Ще има укротяване на цените на имотите

Закупуването на къща се равнява на това на апартамент
Обновена: 9 фев 2023 11:15 | 9 фев 2023 11:14, Росен Стойчев
69
Ще има укротяване на цените на имотите
Снимка: БГНЕС

Голям ръст на строителството на къщи и сгради от смесен тип през 2022 г. Те са с над 32% спрямо последното тримесечие на 2021 г., а жилищата в тях нарастват с 5.3%.

Още по темата


Илиян Янкулов от агенция за недвижими имоти споделя, че ръстът няма да продължи със същите темпове. "По-скоро доходите на населението са фактор за това. Следват покачване на цените на суровините, след това на услугите, накрая на доходите на хората. Пазарът сега ще премине в застой след стремителното вдигане". Това обяви Янкулов пред Нова Нюз.

Според него за хората с повече от 2 деца се препоръчва закупуване на къща. "Строителството на къща и закупуване на парцел вече се равнява на закупуване на тристаен апартамент. Над 250 000 евро до 350 000 евро струва тристаен или четиристаен апартамент на централна локация. Калкулаторите на ипотечни кредити показват разликите във вноската при увеличение на лихвата", обясни Янкулов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
8
 
! Отговори
do 42 преди 1 година
Кой е казал, че няма ресторанти наоколо?! Иззлобя за училище- казах ти. А още казах и че имам апартамент, който не съм дал под наем и си ходим чат пат там в коментар 1. А за мен забавлението не е по вертепите. Идват приятели на гости спят при нас. Ако не- Дринк енд Драйв и така. А се разхождам из планинските курорти и в селцето- живописно е. За мене е селце де, за брокерите луксозна вилна зона.
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да спрат докато БНБ трябва да дигне шоково лихвата по заемите. Банките раздават евтини заеми и цените фърчат.
39
4
 
3
 
! Отговори
Мен преди 1 година
До До 36Викаш и събота и неделя, вечер като искате да излезете на вечеря или просто на разходка с приятели бусчето идва на часа и си за 15мин на дестинацията.
38
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
половината имоти са празни и непродаваеми на обявените цени
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименНе е само в София ! До мен има три офиса на нотариуси и имам набюдемие . Морските имоти в момента са на уговорка и пазарлък . Обявите стоят на високи цени , но нямат нищо общо с реалноста .Доста хора тихо свалят цената и продават на уговорка , ако има кой да купи обаче .Няма спад защото още не са го съобщили по новините
36
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сещам се , че краставиците бяха станали 7-8 лева , защото им се повишили разходите за производство .Сешам се че хората на секундата спряха да ги купуват и цените паднаха .Същото става в момента с имотите
35
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е застой, а вече 3ти месец цените в София падат.
34
0
 
7
 
! Отговори
До 36 преди 1 година
Обясних, че ги кара бусче. Взима ги от пред нас. Друго да иззлобееш има ли? А със сигурност съм по-умен от теб.
33
6
 
7
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Я да каже умника с децата как ще ги кара до у-ще и градина тия деца от къщата всеки ден в продължение на поне 15 години :)
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък нямам апартаменти , само земя в Добруджа
31
2
 
4
 
! Отговори
до 28 преди 1 година
Спали сте в колите тия, дето си разкъртихте панелките. Нормалните хора в нормалните блокове не сме спали в колите. А да не говорим, че се иска наистина капка интелект да видиш колко е първият трус и да си прецениш, че следващият ще е по-слаб и така нататък.
30
6
 
8
 
! Отговори
до 24 преди 1 година
За вас явно 6к са злато, ама за мен не са :) И аз давам под наем далеч на 6 апартамента, ама не съм вложил и стотинка в тях- просто сантимент наследствен. И 2 къщи в Симеоново. Само от тях взимам 7к, прочее след данъци. А чуя ли "еврА", и ми е ясно че говорим за нископлатени провинциалисти, които се мислят за милионери като са купили 6 кутийки в София. Малко покачи изискванията от приятеля си, много ти се моля. уж амбициозна ceлянкa, а се впечатлява на 6к, дето ги прави компаньонка за 3 дни...
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кефиш ме, и на живо ли си такъв пич без комплекси и нахакан? Как е секса там в Австралия? Заслужава ли си да идваме? Да се наебеми? Що да не сме мръднали бе? Лашкаме се....
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другия месец ще излязат данните за първото тримесечие и ще се види
27
1
 
10
 
! Отговори
до 8 преди 1 година
Аз написах коментар 1 за къщата. Не се краде. Има камери с изкуствен интелект, независими от захранване и мобилни комуникации- непознат не съм видял от 3 години на тях. Кокошкар не може да я обере. Детска градина на 2мин с колата. Роми няма. Училище на 6мин с колата. Децата минава и ги взима бусче от околните селца. На 30км от София. Път- чисто нов, цялостно изграден от АПИ преди 1 година. Е, моята не струва 30к лв., не струва и 200, а повече, защото е много сериозна като конструкция и екстри.
26
0
 
15
 
! Отговори
Демографф преди 1 година
Народа мре с яки темове. Тези имоти са за бедните бежанци.
25
15
 
0
 
! Отговори
преди 1 година
n0мите ли 2010-2012. Първо Турция, стотици загинаха. Скоро след това мина през БГ. В София друсна 5.4 в полунощ. Цяла нощ седяхме в колите. По късно удари Италия, имаше стари сгради рухнали, 15 загинали. Предава се по разлома на плочата. Чакайте го в БГ, а после Италия. Скоро Рихтерчо ще оправи проблема с презастрояването. Аз сега вече съм далеч от земетресения, защото живея в Сидни Ав$тралияя, зимам 5 цифри долари месечно. А вие къде сте още? На заплатка? Не сте мръднали?
24
2
 
23
 
! Отговори
Наивник преди 1 година
Напротив ! Срив ще има и ще е такъв какъвто не се е виждал до сега ! Малко се образовай и прочети туй-онуй от западнте анализи . Да не говорим , че лихвите се вдигат и вноските по кредита ще са високи . Стой и гледай , но приятелски ти казвам .Не купувай ! След няколко месеца ще ми благодариш !
23
2
 
21
 
! Отговори
Колю от Бяла Слатина преди 1 година
Само да ви кажа, срив вече има. Първо започна в търсенето за цялата минала година. А сега вече потегли и в цените. Това с наемите е пълна простотия. Абсурдно е да очакваш с наем 700-800 лв на тристаен да изплатиш за 50 години инвестицията в апартамент. Населението до 10 години ще е с още 1 млн надолу. Така че вече се почна пътя обратно. Да видим този път докъде ще стигне.
22
16
 
2
 
! Отговори
Стаси преди 1 година
Ами дано да продалжават да растат цените. Моя приятел закупил 8 апаттамента от 2012 до до 2019 г. На цени от 8- 900 евра нови в Младост и Манастирски ливади. Всичко е под наем и на месец прегъваме 6 бинки само от наемите. А за капиталовата прчалба няма да ви говоря, че вече квадрата е 2500 евра по нашите локации. Доволна съм, да е жив и здрав свекъра, че той осигури финансире, имаше тогава силен бизнес в обществените поръчки