60% от българите в Германия искат да се върнат в родните села

100 000 души са оставили града в последните години
Обновена: 16 фев 2023 14:53 | 16 фев 2023 14:52, Анисия Иванова
151
60% от българите в Германия искат да се върнат в родните села
Снимка: БГНЕС

Повече от 20% от селата в България имат сериозен проблем с престъпността. Въпреки това, по данни на платформата „Живот на село“, над 100 000 души са се преместили на село в последните години след пандемията. А проучване показва, че 60% от българите в Германия имат намерение да се преселят в българското село през следващите година или две, съобщи основателят а платформата Ивайло Вътовски.

Според него селата се нуждаят от бюджетна автономност, за да решават своите проблеми.

Около 45 000 сделки за имоти на село са сключени в последните години след пандемията. Така около 100 000 активни жители са се преместили на село, но в повечето случаи срещат сериозни проблеми там, казва Ивайло Вътовски пред БНР.

"Доста неуредици като започнем от инфраструктурна гледна точка, през това, че някои села нямат ток, имат проблеми с водоснабдяването. От разговорите ми последната половин година с кметове и хора, които живеят там, това може би са по-изявените проблеми и включително престъпността, която присъства в цялата страна", добави той.

Липсата на бюджет и автономност е една от причините, които възпрепятстват кметовете при решаването на тези проблеми. От платформата работят и за преодоляването на безработицата на село, като събират и популяризират оферти за работа.

"Ще се опитаме в тая насока да развием това и да насърчим все повече компании да привлекат повече хора, да са склонни да дават по-гъвкави работни времена, било то и в града, за да могат хората от селата да пътуват. Другото е - да може хората от самите села да имат някакъв обмен на стоки и услуги, тъй като в много от българските села все повече от хората, които се връщат там, започват да правят някакво местно производство, малък бизнес", каза още гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
23
 
! Отговори
Гай Баню преди 1 година
И аз бих се върнал в БГ но не ми е приятен турско - ромския проблем и неадекватното управление на корумпирани продажници....
84
2
 
12
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 1 година
Действително хедлайнът кърти мивки: "60% от българите в Германия искат да се върнат в родните села", а подзаглавието казва: "100 000 души са оставили града в последните години" Странен силогизъм и амфиболизъм в съжденията. Ако предположим, че същите 100 000 граждани са от Правец, който е град от селски тип, или село - от градски, може да допуснем подобна фриволност на постановката. ;)
83
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто са забравили къф ужас е по БГ селата
82
0
 
12
 
! Отговори
ще си дойдат преди 1 година
Ама първо нашата държава трябва да извади едни милиарди и да привлече немски инвеститори, като им плати инвестициите у нас! Така Фолксваген отиде в Турция... обещаха им милард. Инвестициите се купуват днес и на Христо Иванов приказките, че не идвали заради корупция са верни, но в друг смисъл- немците искат да ги "подкупваме" и да им плащаме инвестициите- инак не идват!
81
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези 60 процената са от ромски произход по добре да си стоят там
80
2
 
11
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До ДА -- Позовавайки се на официални данни от Бритиш Хоум Оффис повече от 48,000 британци са купили имоти в България. Повечето от тях са ритайърд (пенсионери) и живеят охолен живот, тъй като за тях цените в България са повече от приемливи. След като "Желязната завеса" беше свалено от Горбачов и сие, всеки може да си избира къде да отиде да живее или работи и това не е ерес. Защо трябва да стои на едно място като кютюк (п-ъ-н). Бъдете птици, а не мъртви дървета.
79
4
 
9
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 1 година
Чета и не мога да повярвам на еволюцията на нашего брата - българинът. Някои пишат, че българите в чужбина с официално регистрирани фирми са ренегати, защото не плащат пари на държавния крадлив бюджет на България. Никога няма да разбера защо българинът постоянно чака някой да му дава, а не запретне ръкави да си направи пари и живее по човешки. Така е и с правителствата, които ви оправят от 33 години и преди това, и това ви очаква и в бъдеще.
78
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво им пречи?
77
1
 
10
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Анонимен 85 -- Те отдавна са граждани на САЩ и други западни държави, плащат си данъците и си живеят живота, а пенсионираните от тях никога не са пледирали за пенсии от държавния бюджет на България, въпреки че са работили доста време в България. Следователно, защо трябва да плащат проценти от заработките си в БГ, когато не живеят в България, никога не са се връщали от 5-6 петилетки и нямат намерение да го правят.
76
4
 
22
 
! Отговори
Пълни глупости преди 1 година
Този откъде има такава статистика.от село...явно. Нито един от моите познати не желае да се върне в България още повече да се навре в бг село. Немското село е като най хубавият квартал на софия, с битова газ, селски вътрешен транспорт, с дилъри на МПС, с работещи предприятия. А в бг село има само смрад и екскременти по пътеките,защото няма и улици....
75
1
 
9
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 1 година
Преминаването към рублата, според Възраждане, е щекотлив момент за благоденствието на нацията, въпреки че гаулайтерите на въпросната нефелна партийка имат спестявания в евро, щатски долари, бритиш паунди и даже швейцарски франкове в HSBC баш на центъра на Женева, Суис и не искат да чуят за юани или капейки. Следователно рускаа валута ще е за членовете и членките им, а гнилата - за гаулайтерите в партията. Пълен анихилизъм на пролетариата.
74
0
 
14
 
! Отговори
ДА преди 1 година
До Певец, от народните---хаха,в Италия има по-евтини къщи от тези по нашите села!Просто човек трябва да се разрови в нета!Ние тук се равняваме по цени с Париж и Лондон!
73
1
 
18
 
! Отговори
ДА преди 1 година
Някои май не правят разлика между носталгия и реалност!Но като се приберат,бързо ще си я припомнят!
72
3
 
6
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Пепи: А документ. Имаш ли. //// Ако иде реч за Сертификати за натурализация - да, имам. От САЩ, Обединеното кралство и Франция, но никога не съм забравял, че съм българин.
71
2
 
9
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Ширпотребата от схващания, че българските работници на Запад са много зле, ми звучи, като анекдот. В Майкрософт работят двама българи на много високо ниво. В спейс-програмата на Мъск - също, Пейчинов беше наш милионер в Ню Йорк, други имат собствени фирми и компании и отдавна са милионери без да откраднат и един лев от българската хазна. И да не пропусна Уолстрийт, където продължават да работят 3-*** наши брокъри с перфектин способности. :)
70
0
 
22
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 1 година
Странни неща стават из българската преса. Естествено, не обвинявам редакторите на весник ДНЕС. Подобни мнения са на длъж и на шир из масмедията. Спомням си как през 1995 в българската църква Св.Св. Кирил и Методий в Манхатън, пристигнаха идеолози от Мултигруп, за да ни внушават да инвестираме в групировката, която - според тях - притежавала екселънт икономисти. Много от старите имигранти се закачиха на голата кука и инвестираха, за да не видят парите си никога повече.
69
0
 
16
 
! Отговори
дедо ви преди 1 година
Хубаво ама на село фафли ли ще ядат?
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе ТИМови маймунии,какво нецензурно видяхте в"И един мармот завива шоколада в станиол" та го затрихте?
67
0
 
16
 
! Отговори
Да бе да! преди 1 година
И какво ще работят на село?
66
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що бе не се интегрират ли?