Голям ръст в приходите на НАП

Скок с над 700 млн. лева
20 мар 2023 16:52, Росен Стойчев
31
Голям ръст в приходите на НАП
Снимка: БГНЕС

Над 6,4 млрд. лева са постъпленията в Националната агенция за приходите към 17 март 2023 година, което е със 752 млн. лв. или близо 13% повече спрямо същия период на миналата година.

Още по темата
До средата на март приходите за централния бюджет надвишават 3,7 млрд. лв., което е увеличение с 9,8%, в сравнение с първите два месеца и половина на предходната година, информират от НАП.

Събраният от НАП данък върху доходите на физически лица е близо 742 млн. лв.,  корпоративен данък – 57,2 млн. лв. и близо 2,6 млрд. лв. ДДС.  Въпреки намалената ставка на данък добавена стойност за някои стоки и услуги от 20% на 9%, постъпленията от ДДС в бюджета бележат ръст с 9%, което се равнява на 211 млн. лв. повече в сравнение със същия период на предходната година.

Приходите от осигурителни вноски към 17 март надвишават 2,7 млрд. лв., което е с над 425 млн. лв. или 18,5% повече спрямо първите два месеца и половина на миналата година.

От НАП напомнят, че през 2022 г. приходите в бюджета са близо 31,5 милиарда лева, което е с 3 милиарда повече, в сравнение с 2021 година.

"Ръстът на приходите през първите месеци на тази година показва, че НАП работи ефективно дори и в настоящата трудна обстановка. Приходната агенция прилага законодателството еднакво спрямо всеки данъкоплатец, като се използват всички нормативни механизми за събиране на задълженията. Националната агенция за приходите е държавна институция, в която близо 8000 служители в цялата страна изпълняват задълженията си професионално и законосъобразно, и е недопустимо да бъде въвличана в политически спекулации и използвана в предизборни кампании", заяви изпълнителният директор на НАП Борис Михайлов.


31
Още по темата: НАПприходисъбира
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Истината преди 2 месеца
Ръстът в минималната заплата и постъпилите инвестиции от външни субекти не е подобряване в работата. МФ се будалка с хората.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При тези проценти на приходи в НАП, сравнени с процента на инфлацията излиза, че НАП силно е понижила събираемостта в сравнение с началото на 2022 година.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами като се вдигат цените, а данъците са процент от цената е очевидно, че ще се вдигат.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Прости сметки. Едно яйце от 20 стотинки има ДДС от 4 стотинки. Едно яйце от 60 стотинки има ДДС 12 стотинки. Същото е литър дизел при 2 лева, 40 ст ДДС или при 3 лева 60 стотинки.
25
1
 
8
 
! Отговори
= преди 2 месеца
Сега,като гласуват и наложат данъка свъхпечалба, фирмите масово ще минат в сивия сектор и в дългосрочен план загубите на държавата ще бъдат огромни. Толкова бездарни управленци никога не сме имали, Аз вече намерих начин да избягна този данък, а не смятам че съм най умния
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сивия сектор е 5 пъти по голям от тези 6.4 милиарда, които сте събали.
23
0
 
2
 
! Отговори
7373 преди 2 месеца
Този чиновник не знам какво се хвали толкова много в лично качество. Бизнесът в България се научи, че е много по-лесно да се работи на светло. Особено в големите градове. От него нищо конкретно не зависи. Апропо защо въпреки ръста на приходите искат още данъци?
22
0
 
8
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 2 месеца
Какви приподи нали вчера се казваше друго днес трето кой лъже Виждам само невиждана инфлация липсващи политици които наистина да работят за България
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Национална Апашка Партия
20
0
 
3
 
! Отговори
Аноним преди 2 месеца
Инфлация невиждана
19
0
 
9
 
! Отговори
Еееее преди 2 месеца
То при тая инфлация е ясно, че приходите и от ЗДДС и от ЗКПО ще са по-големи. Въпросът е компенсират ли инфлацията.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами нали това е целта с изкуствено надутите цени и по високо ДДС да има приходи, защото крадците Кирчо и Кокорчо изпразниха хазната а и отделно теглиха още кредити които ще ги връщат правнуците ни.
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Благодарение на скъпотията, а хората са потребили по-малко стоки и услуги.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А милионерите платихали данъка
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Физически лица 700млнКорпоративен 50млн.Ами добре е
14
2
 
7
 
! Отговори
ЦСКА София преди 2 месеца
Само пиявиците от лефски не ги ловят закони и не плащат нищо.
13
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво, а Тиквата само крадеше от Бюджета и тъпчеше Чекмеджето.
12
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
не гласувам, съответно не дължа данъци и законите не важат за мен
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Брашненият чувал се отупва отново. После се чудете защо населението емигрира и защо има демографска криза.
10
1
 
13
 
! Отговори
Как да вярваш и преди 2 месеца
на кого?Излиза един/една по някоя от лъжливите ни продажни телевизии и казва че фалираме.Излиза друг и лъже със стари данни,че по-добре не сме били.Излиза трети и показва нови данни,ама ТВ мълчат и не заклеймяват втория,с идеалните резултати.Намесва се висш фактор и изведнъж вече цъфтим и връзваме.Лъжа,заблуда,измама са основните оръжия на кандидатите за изборна победа.Няма истински достоверен източник,който да ни даде реалното положение и да осъди лъжците.Невежият народ се управлява по-лесно.