НАП ще връща надвнесен данък, ако обложи свръхпечалбите

Икономисти очакват България да навлезе в рецесия до края на 2023 г.
20 мар 2023 12:35, Анисия Иванова
24
НАП ще връща надвнесен данък, ако обложи свръхпечалбите
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Идеята на финансовото министерство за еднократно облагане на свръхпечалбите на компаниите е екзотична и дори глупава. По-високите приходи на българските предприятия се дължат на инфлацията, това не е свръхпечалба. Предложението противоречи на дългогодишната установена данъчна практика в България да имаме предвидими преки данъци и да не се правят резки промени. Тази мярка ще бъде крайно неефективна и чрез нея няма да се съберат средствата, които очаква министерството. Това каза Пламен Донев, старши мениджър корпоративно облагане в "Делойт България" и член на Съвета по данъчна методология към ИДЕС, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

"Според предложението специфичната еднократна вноска ще бъда в размер на 33%, които ще бъдат наложени към 10-те процента нормално дължим данък, което означава, че данъчната тежест – макар и за половин година, ще отиде към близо половината от реализираната печалба”, коментира Донев.

По думите му бизнесът ще предприеме мерки за активно управление на печалбата за второто полугодие на годината. Освен това икономистите очакват България да навлезе в рецесия до края на 2023 година.

 „Но дори и да не е рецесия, ще има забавяне и чисто обективно финансовите показатели на фирмите за второто полугодие ще бъдат по-лоши от резултатите за първото полугодие. Така сумата, която ще остане за облагане, ще бъде три пъти по-малка от очакваната от финансовото министерство”, прогнозира събеседникът.

Донев каза, че финансовото министерство очаква да събере като авансови вноски и то твърдо определени на база финансов резултат за 2022 година – тоест няма да има самоопределяне, както при нормалните авансови вноски за корпоративен данък, около милиард и половина до два милиарда лева.

"Общо като дължим данък  няма да могат да съберат повече от един милиард лева, което означава, че през следващата 2024 година – в разгара на тази фискална криза и голяма дупка в бюджета, която не могат да затворят, органите на НАП ще бъдат заети с това да връщат надвнесен данък свръхпечалба, а не да събират допълнително данъци. Това го казвам напълно сериозно”, подчерта Донев.

По думите на събеседника предложението за отпадане на диференцираните ДДС ставки е добро и тези режими трябва да отпаднат за всички индустрии без изключение. Предложението за намаляване от 10 000 лева на 5000 лева за плащанията в брой е ненужно, каза още Донев.

    „Такива мерки нямат никакъв ефект върху намаляване на сивата икономика...Предложението се харесва от банковия сектор, защото повече пари ще отиват в балансите на банките. Това означава, че ще има повече пари за отпускане на кредити. Но нашата банкова система е достатъчно добре в ликвидно и капиталово отношение, така че мярката е абсолютно ненужна. Аз лично съм против нея, защото тя е и форма на контрол. Всичко, което минава през банковите сметки, всъщност е контрол върху разходите на гражданите”.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
158 преди 1 година
Облагането на свръхпечалбите на Лукойл беше справедливо, обаче на останалите -не..!? Всъщност идеята е много добра. 33% на горницата на усреднената печалба за последните години+20% не е толкова много, освен за тези, които правят 100% и повече печалба.. Която както и да е погледнем е ненормална. Обаче голям вой от грантовите икономисти. Сега ще си проличи на кои партии им плащат от бизнеса и кой мисли за хората, щото алтернативата е още кредити и орязване на разходите.
17
0
 
0
 
! Отговори
contractor преди 1 година
Първият летец и кокорчовците пак променят пловилата когато мача е свършил. Ехо 2022 мина ... Аре малко по адекватно. Това е все едно да си бил на хотел и да вдигнат цените със задна дата.
16
1
 
0
 
! Отговори
= преди 1 година
Това е проектозакон. Ще стане закон,когато го гласуват в парламента. Не виждам коя партия ще си направи харакири, като гласува този опит за рекет. Всеки, който се опита да прибира пари по този хайдушки начин ще бъде тежко наказан на следващите избори
15
1
 
1
 
! Отговори
Новозеландец преди 1 година
В Окланд съм , Нова Зеландия , е България освен неплатени здравни осигуровки нямам друго да им плащам, разбира се и здравните няма да ги платя тъй като не пребивавам там , НАП да не се притеснява сметката ми е в новозеландски и австрлийски долари , няма как да ми я запорират.Благодаря ви за вниманието
14
0
 
3
 
! Отговори
Ху кеърс преди 1 година
Тези от вас получили малко повече от другите са играли нашата игра и това е малка наградка от нас още няколко хартийки, но ние въпреки това след определено време ще ги вземем от вас за да ги дадем на други мишлета за наградка.Всичко в което вярвате или си мислите, че сте успели е заблуда за вас real fake mode for you.Както и ние ви вдъхваме надежда, че нещата зависят от вас, а реално ние взимаме още от вашето време безплатно.
13
0
 
2
 
! Отговори
Ху кеърс преди 1 година
Вие плащате със живота си и времето си за да получавате стотинки след което събирате за книжна банкнотка на която ние сме начисли допълнитрлна такса и реално вие работите 30 дни за да получите един път 10 хартийки и това е вашата цена.Всеки от вас е оценен на около 100 хартийки годишно или реалната ви оценка е 7000 хартийки получавате в живота си.Ние съответно намаляваме хартийките, защото си играем с вас за да ви е интересно като при мишките.А ние ги печатаме за секунда.Вашият живот е 1 минута
12
0
 
2
 
! Отговори
Ху кеърс преди 1 година
Нито една фирма извън родствена парламемтарна връзка не е получила няма и да получи никога пари.Всички вие няма да получите нищо повече от увеличаване на данъка към вас.Всичко в държавата се контролира от нас от солта и захарта до въздухът в небето.Родени сте *** затова и плащате скъпо да живеете сред тях след което ние ви взимаме имота и го даваме на вашият внук и отново плащатае да сте *** така е от над два века.Книжните пари се печатат и раздават между нас господарите ВИ!
11
0
 
2
 
! Отговори
Ху кеърс преди 1 година
Няма връщане веднъж влезне ли при нас.Вие сте роби и вашата работа е да плащате каквото ви се заповяда.Вашият живот е незначителен и ние ви виждаме като работни същества.Затова имотите си ги плащате вода и други жизнени нужди.При нас елита човекът с главно Ч всичко това е безплатно и единствената ни цел е вие да нямате и няма да имате сега ще ви вдигнем всички такси и данъци понеже ни трябват повече пари за по голяма манипулация на новите родени роби хора.
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много фирми получиха помощ за ковид, без да имат нужда от такава. Да плащат сега и да не се правят на луди! А хотелиерите 9% ддс, украинци в стаите, пей сърце. Сега ще плащат!
9
0
 
5
 
! Отговори
7373 преди 1 година
Справедливо и често е, онзи който е получил субсидии и е генерирал свръхпечалба да плати тази вноска, наречена солидарна. Получил пари заради КОВИД или енергийни помощи ще плати сега обратно на държавата. Не е редно според мен средната печалба за 2019, 2020, 2021 да се завишава само с 20%. Около 40%-50%. Натрупаната инфлация е толкова в България. Който не е вземал от държавата какво да плаща?
8
3
 
4
 
! Отговори
киро преди 1 година
Оплели сте се братко като патета в кълчища, и нямате представа как да се оправите. камо ли да управлявате държава. От две години насам държава НЯМА, навсякъде цари пълен хаос и беззаконие.И са съжаление не виждам никакъв изход от бъркотията, която забърка господин президента с неговите ,, юмруци,,. За да управляваш ти трябва мозък, който очевидно никой от хората през последните две години НЯМА.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Публична тайна е че Пеевски и Борисов създадоха Ружа Игнатова и нейната пирамида да краде пари от хора по целия свят. И после я убиха на една яхта в Гърция и нахраниха акулите. Това е всичко което трябва да знаете за "елита" на България и от какво разбира той: рекет, изнудвания, убийства, контрабанди, измами и т.н.
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бизнеса искат помощи 2021-2022 г. но държавата откъде освен заеми и сега трябва да се върнат. Или дигат данъка като искат пари.
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой тогава ще пълни зайчарника със Злата и евра. Боко клошар ли искате да стане.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бизнесмените на Тиквата плачат като гладните бебета на Караджов. Затвориха им кранчетата. 12 години разни велевци и домусчиевци цицаха пари от Държавата, тоест от нас данъкоплатците.
3
3
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахаааа, 33% извънреден данък, а?!? И кой бyдaла ще го внесе наведнъж? Може да го декларира, и ще го внася 2 години поне :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
робът от миналото с оковите и камшика не е изчезнал, просто вече сам си слага оковите и сам се бичува. демокрацията е измислена за целта
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажи му данъчен и не го обиждай повече