60% от българите в Германия искат да се върнат в родните села

100 000 души са оставили града в последните години
Обновена: 16 фев 2023 14:53 | 16 фев 2023 14:52, Анисия Иванова
151
60% от българите в Германия искат да се върнат в родните села
Снимка: БГНЕС

Повече от 20% от селата в България имат сериозен проблем с престъпността. Въпреки това, по данни на платформата „Живот на село“, над 100 000 души са се преместили на село в последните години след пандемията. А проучване показва, че 60% от българите в Германия имат намерение да се преселят в българското село през следващите година или две, съобщи основателят а платформата Ивайло Вътовски.

Според него селата се нуждаят от бюджетна автономност, за да решават своите проблеми.

Около 45 000 сделки за имоти на село са сключени в последните години след пандемията. Така около 100 000 активни жители са се преместили на село, но в повечето случаи срещат сериозни проблеми там, казва Ивайло Вътовски пред БНР.

"Доста неуредици като започнем от инфраструктурна гледна точка, през това, че някои села нямат ток, имат проблеми с водоснабдяването. От разговорите ми последната половин година с кметове и хора, които живеят там, това може би са по-изявените проблеми и включително престъпността, която присъства в цялата страна", добави той.

Липсата на бюджет и автономност е една от причините, които възпрепятстват кметовете при решаването на тези проблеми. От платформата работят и за преодоляването на безработицата на село, като събират и популяризират оферти за работа.

"Ще се опитаме в тая насока да развием това и да насърчим все повече компании да привлекат повече хора, да са склонни да дават по-гъвкави работни времена, било то и в града, за да могат хората от селата да пътуват. Другото е - да може хората от самите села да имат някакъв обмен на стоки и услуги, тъй като в много от българските села все повече от хората, които се връщат там, започват да правят някакво местно производство, малък бизнес", каза още гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
7
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Ми да се връщат. Каква новина е това.
64
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се върнат, но нашите политичета мислят други неща. Например как да увеличат заплатите в София и някой по голям град.Обратното трябва да се случи.Живей на село.Пътувай до града на работа.
63
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И от София да палят ако може няма да е зле да намалеят храчките по тротоара.
62
2
 
9
 
! Отговори
@@@ преди 1 година
Ясно, демек да бачкаме тука яко, да им оправим инфрастуктурата, назначаваме им по 3 заптиета и един доктор със сестра да не му е скучно , пускаме по един път и са готови да се завръщат да харчат пенсията.Като им писне обратно в Мюмюнхен.Става така, стягаме се да ги оправим селата бе.
61
6
 
9
 
! Отговори
балканджи Мишо преди 1 година
Където и да е другаде, само не и в София да идват. Стига. Пълно е.
60
0
 
0
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
До Оберщурмбанфюрер А документ . Имаш ли .
59
1
 
2
 
! Отговори
Певец, от народните преди 1 година
Ами, щом искат, нека да се върнат. То и без това в българските села са останали само старци и старици. Нека да се възродят селата. Но пък, цените на къщите са почти като в Германия. Или в Италия. България си е европейска страна. При това, от както съществува тази великолепна страна. ВАСИЛКАТА И СТОЙНЕТО. В изпълнение на г-жа БОТЕВА.
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко процента от Софиянци искат да се върнат по родните си села?
57
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе не е лошичко човек да си струпа една добра къщичка на село и да си има едни 300-500 декара негова земица,да си върти сенджира на воля и на въздух,ама има една малка подробност,трябват си бая парици за подобен род удоволствие!
56
1
 
22
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
ЩЕ се върнат, ЩЕли да се върнат, но неЩЕ да се върнат. Тази любовна песен се пее из бългаската преса и медия от 1990-та! В интерес на истината, ако получавах в България 1/3 от парите, които правя на Запад, ви заявявам откровено, че никога нямаше да се преселя на Запад. ПарАта прай борбата. Останалото е цигарен дим на силен вятър. Вече никой не работя за похвали, значки и медали. Това остана във времето преди 10-ти Ноември '89 и за спомен от 'хубавите времена'.
55
0
 
11
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Да ги крадат, римляните
54
2
 
9
 
! Отговори
До55 преди 1 година
ГотЯн,ами външна тоалетна на трап оставиха ли ти старите собственици,да има къде да друсаш,оти твърде много теми изпонасра с това твое праскане?
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време, дедо вадеше пушката, като чуеше крадец и кат ме видеше, казваше - Със сол е чедо, със сол! Не с епритеснявай! ... И кат гръмнеше 1-2ма, псоле с години не идваше, да краде никой.
52
0
 
6
 
! Отговори
Франция ядеше преди 1 година
Принудителен насилствен труд на французи във Великогерманската империя както е точното преименуване от Адолф Хитлер хранеше французи до 21 век..........Евреите ядяха на корем след 9 май 1945 от Германия с любов.............Източноевропейците ядът нискокачествени специално за тях произведени западни храни..........бършат тоалетните на запад.........компенсации за труд на източноевропейци като за убитите през 2 световна от СССР
51
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само не знам като се върна в родното село какво ще правя? Абе вие изтрещели ли сте за да пишете глупости?
50
1
 
14
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Анонимен 38 -- Стига с тези нездрави вицове от комунистическо време. Тези наши западни шерпи изпращат на България стотици милиони евро, паунди, долари, тъй като печелят три пъти повече от един квалифициран инженер в България. Следователно, по-добре бачкатор на Запад, нежели интелектуалец в България. Очеваден факт е, че доста форумци са били само екскурзианти на Запад, ако въобще са напускали България.
49
0
 
15
 
! Отговори
Вуте преди 1 година
Дрън - дрън , щели да се върнат на село в БГ. Ама - друг път. На село е зор - къщата и двора си искат работа , не е като в апартамента. А колко се тези , които са свикнали на работа. Видях такива дето си купиха имоти на село - не са стъпили да ги погледнат , трева до пояс. Всички приказки за селата са празни дрънканици. На първо място - в селата няма нито инфраструктура , нито сграден фонд , който да позволява съвременен живот. Милиарди са необходими за да се създадат условия за живот по селата
48
0
 
6
 
! Отговори
123 преди 1 година
Социално манга.сарианите и pezaните к.а.рабини са проблем по селата.Икономически още от соц. време с олигофренската индустриализация се започна унищожението на селата.После след 89-та дс агенти , komyнисти, и синчетата им загробиха цели региони.
47
4
 
1
 
! Отговори
до 53 преди 1 година
Нямам соларни панели за момента. Разглеждам опцията, но ми идват леко с неосновано висока инвестиция. Имам само топла вода със слънчев панел от старите собственици на къщата.
46
0
 
0
 
! Отговори
До44 преди 1 година
ГотЕн,дай малко инфо за каналите от Шънджън,пътят на коприната и соларните панели?