Протест срещу украинското зърно блокира пътя Русе - Плевен

Родната продукция залежава в складовете
13 мар 2023 13:42, Александър Попов
85
Протест срещу украинското зърно блокира пътя Русе - Плевен
Снимка: БГНЕС

Зърнопроизводители от Великотърновско, Русенско и Плевенско блокираха главен път Русе - Плевен при протест срещу безмитния внос на зърно от Украйна и срещу стратегическия план в земеделието. Около 50 селскостопански машини за кратко блокираха главния път, предаде БГНЕС.

Протестът е безсрочен, заяви един от координаторите Димитър Димитров, председател на земеделската кооперация в село Александрово.

По думите му, това се прави умишлено, за да може българските производители да се провалят да загубят субсидиите, които им се полагат от Европейския съюз. Той допълни, че в момента пазарът е сринат, а складовете на зърнопроизводителите са пълни с непродадено зърно.

"В момента няма пазар, а наближава жътвата. Трябва да имаме средства да се разплатим с контрагенти", посочи още той.

Протестиращите земеделски производители искат всички българските евродепутати да защитят в Брюксел интересите на земеделските производители. Проблемът с безмитния внос на украинското зърно е много голям, тъй като то не отговаря на стандартите в ЕС за земеделска продукция, не се третира със съответните препарати и торове, посочиха още протестиращите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха. Тия дето протестират да си погребат децата. От алчност ще измислят че било радиоактивно, с бактерии с незнам си още какви тъпни. Ха ха ха
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това като с минималните тарифи за такситата. За тва имаме най-скъпите таксиметрови услуги. Все едно сме в Швейцария.Нарича се корупция и изкуствен монопол на цените.
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като е евтино зърното, защо хляба ни е *** и е 2 лева?..Защото българските потомствени Янко Шумкаря имат многобройни гърла!
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво го карат в България като не могат да го продадат на борсата и да го извозят за реекспорт демек да го продадат с карго извозване щом покачествени характеристики се различава от нашето-третирано с други препарати и торове,значи е с друга обработка за други пазари е предназначено както с цигарите в шоповете на границите и не само нашите,а всички европейски граничещи с други държави извън ЕС през океани,морета и вътрешноконтинентални където на щандовете е написано продукцията е за/извън ЕС.
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има борса за зърно това са цените като не им харесва да си го държат колкото искат.
65
0
 
8
 
! Отговори
Човече преди 1 година
Като е евтино зърното, защо хляба ни е *** и е 2 лева?
64
1
 
8
 
! Отговори
Ддд преди 1 година
Мафията иска затворен монополен пазар .
63
0
 
7
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
Да представят исканията си пред протойерей Дирайр Хадавян и архиепископ Датев Акобян.
62
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само бой ги оправя тия наглеци!
61
5
 
10
 
! Отговори
Див Петел преди 1 година
Зърнопроизводителите са най-богатите в различните сектори на селското стопанство, най-дотирани от Европейския съюз, с най-модерната техника, с бързи нисколихвени кредити от банките, а са опрели за тия 4 000 лв на Мутрофанова. Е това не го разбирам. Хапят ръката , която им дава поминък и охолен живот, в сравнение с другите българи и дори в сравнение с другите земеделци, като говедовъдите примерно.
60
5
 
15
 
! Отговори
Потребител преди 1 година
Не отговаряли на стандартите... Да се смееш ли да плачеш ли? Това зърно храни страни на няколко континента! Тия вече стават смешни в опитите си на нарекат бялото черно. Ще сезираме Брюксел за опити за монополизация на пазара!
59
2
 
12
 
! Отговори
Потребител преди 1 година
Аз пък искам да имам право на избор, а не да бъда крепостен клиент без алтернатива. Спекулата излиза наяве нали? Защото реалната цена на зърното не е тази, която им се иска! Хлябът поскъпна двойно за няколко месеца и пак им се струва малко. Бих подкрепил контрапротест срещу алчността на тия!
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Us wheat futures may 2022 - 1179 USD , Us wheat Futures в момента 670 USD , нека протестират зърното е борсова стока , като не им харесва да фалират
57
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а така - значи цената е такава защото купуваме скъпата българска пшеница зада финансираме зърнарите, а защо не купуваме руска или украинска ефтина пшеница - нали е пазарна икономика, защо държавата ще ни натриса по-високите ЦЕНИ
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лабут си трябва и то як лабут за всичките тия самозабравили се оядени "Филантропи-Алтруисти"
55
0
 
6
 
! Отговори
Тц,тц преди 1 година
Ама нали Кукуш(инк)ова от федерацията на хлебарите каза, че цената на хляба била такава, понеже работели само с българска пшеница? Какви ги боли нашите, че влиза украинско жито? Нали добичетата не могат да четат и каква ярма ядат - скъпа или евтина? Когато от Мариупол влизаше евтино желязо,защо никой машиностроител не се оплакваше?
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
алчни наглеци - аз ще купувам хляб по 1,50 - 2,00, а те ще искат да го направят дваж по-скъп за да си напълнят гушите и да купят новото БМВ Х7
53
0
 
12
 
! Отговори
Сърпи чук преди 1 година
Душицата кирлива на тия трепери за пуста субсидия.А ,че ни продават фуражно жито от години, и хлебното заминава на запад , за това траят.***, и фалирайте!Оня ден ни плашиха по новините,че хляба щял да стане 3лв, заврете си го някъде.
52
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да садят чесън, домати, краставици, ябълки, круши, орехи и т.н и т.н всичко, което внасяме, а до преди 30 год. Изнасяхме!
51
7
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Пак се е възбудила мутрафонката