономиката й - 43% от тази на страната
Снимка: БГНЕС

Икономиката на София е доминираща в страната. Брутният вътрешен продукт е над 51 млрд. и съставлява 42,8% от икономиката на България. Това е пет пъти повече от икономиката на втората по големина област у нас Пловдив и седем пъти повече от икономиката на област Варна. Данните са от новия ни доклад на Sofia Investment Agency "Икономически и инвестиционен профил на София 2022 г., изготвен от Института за пазарна икономика.

Според анализа столичната икономика бързо преодолява последиците от пандемията и задържа тенденцията за прилив на население, привличане на таланти и работна сила от цялата страна с много по-добрите възможности за образование и реализация на пазара на труда. Брутният вътрешен продукт на човек от населението достига 38,9 хил. лв., което е над 2,2 пъти над средното за страната. За период от три години (2017-2020 г.) брутният вътрешен продукт на човек от населението в София отчита ръст от близо 26% спрямо ръст от 19% за цялата страна.

София изпреварва чувствително всички други икономически центрове в България като резултат от пълната си доминация в сферата на услугите, чиято брутна добавена стойност е над 38 млрд. лв. или над 86% от добавената стойност в столичната икономика. Брутната добавена стойност в индустрията достига над 6 млрд. лв. и носи останалите близо 14% от добавената стойност в икономиката. Така столицата допринася за ¼ от добавената стойност на индустрията и над ½ от добавената стойност на услугите в България.

Икономическият профил на София се допълва от силното развитие на широката периферия на столицата. Множество индустриални предприятия и логистични бази са разположени на територията на съседни и/или близки общини. Добавената стойност на индустрията в София (област) достига близо 2 млрд. лв., които се формират предимно от дейността на добивните и преработващите предприятия в Средногорието и на промишлените предприятия в индустриални зони като Божурище, Костинброд и др. Силната индустрия в периферията на София, както и всекидневните пътувания на множество работници от съседните населени места към столицата подкрепят тезата, че икономиката на София следва да се разглежда като инвестиционна дестинация, която обхваща по-широка територия от тази на Столична община.

Още ключови данни

През 2021 г. икономиката на София отчита сериозен ръст и нетните приходи от продажби на нефинансовите предприятия достигат близо 171 млрд. лв. – ръст от 22,6% спрямо 2020 г.

Увеличението на приходите на столичните компании се наблюдава в почти всички сектори, като търговията, енергетиката и дигиталните услуги имат най-голям принос през 2021 г.

Общо стойността на произведената продукция от предприятията в София достига 81 млрд. лв., като се отчита ръст от 7% през 2021 г.

Водещите сектори в София са търговията – 20% от продукцията на предприятията (8,5 млрд. лв. добавена стойност) и информационните и комуникационните технологии – 17% (8,3 млрд. лв. добавена стойност).

Дигиталният сектор отчита ръст за поредна година и постоянно увеличава своя дял. В следващите години ИКТ секторът се очаква да стане този с най-голям принос за добавената стойност на предприятията в града.

Строителството е на трето място в икономиката на София с 13% от произведената продукция. Това е и единственият сектор в столицата със сериозен спад в продукцията и приходите от продажби за 2021 г. – спад от порядъка на 25%.

Добавената стойност на професионалните дейности достига 3 млрд. лв., като секторът също е повлиян от дигиталната сфера и по-конкретно от развитието на аутсорсинг индустрията в София.

През 2021 г. продължава тенденцията към централизация на все по-голяма част от износа на България в столицата, като тя отговаря за 42 милиарда от общо 103 милиарда лева изнесени стоки и услуги през годината. Водещи в износа са дейности в Търговия и ремонт, ИКТ, Преработваща промишленост, Енергетика и Транспорт, складиране и площи.

Столицата е областта с най-висок дял на висшистите – над 40% от населението на областта е с висше образование

Брутното месечно възнаграждение на наетите в столицата за първи път надхвърля 2 000 лева. Заплатите в София са значително над средните във всички отрасли на местната икономика. Очаквано лидер е ИКТ секторът, в който през 2021 г. възнаграждението вече надхвърля 4 000 лева средно месечно, следвано от финансите и професионалните дейности (2 600 лева), както и държавното управление (2 400 лева).

Според “Икономически и инвестиционен профил на София 2022” столицата е и център на инвестиционната дейност в страната. През 2021 г. тя концентрира в себе си 14,7 от общо 28,2 милиарда евро чуждестранни инвестиции. Съпоставени с броя на населението, чуждите капитали в София достигат 11,2 хиляди евро на човек от населението, на фона на 4,1 хиляди евро средно за страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А въздухът е най-мръсния в цяла Европа,ама боли те фара..
34
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой вишист е сгрешил заглавието! Пише се виСшист!
33
0
 
4
 
! Отговори
АЗ преди 1 година
До Чик чокИ ти ли си 43 годишен , който живурка при мама и тати?
32
1
 
1
 
! Отговори
Милиардер преди 1 година
Точно така, както съм оставал безработен през тези около 33 г., така съм си и пеел за доброто на Българията. Но, в интерес на истината, г-жа БОТЕВА пее по-добре от мен. НЕКА ТЯ ДА ПЕЕ на събора на БАХОВЧАНИТЕ. Тези за СТОЙНЕ И ВАСИЛКА.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав си пенсионирани админи лапат и пенсиии и заплати и път на младите йиок.
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 1990 година взелите дипломи а се гръммнат че са вишисти
29
2
 
14
 
! Отговори
само да кажа преди 1 година
статия тип продуктово позициониране...послание за да ни каже идвайте в столицата че има много работа и видите ли високо платена купувайте апартаменти на килограм!!!а всъщност в столицата са добре работещите пенсионери с 1000 лв. пенсия и някоя тарикатска работа по цял ден клатене на краката срещу 1500 лв.-илюзията че давали път на младите?!...95% в софия вземат около 1500 лв.(750 евро-мин.заплата в европа!!!) и са с ипотеки!!!пускат се от брокери и работодатели тези платени статии!!!
28
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ай стига бе София най вишисти у света Бг бедни и последни а засрамете се.тия от последните 33 години вишисти не знаят колкото за осми клас при соца я се гръмнете
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тукк, ако питаш всички са топ IT спецове в Хапъл и Хамазон.
26
3
 
9
 
! Отговори
Местен. преди 1 година
Ама верно са "ВИШИСТИ", слушам ги и не вярвам на очите си!
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нела е с три вишута.
24
2
 
4
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
До АЗИ какво като някой е при "ваще"(не знаеш как се пише даже, глОУпак такъв, ама иначе на ИТ се пишеш). Ти като си ги заеВал, аз какво да направя? Да не би да е грях, че някой живее у тях си? Много си прУст с този довод, да си го знаеш само.
23
3
 
4
 
! Отговори
Милионер преди 1 година
Не ги разбирам подобни статистики. Аз си знам, че съм висшист от далечната 1989 г., която за политиците е началото на демокрацията в България. През тези години, оставах без работа и заплати няколко пъти. Но пъко сега съм милионер. Въпрекси това. Разбарх, че не се забогатява от работа за държавата България или за частници. ХПредпочитам азда си имам собственбизнес, какъвто си го имам от 2009 г. Честита да им е Новата 2023 г.
22
2
 
12
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
Хора, които не знаят що е икономика, най-много говорят за нея. Това е България и великите ИТ-та.
21
3
 
2
 
! Отговори
До 17 преди 1 година
Опааа 3к склад бмв е60, ти ли си? Хахах
20
4
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 1 година
До 17Аз от фиша си и знанията съм доволен, ти му мисли кога ще се изнасяш от при ваще :)
19
5
 
8
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
До АнонименКакво произвеждаш с това ИТ бе? Я кажи нещо за ядене, което правиш? Програмираш домати ли? Пъпеши може би? Или салами нещо? Един балон за нереално много пари. И ако ми претендираш за ИТ с това, че боравиш с Ексел и Уърд и разни там от сорта на Фотошоп и Илюстратор, си много заблуден, че си ИТ.
18
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисирката написала този пасквил и тя е с вишу.
17
7
 
11
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
Колко от парите от гейсъюза и бюджета отиват в София ??? И какво произвежда София освен *** и продажници ???
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 6. Туканканана сме се събрале сал от велик нагоре