Протест срещу украинското зърно блокира пътя Русе - Плевен

Родната продукция залежава в складовете
13 мар 2023 13:42, Александър Попов
85
Протест срещу украинското зърно блокира пътя Русе - Плевен
Снимка: БГНЕС

Зърнопроизводители от Великотърновско, Русенско и Плевенско блокираха главен път Русе - Плевен при протест срещу безмитния внос на зърно от Украйна и срещу стратегическия план в земеделието. Около 50 селскостопански машини за кратко блокираха главния път, предаде БГНЕС.

Протестът е безсрочен, заяви един от координаторите Димитър Димитров, председател на земеделската кооперация в село Александрово.

По думите му, това се прави умишлено, за да може българските производители да се провалят да загубят субсидиите, които им се полагат от Европейския съюз. Той допълни, че в момента пазарът е сринат, а складовете на зърнопроизводителите са пълни с непродадено зърно.

"В момента няма пазар, а наближава жътвата. Трябва да имаме средства да се разплатим с контрагенти", посочи още той.

Протестиращите земеделски производители искат всички българските евродепутати да защитят в Брюксел интересите на земеделските производители. Проблемът с безмитния внос на украинското зърно е много голям, тъй като то не отговаря на стандартите в ЕС за земеделска продукция, не се третира със съответните препарати и торове, посочиха още протестиращите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
9
 
! Отговори
Химик преди 1 година
Внос трябва да има, иначе тия ша на уморят с цените. Още помним случая с ейцата преди години.
49
0
 
10
 
! Отговори
= преди 1 година
Ай гиди май.муни алчни, данъци не плащат, арендуват земите почти безплатно, европейски субсидии получават, преференции всякакви и цените им били ниски.А Украйна е във война,нямат евро субсидии, скъп транспорт и какви ли не трудности преодоляват и пак житото им по евтино от това на нашенските зърнари.През последната година никой не прави дъмпинг на зърното,цената по борсите е отлична но тези да има как света да глътнат. Ама така е в държава без власт, колкото и да плюем ГЕРБ имаше някакъв ред
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека им залежава. "Горките" производители вместо да стачкуват,биха ли обяснили как зърно идващо от хиляди киломерти е по евтино от зърното идващо от 20 километра. Защото на Украинсото зърно не могат да се нанижат 5,6 прекупвача,а на родното това е редовна схема. Ако не го разбирате, спомнете си какво стана с цената на хляба,дори и след като им свалиха ДДСто.
47
0
 
18
 
! Отговори
dodger преди 1 година
и като е толкова ефтино зърното, хляба защо е 2 пъти по-скъп?
46
1
 
5
 
! Отговори
До dodger преди 1 година
Трябваше, там беше основния пазар, обаче една друга държава прави дъмпинг на този пазар, като свръхсубсидира собственото си производство..... И не е Украйна. украинския износ е спаднал почти на половина. Русия наводни пазара със зърно на ниска цена. И в крайна сметка - нашите производители да не ревът, есента цените бяха повече от добри, ама пуста алчност.
45
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хах - Русия се скъса да изнася - тя Украйна им виновна, а спомняте ли си как Руските пирати крадяха украинско зърно и го продаваха от свое име - хах - а иначе Украйна изнасяла -Я пак
44
0
 
10
 
! Отговори
До Марин преди 1 година
Ама хич не са алчни нашите зърнари,есента когато имаше пазар на цени между 440-460 долара за тон,те се правеха на луди а сега когато цената се срина те реват като магарета,бракшим такива"филантропи-тарикати"
43
0
 
11
 
! Отговори
dodger преди 1 година
това зърно не трябваше ли да ходи в Африка при гладуващите
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наглеци, с наглеци, украинско зърно се внася безмитно от 2014 година... Много им се искаше да се нагушат като попски хлапета на задушница, ама не им мина номера. Есента пшеницата струваше с 25-30% повече, ама те се стискаха, искаха още... И не Украйна, друг в момента прави дъмпинг със зърно. Задача за домашно - кой изнася 30% повече зърно от миналата година? Джокер: не е Украйна, тя изнася на половина в сравнение с 2021
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
маринчо - пиле шарено - те и други осигуряват работа и внасят осигуровки и плащат данъци и изнасят, тях да ги зачеркнем ли или само зърнарите са важни в тъз държава
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав си,сигурно има и такива сделки,ама това не скрива факта,че нашите"производители"искат с около100 долара повече за тон своя пшеница отколкото тя се предлага навсякъде по европейските борси!..Това не е оправдание! Ако шумкаеята бяха родолюбци можеха да преговарят и да достигнат до споразумение! Но най лесното и удобно за потомствения Янко Шумкар е да направи дъмпинг на родното за да отвори пазарна спекула чрез вноса на по евтина чужда стока! Това не се прави само с пшеница а със всичко!
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На земеделците все им вее, все им вали...или или е суша, или е студ, или ниски зени, или високи цени...а сега чуждото зърно им виновно! Не налапахте се.бееееййй. Пръст им дай те направо целия те гълтат
38
1
 
8
 
! Отговори
До Марин преди 1 година
Маринчо-мамин,то щото крупните земеделци в България не са същите червени гаулайтери или нещо бъркам?
37
8
 
4
 
! Отговори
Марин преди 1 година
Украинското зърно го вкараха БСП. На тези, които реват, че нашите производители са алчни, не забравяйте, че те осигуряват работа и плащат данъци и осигуровки в България. Също така изнасят продукция. Така, че не знам какво сте се овълчили, като сте бедни, направете нещо да подобрите ситуацията си, стига сте гледали чуждия двор, няма да стане ваш, защото комунизма никога няма да се върне.
36
0
 
6
 
! Отговори
До42 преди 1 година
Прав си,сигурно има и такива сделки,ама това не скрива факта,че нашите"производители"искат с около100 долара повече за тон своя пшеница отколкото тя се предлага навсякъде по европейските борси!
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ не диктува Украйна с кой да търгува както пишат по долу едни плиткоумници! Търговията е на разменни начела - БСП компании продават боеприпаси на Украйна а те плащат на разменни начела - пшеница! Който има акъл ще го проумее а който е от 80те процента ще вярва в хумореските на българските потомствени шумкарчета като другарката Нинова и шумкар-президентчето Радеффф!
34
2
 
6
 
! Отговори
Пфу преди 1 година
Искат да ни истровят с чврнобилската плява - важна е твритирията не матряла
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Недейте да лъжете,украинското зърно се котира на 280 долара за тон или около пет долара по ниска цена от на която и да е европейска страна,на всичкото отгоре хората го произвеждат и продават без грам(лев)евро-субсидия!
32
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отваряме ССБ-Софийска Стокова Борса и какво виждаме,нашите тарикатчета търсят цена на своето зърно между 380-400 долара за тон,всички Европейски Борси затвориха в петък с котировки между 280-290 долара за тон!Ама иначе"протестираме"за какво бе шушумигииии?
31
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея българе и тофките на Зеленски ще изядат само новия американски посланник да им каже "конгаджулейшан"