Голям ръст в приходите на НАП

Скок с над 700 млн. лева
20 мар 2023 16:52, Росен Стойчев
31
Голям ръст в приходите на НАП
Снимка: БГНЕС

Над 6,4 млрд. лева са постъпленията в Националната агенция за приходите към 17 март 2023 година, което е със 752 млн. лв. или близо 13% повече спрямо същия период на миналата година.

Още по темата
До средата на март приходите за централния бюджет надвишават 3,7 млрд. лв., което е увеличение с 9,8%, в сравнение с първите два месеца и половина на предходната година, информират от НАП.

Събраният от НАП данък върху доходите на физически лица е близо 742 млн. лв.,  корпоративен данък – 57,2 млн. лв. и близо 2,6 млрд. лв. ДДС.  Въпреки намалената ставка на данък добавена стойност за някои стоки и услуги от 20% на 9%, постъпленията от ДДС в бюджета бележат ръст с 9%, което се равнява на 211 млн. лв. повече в сравнение със същия период на предходната година.

Приходите от осигурителни вноски към 17 март надвишават 2,7 млрд. лв., което е с над 425 млн. лв. или 18,5% повече спрямо първите два месеца и половина на миналата година.

От НАП напомнят, че през 2022 г. приходите в бюджета са близо 31,5 милиарда лева, което е с 3 милиарда повече, в сравнение с 2021 година.

"Ръстът на приходите през първите месеци на тази година показва, че НАП работи ефективно дори и в настоящата трудна обстановка. Приходната агенция прилага законодателството еднакво спрямо всеки данъкоплатец, като се използват всички нормативни механизми за събиране на задълженията. Националната агенция за приходите е държавна институция, в която близо 8000 служители в цялата страна изпълняват задълженията си професионално и законосъобразно, и е недопустимо да бъде въвличана в политически спекулации и използвана в предизборни кампании", заяви изпълнителният директор на НАП Борис Михайлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: НАПприходисъбира
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Става само балон а икономиа няма.
7
2
 
7
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
Това се дължи на войната и на трите наши военни завода.
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
с тези надценки по 100% многооооо ясно. Народа? Народа кучета го яли.
5
0
 
13
 
! Отговори
Така е преди 1 година
Винаги като обявят ръст на приходите заговарят после за фалит. То приходите - приходи ама след ръста ако не можем си плати сметките ще е веселото
4
6
 
4
 
! Отговори
Браво! преди 1 година
Браво на всички служителки в НАП, но най-вече лично на преките им политически ръководители и най-вече лично на г-н Президента ген. Радев, че в студ и в пек, в дъжд и кал, без да мислят за себе си, тези себеотдадени труженици на народа денонощно и без оплаквания събират приходи, за да може майка България да регистрира РЕКОРДНИ приходи и да бъде наша вяра, упование, икона и гордост. Браво!
3
8
 
10
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
И сте такива загубеняци, че гола жена ще гледате само на мониторите си цял живот. Всеки IT изглежда като лузър, 2 думи не може да върже с жена, камо ли да й привлече интереса.
2
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е като има 30% инфлация и поскъпване на всичко много ясно, че ще са им по-високи приходите. То и БВП ще ни е рекордно, но това не значи, че нормалният човек богатее, напротив - за последната година обедняваме яко.
1
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сивият сектор лека-полека изсветлява, а заплатите в ИТ сектора са до небесата. Логично е да има сериозен скок. Вече програмистите работим на 2-3 места за по 2-3 часа на ден и правим шестцифрени суми на месец.