Несебър: Любов от пръв поглед, единственият ни в ЮНЕСКО

Заради многото запазени църкви е наричан "Българската Равена"
16 мар 2023 21:15, Анисия Иванова
7

Несебър е любов от пръв поглед. Всяка една калдъръмена уличка в стария град носи духа на хилядолетна история и води към морето, където потъваш в синьото. Заради неповторимия си исторически колорит, през 1983 г. градът е включен в списъка на Световното културно наследство към ЮНЕСКО.

Старият Несебър е привлекателен и гостоприемен и в четирите си сезона, и предлага за всекиго по нещо.

"Несебър привлича туристи със своя чар, красота, с автентичния вид, който ние доста години поддържаме. Успяваме да изпълняваме тази програма - "Несебър в 4 сезона". Градът посреща най-много туристи през летния сезон, ние правим и много фестивали на края на сезона. В Стария Несебър влизат между 30-40 хиляди туристи всеки ден", поясни кметът на Несебър - Николай Димитров.

На територията на Стария град целогодишно работят 2 музея - Археологическият музей, който разказва историята на града, той разполага с артефакти от древните траки, гърци, римляни.

Заради много и добре запазени църкви Несебър е наричан от наши и чужди изследователи "Българската Равена". По легендарни данни през своето съществуване Несебър е имал около 40 църкви. Тези, които са останали до наши дни, са реставрирани и са свързани в културно-туристически маршрут "Духовен път".

"Влюбих се от пръв поглед в Несебър, архитектурата привлича много, църквите ми харесват много, не ми се вярва чак колко много могат да се съберат на такова малко място", сподели турист.

Тази година туристите ще могат да разгледат и реставрираната вятърна мелница - един от символите на града.

Вижте повече в репортажа на Стилияна Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: несебърюнескоBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
4
 
! Отговори
:))))))) преди 1 година
ее тия нащте се излагат! ама да земат да изравнят тия църкви там и да дигнат един аква парк на тоз остров! и до него 40-50 хотела! на първа на минус първа минус 3 и минус 8-*** линия да ги дигнат! и после да сложат едни цени дето да са като все едно си на море на планетата Марс! а обслужването да е както сега! то в тася насока там по-зле няма как да стане! е поне се надявам де! Ха дано ама ...
5
1
 
2
 
! Отговори
Сифилиско преди 1 година
По-добре е от в София със сигурност, че и по-евтино дори. Единствено няма логика в автобусите до Бургас. За 30км ти вземат 8 лева.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
коя реставриранаоная дето я зазидаха в блока преди пътя за стария град ли?
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Несебър беше нещо преди 30г. Сега е просто една мизерия благодарение на местните абуригени.
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо духовно. Сериен туризъм.
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Несебър е безнадеждно бетониран като всичко останало. Чака само погребение