Земеделец: Искаме политика за водата като в Румъния и Гърция

С над 300% по-скъпа е водата за поливане за сезона
21 мар 2023 11:52, Анисия Иванова
4

Малинопроизводители ще блокират със земеделска техника кръговото движение по главен път Е79 на пътя Търговище – Русе.

"Този протест е от всички ползватели - плодове, зеленчуци, зърнопроизводители, производители на ориз и други поливни култури. Нашата основна борба е срещу монопола на "Напоителни системи". Те са единствен доставчик на вода в този район и цената, която беше обявена за сезон 2023 г., е шокираща. Ние сме първите ползватели на вота, защото ягодите са първите нуждаещи се от поливане още през април", заяви председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков в ефира "България сутрин".

Още по темата

Цената на водата спрямо миналата година е с над 300% по-скъпа за сезона, а сумарната цена през годините е още по-шокиращо висока, обяви Петков.

"Алармирахме Министерството на земеделието още на 1 март. Наясно сме, че проблемът не може да се реши за два дни, но на 9 март бяхме на среща в "Напоителни системи", заедно с ръководството, които обещаха, че в рамките на една седмица или 10 дни ще бъдат разрешени проблемите. Ние тогава спряхме нашия протест, който беше планиран за 10 март. Досега нямаме писмено разрешение за проблема", обясни събеседникът.

Пред Bulgaria ON AIR Петков заяви, че не искат безплатна вода, а да се възстанови цената на водата, както е била през сезон 2022 г. и в рамките на 3 месеца да приключи разработването на стратегия и политика за водата, подобно на съседни държави като Румъния и Гърция.

"В Румъния водата е безплатна. Искаме стратегия, държавна политика", посочи той.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не може да стане искането , защото НЯМА ДАЛАВЕРА ЗА ПОЛИТИЦИТЕ , разбрахте ли мЪ!
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И аз искам да ми е безплатно като дойда да пазаря.
2
0
 
3
 
! Отговори
mery преди 2 месеца
При липсваща адекватна политика в земеделието ще продължаваме да ядем гръцки плодове и зеленчуци. Пътуващите в Гърция са забелязали, че там всичко се напоява и масивите им се поддържат като по учебник. Явно държавата е създала условия за земеделците.
1
0
 
4
 
! Отговори
крети преди 2 месеца
Докато мислите хората ще фалират и ще тръгнат към София , Пловдив и Варна и после защо прииждат тия при мас.