Папа Франциск: Хората с хомосексуални наклонности са Божии деца

Той заклейми като грях криминализирането на хомосексуалността
6 фев 2023 22:03, Йоана Цонева
309
Папа Франциск: Хората с хомосексуални наклонности са Божии деца
Снимка: БГНЕС

Папа Франциск обяви, че законите, криминализиращи хомосексуалните, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ) лица са грях и несправедливост, защото Бог обича и придружава хората с влечение към същия пол, съобщава "Ройтерс".

Думите на главата на Римокатолическата църква бяха в отговор на въпрос на репортер на борда на папския самолет, който се връщаше от пътуване в две държави в Африка.

Криминализирането на хомосексуализма е проблем, който не може да бъде пренебрегнат, подчерта папа Франциск.

Той се позова на статистики, съгласно които 50 държави криминализират ЛГБТ хората "по един или друг начин", а около 10 други имат закони, включително смъртно наказание за тях.

Шестдесет и шест държави членки на ООН продължават да криминализират еднополовите сексуални отношения по взаимно съгласие, според данни от ILGA World - Международната асоциация на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транс и интерсексуалните.

В няколко държави, където еднополовите връзки са незаконни, сред предвидените наказания фигурира и смъртна присъда.

Папа Франциск обаче бе категоричен: "Това не е правилно. Хората с хомосексуални наклонности са Божии деца. Бог ги обича. Бог ги придружава. Да осъждаш такъв човек, е грях".

Криминализирането на хора с хомосексуални наклонности е несправедливост, посочи още той.

Папата отбеляза, че катехизисът - книгата с ученията на католическата църква, гласи, че влечението към същия пол не е грях, но хомосексуалните действия са. В него също така се посочва, че ЛГБТ хората не трябва да бъдат маргинализирани.

Папа Франциск отново заяви, че не може да съди хората с наклонности към своя пол, които търсят Бог.

Той допълни, че по време на посещението си в Ирландия през 2018 г. е заявил, че родителите не могат да се отрекат от своите ЛГБТ деца, а трябва да ги запазят в любящо семейство.

На борда на самолета бяха още архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби и модераторът на Общото събрание на Шотландската църква Иън Грийншийлдс.

Още по темата
И двамата християнски лидери подкрепиха думите на папата.

Архиепископ Уелби посочи, че самата англиканска общност е разделена относно правата на гейовете и резолюциите срещу криминализирането на ЛГБТ хората "вне са променили мнението на мнозина".

Архиепископът добави: "Със сигурност ще цитирам Светия отец. Той го каза толкова красиво и точно".

От своя страна преподобният д-р Грийншийлдс се позова на Библията, заявявайки: "Никъде в четирите евангелия не съм видял Исус да отблъсква някого. Никъде в четирите евангелия не виждам нищо друго освен Исус да изразява любов към всеки, когото срещне, и като християни това е единственият израз, който можем да дадем на всяко човешко същество при всякакви обстоятелства".

Папа Франциск повтори, че Католическата църква не може да разреши свещенодействие на еднополови двойки.

Той обаче подчерта, че подкрепя така нареченото законодателство за граждански съюзи, което дава на еднополовите двойки правна защита по въпроси като пенсии, наследство и здравеопазване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
3
 
! Отговори
500кв в Бояна преди 1 година
До оня с 600-те квадрата на морето, дето не се къпе и не се топли: в тая война нямало невинни? И ДЕЧИЦАТА ли, дето вие, руснаците ги убихте са ви виновни с нещо?
53
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така или иначе няма бог. Каквото и да каже папата има отношение единствено за човешкото общество, където голяма група хора с фанатизирано религиозно мислене, му отдават значение на авторитет, който да определя посоката на мисленето им. Бог е дума, с която някои обясняват света. Бог е дума, с която се оправдават действия, постъпки и политики. Бог е дума, с която налагат морални норми. Бог е дума, чрез която управляват големи групи хора.
52
1
 
10
 
! Отговори
Цъ преди 1 година
До 63. Е че божии твари са! Но са повече твари, отколкото божии!
51
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хомосексуалността на едни 10% от възрастното население е далеч по-приемлива от твърденията на руския патриарх, че войната в Украйна е свещена и убийствата на жени и деца ще бъдат простени на руските военни, че даже са и благословени. Християнският бог е бог на любовта и търпимостта, не на жестокостта и насилието. Та не знам кой греши повече, хомосексуалните попове-католици или руските православни попове, които благославят войната. Да не говорим и че много православни свещеници са гей.
50
1
 
15
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Кой е папата? От православна гледна точка - просто един еретик.
49
1
 
3
 
! Отговори
Цъ преди 1 година
Проблемът е, че стават доста измами, както и помощни вещества - алкохол, пари и дрога за първия път, после затъваш яко. Тоест далеч Не винаги е по взаимно съгласие.
48
3
 
5
 
! Отговори
НА Мадуро Машините преди 1 година
Парада на НАТО ще бъде благословен.. папата лично ще благослови панаира в СОфИЯ. Радев, Костов, Паси, Бойко, Неликурнилия и вс. други масстии които одобряват Содом и ГОмора.. Нека да ги видим, нека лъснат и блеснат за да могат избирателите им и да ги оценят като блюстители на реда либерален.
47
2
 
2
 
! Отговори
Веско Григоров от Ле преди 1 година
От град Левски съм . Виждам вече българската следа...
46
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откакто хората съществуват, винаги около 10% от населението е било с хомосексуални наклонности. И досега някак цивилизацията се е справяла и не е загинала заради тези хора. Откъде накъде хомосексуалните хора да не са божии твари? Църквата е крайно закостеняла институция, която само преди 300 години е горила вещици и е разчленявала всеки, който е обявен за грешник. Така че мнението на папата ми е през оонази работа. За протокола - аз съм хетеро мъж.
45
1
 
13
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Тук някой пише, че някой е склонявал този индивид да каже това, което е казал. Нищо подобно спомнете си всичките скандали с непълнолетни момчета във Ватикана. Това е содомия. Тези нямат нищо общо нито с църквата нито с Господ!
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този мисля и той удари дъното по тъпотия. Света определено не върви на добре.. съвсем скоро хората, които не са хомо, вегани, заблудени електричари и т.н. модерни, сигурно ще бъдат анатемосани и преследвани и горени на кладата.. църквата, не е като да няма опит.
43
1
 
19
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Поредното доказятелство, че католиците са породени от дявола! Този служи на сатаната!
42
1
 
5
 
! Отговори
Содом преди 1 година
Скоро ще бъдат разрушени портите на самозваните църкви! Затова всичкото папас къде се крие под килимявка и си мисли, че е простен.. ще бъде застигнът от божията права и тогава Съдът ще бъде без адвокат и оправдание, А просто на КАНТАРА!
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бог ще бъде разгневен и последствията ще са жестоки!А Папата винаги е било нарицателно за светска власт, политика и корупция!Молим повече да не бъде канен на наша територия, тук спазваме Божиите и природни закони!
40
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама да си живуркат тихо и кротко, стига пищяли Бах и цвилещите пендехофци, не прекъснато само парадират и се рекламират, писна ми да слушам за тия.
39
3
 
2
 
! Отговори
Сър Уилямс преди 1 година
До 22: Ти ми кажи бе експерт! Християнството признава стария завет като свето писание. 10-те божии заповеди са именно от там, над 1000 години преди новия завет. Ами що не ги заклеймиш бе специалист такъв? Не ги спазвай вьобще, ходи да крадеш и да биеш родителите си ако искаш, то тва е 'отживелица' от стария завет. Хем си пр-оС хем и о-тв-ор-ко го раздаваш ...
38
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Католическата църква служи на дявола!
37
10
 
5
 
! Отговори
Ссс преди 1 година
Така е, БОГ ги е създал, кои сме ние да съдим!
36
2
 
18
 
! Отговори
Трак преди 1 година
Най тъ-пия най га-дния най наглия най циничния и най изврътения содомистичен папа в историята на католицизма е този !! Сатана
35
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е любов да има