Протест срещу украинското зърно блокира пътя Русе - Плевен

Родната продукция залежава в складовете
13 мар 2023 13:42, Александър Попов
85
Протест срещу украинското зърно блокира пътя Русе - Плевен
Снимка: БГНЕС

Зърнопроизводители от Великотърновско, Русенско и Плевенско блокираха главен път Русе - Плевен при протест срещу безмитния внос на зърно от Украйна и срещу стратегическия план в земеделието. Около 50 селскостопански машини за кратко блокираха главния път, предаде БГНЕС.

Протестът е безсрочен, заяви един от координаторите Димитър Димитров, председател на земеделската кооперация в село Александрово.

По думите му, това се прави умишлено, за да може българските производители да се провалят да загубят субсидиите, които им се полагат от Европейския съюз. Той допълни, че в момента пазарът е сринат, а складовете на зърнопроизводителите са пълни с непродадено зърно.

"В момента няма пазар, а наближава жътвата. Трябва да имаме средства да се разплатим с контрагенти", посочи още той.

Протестиращите земеделски производители искат всички българските евродепутати да защитят в Брюксел интересите на земеделските производители. Проблемът с безмитния внос на украинското зърно е много голям, тъй като то не отговаря на стандартите в ЕС за земеделска продукция, не се третира със съответните препарати и торове, посочиха още протестиращите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да сте си продали зърното есента и зимата - що го скрихте по складовете за по-висока печалба - мислехте че ще станете милионери за един сезон ли
29
5
 
4
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Да отменят протеста.Русофобите от София ще компенсират зърнопроизводители си с по една заплата. Както пращат по една заплата на Украйна , тъй ще заделят и по една заплата за зърнопроизводителите. Или по-скоро няма да дадат и една стотинка. Те си отварят отворите само за украинци.
28
3
 
9
 
! Отговори
фд преди 1 година
Тия па некадърници. Субсидии и протести им дай. Свободният пазар не работи така. Ако не си конкурентен - нямаш място на него. Вакуум няма. Друг ще заеме мястото ти.
27
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руски фирми крадат украинското зърно и го продават в България.
26
8
 
6
 
! Отговори
bl преди 1 година
Мдааа, Украйна се превърнаха в троянската кобила на САЩ в Европа.Американците направиха войната, изкупиха обработваема земя на безценица, и сега под флага на съпричастност с Украйна Европа е накарана да внася без мита Американски стоки и да подбива собствените си цени. Резултат: САЩ печелят, Европа и Украйна губят. Останалото е пропаганда за бирените и клавиатурните политици.
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'' Зеленски надъхва '' ................................. вчера пенсионерски протести 'за мир', днес комунистически рентиери - земевладелци на протест с тракторите c искане - стоп на жито от Украйна ... това дали е случайно как мислите? Почвам да си мисля, че тази държава се контролира от Москва, а не от София.
24
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
зърнарите га трябваше да продават наесен и някой си продадоха зърното, тия алчните решиха да го задържат за още по-висока цена и сега след като не им се получи реват - що ревете ве - га се изнасяха хиляди тонове зърно на високи цени не продадохте ламптейки за още по-високи цени и ся ивете - ама-ХА
23
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Хитрата сврака с двата крака"когато есента на 2022 година имаше търсене на цени между 440-460 долара за тон пшеница,вие тарикати го изпокрихте по складовете с надеждата то да поскъпне още,Да ама Не,цената на пшеницата взе че се срина на цени 280-290 долара за тон!Та пак Питам,кой ви е виновен?
22
6
 
21
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Най ми е смешно като видя оядени зърнари с последен модел Ауди и БМВ на протест щото му паднали доходите и не може да изкара тази година за по нова кола.
21
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо хубаво от Украйна да сме видяли до сега....ай украинките ги изключвам че са дащни..
20
5
 
22
 
! Отговори
Аноннимен преди 1 година
Роданата продукция по ЕС стандарт заминава на запад, а укроотровите на Монсанто влизат в нашия хляб. Това е проблема!!!
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Янко Шумкарите внасят възможно най евтино и чрез спекулата генерират възможно най голямата печалба! Не им дреме за местния производител/фермер ако няма възможност за шумкарска спекула ! Вижте родословното дърво на всеки български крупен бизнесмен и закупчик за да се уверите че е с Янко Шумкарски коренища!
18
3
 
13
 
! Отговори
До14 преди 1 година
Недей да заблуждаваш,предлагане на Цени под 275 долара за тон хлебна пшеница Няма,нещо с което нашите тарикати трябва да се съобразяват а не да"протестират"и същевременно да търсят цена на своят продукт 380-400 долара за тон!
17
7
 
8
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Чернобилското зьрно е по вкусноКато джанките прес -86г
16
6
 
23
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Еми гласувайте пак за украинските партии в бг
15
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея укри поне една благодарствена бележка няма ли да напишат??? :(
14
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам само срещу кого са тия протести,не можеш да искаш на твоята пшеница цена 380-400 долара за тон,при положение че светът е залят с хлебна пшеница на цени между 280-290 долара за тон!
13
5
 
19
 
! Отговори
11 преди 1 година
тия на снимката зърнари ли са, шопари ли са?
12
15
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
..............По думите му, това се прави умишлено, за да може българските производители да се провалят да загубят субсидиите, които им се полагат от Европейския съюз.......... Хахахаааа, ами искаяте субсидии от Копейката и Болен пияницата :))))))))))))))))))))))
11
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зърнарите не се правят на "луди".Вие нарочно искате да ги фалирате и да ни храните с чернобилско зърно и мляко.Това е геноцид!