Ужасът в Турция: Хората са уплашени и тъжни, но имат пълно доверие на властите си

В Искендерун все още не е установена връзка с безследно изчезналия наш сънародник
7 фев 2023 07:31, Елка Василева
44
Ужасът в Турция: Хората са уплашени и тъжни, но имат пълно доверие на властите си
Снимка: БГНЕС

България беше първата държава от Европейския съюз, която откликна на апела за оказване на спешна помощ за спасяване от драматичното земетресение в Турция, заяви посланикът на България в Турция Ангел Чолаков пред български журналисти в град Адана, Южна Турция.

Още по темата
Той посочи, че в късния следобед (вчера) са пристигнали два самолета Спартан с 15 души от аварийната дирекция към Столична община, екип от четирима лекари от Военно-медицинска академия, две линейки с висока проходимост, а в 2:30 вечерта са пристигнали още два самолета Спартан със спасители и кучета.

Посланик Чолаков каза, че в момента Адана е един от градовете (в Южна Турция - бел ред.) с най-малко разрушения, като в населеното място има единайсет разрушени сгради, жертвите са около 60, а ранените са около 850.

Първите екипи – общо 19 души, моментално след пристигането си заминаха за обектите, в момента се работи на два обекта в района на Адана. Най-големите разрушения са в Пазарджък, Кахраманмараш и Газиантеп, изтъкна Чолаков.

В Искендерун все още има безследно изчезнал сънародник, като спасителните работи продължават и все още с него не е установена връзка. Той е български гражданин с двойно гражданство, каза посланикът, като добави, че към този момент няма информация за други пострадали български граждани.

Той посочи, че атмосферата в Турция вчера е била драматична, като хората са уплашени и тъжни, но същевременно имат пълно доверие на властите си.

В Адана разрушенията са малко на брой, но доста сериозни по своя обем, каза посланик Чолаков, като добави, че българските спасителни екипи са работили на два обекта и днес продължават.
(Специален пратеник на БТА Нора Чолакова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
8
 
7
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 година
Това за "пълното доверие на властите" е абсолютна измишльотина...няма такова нещо...даже точно обратното, псуват държавата...
9
2
 
20
 
! Отговори
Българ преди 1 година
Ей това чуждопоклонничесто... Няма лошо да се помогне за тази огромна трагедия. Но когато тук се налага да се помага ги няма никакви институции! Справка карловските села след наводненията...
8
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Хората са уплашени и тъжни, но имат пълно доверие на властите си" - за разлика от БГ - тук като стане нещо такова ти е ясно, че ще ти дадат 375 лева и ще те "пуснат по течението" - ЗА ЖАЛОСТ!
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха кажи че Господ(Аллах) не е българин.Плочата е една в която стават земетресенията.И че турците и българите строят по един и същ начин.Виждат се нови сгради не пострадали от земетръса и до тях смляни и сравнени със земята други .Това какво говори че някъде е строено по-правилата и науките а на друго място ако мине.С рушвет да се спестят материали и по-голяма печалба.Горките хора.Плащат с живота и здравето си за алчноста на други.Трагедия.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От БЧК да пуснат телефон сsms и за Сирия,не само за Турция .
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно как са реагирали. По добре е друг да хвали а не сам да хвалиш.
4
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1 - турците са свободни да инвестират колкото си поискат в България. Видях им аз способнжстите е нук в Младост, София ни строят небостъргач от 2018та. Ела да го видиш още изливат основите. Толкова са им велики политиците и им е толкова велика икономиката, че захочнаха да ни пускат с лична карта та да има кой да си купува нещо от тях, че сме им единствения останал съсед, който е в добри отношения с тях. Турците са готини хора, ама политиците им са като нашите - фани ги едните удри ги у другите
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господ и хората да помага на нуждаещите се! И да дава здраве на тези, оставили домовете си, за да спасяват!!! Бъдете човеци бе хора! Много бързо забравихте Перник! А никой не е застрахован, НИКОЙ!!!
2
3
 
10
 
! Отговори
Натали Трифонова преди 1 година
Аз нямах доверие на нашите власти, в лицето на "добрите сили". Никога повече бзродници начело на държавата
1
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бг да става турска губернияи да ни оправя хубаво ердоган. видя се че политиката за байганьо е само келепир. и без това най-мъдрите ни управници след 1878 са били чужденци