60% от българите в Германия искат да се върнат в родните села

100 000 души са оставили града в последните години
Обновена: 16 фев 2023 14:53 | 16 фев 2023 14:52, Анисия Иванова
151
60% от българите в Германия искат да се върнат в родните села
Снимка: БГНЕС

Повече от 20% от селата в България имат сериозен проблем с престъпността. Въпреки това, по данни на платформата „Живот на село“, над 100 000 души са се преместили на село в последните години след пандемията. А проучване показва, че 60% от българите в Германия имат намерение да се преселят в българското село през следващите година или две, съобщи основателят а платформата Ивайло Вътовски.

Според него селата се нуждаят от бюджетна автономност, за да решават своите проблеми.

Около 45 000 сделки за имоти на село са сключени в последните години след пандемията. Така около 100 000 активни жители са се преместили на село, но в повечето случаи срещат сериозни проблеми там, казва Ивайло Вътовски пред БНР.

"Доста неуредици като започнем от инфраструктурна гледна точка, през това, че някои села нямат ток, имат проблеми с водоснабдяването. От разговорите ми последната половин година с кметове и хора, които живеят там, това може би са по-изявените проблеми и включително престъпността, която присъства в цялата страна", добави той.

Липсата на бюджет и автономност е една от причините, които възпрепятстват кметовете при решаването на тези проблеми. От платформата работят и за преодоляването на безработицата на село, като събират и популяризират оферти за работа.

"Ще се опитаме в тая насока да развием това и да насърчим все повече компании да привлекат повече хора, да са склонни да дават по-гъвкави работни времена, било то и в града, за да могат хората от селата да пътуват. Другото е - да може хората от самите села да имат някакъв обмен на стоки и услуги, тъй като в много от българските села все повече от хората, които се връщат там, започват да правят някакво местно производство, малък бизнес", каза още гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
7
 
! Отговори
СМЯХ ОТ ВСЕ СЪРЦЕ. . преди 1 година
Знаем кои ще се върнат и кои няма да се върнат .
104
3
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Путин и ГЕРБ ще паднат и после почва истинския живот. И България ще стане като Швейцария.
103
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се върнат само плявата и сиганopитe , за голямо съжаление.
102
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 1 година
:D
101
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами да си идват,какво чакат?
100
13
 
13
 
! Отговори
с. Подуене преди 1 година
Стойте си в Германия, в САЩ, в ЮАР.... ако може и да не гласувате ще е най-добре!!!
99
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Словения под 2 000 000 население догодина всички славяни трябва да преизпълните плана да сте по малко на брой от населението на Вадуц........
98
6
 
17
 
! Отговори
емигрант преди 1 година
ще се върнат, за да ги острелват разни не.н.о.рмалници ???аре нЕма нужда!!
97
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ужас, тези 60 процента са сто процента цигунурите. С тях ще се върне е престъпността, която без друго е висока
96
3
 
13
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
До До пепиЗащо бъркаш неудачниците със счетоводителите ???? Какво лошо има един успял българин в чужбина да покаже основни разходи - ток вода наем заплата .... и накрая да покаже как всеки месец внася към България еди колко си евро . Първо покажи , после ми казвай кой е неудачник .
95
3
 
26
 
! Отговори
Vermouth преди 1 година
Тази статия няма нито смисъл, нито е написана като хората. Кои са тези българи, та чак 60 % от тях да се връщат по селата. Аз не познавам нито един българин в Германия, който да идва специално от село. За кои села говори авторът тук въобще.
94
6
 
12
 
! Отговори
Име преди 1 година
Това е утопия, на селото е скучно, то е скучно и в град, та камо ли на село - какво точно ще правиш на село. Освен да луднеш да работиш стопанство, то не е ефективно, кокошки и глупости - нали съм наблюдавал. Две праскови и две череши, ама и това е нереално. Виж - ако има кооператив - друга работа.
93
18
 
9
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
Някой виждал ли е документ от българин в чужбина с който показва че внася пари към България ???? Ама иначе са голямата работа . Милиарди евро внасяли на година .
92
1
 
13
 
! Отговори
АААама преди 1 година
тая обърката статия нищо не казва! Изсмукано, за ***, и такива развиват най- странни отговори
91
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само като сложа човечето в някое село във Видинско или дори в по-богатите райони и ми става мъчно на какво приличат. Иначе имотите в София вече гонят европейските по скъпотия.
90
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А проучване показва, че 60% от българите в Германия имат намерение да се преселят в българското село през следващите година или две, съобщи основателят а платформата Ивайло Вътовски. .... хаха сигурен съм, че проучването го е правил на сайт посветен на хора търсещи селски имот за да има такъв резултат.
89
1
 
17
 
! Отговори
искат ама преди 1 година
нямат желание
88
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз се върнах, но от Словения. Не е запад, но заплатите са високи спрямо цените, а жените са по-красиви от западните. Повечето са синеоки, с хубави очи. Сега ще ходя в Гърция и ми се плаче като знам какви грозни са жените там.
87
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България не е вече за Българите, цените са като в Швейцария.. най много Маджо да се върне!
86
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече са от колкото е осочила статистиката, но политикита на ДБ+ПП, ГРЕБ, БСП, МАШААЛА, и да не ги изброявам другите сред които и ИТН недопускат това да се случи и при това УМИШЛЕНО!