Състезание за най-добрия сладолед в България

Невероятни вкусове
23 мар 2023 18:27, Росен Стойчев
19

За трети път в България се провежда състезание за най-добър джелато майстор. Сред оригиналните рецепти са сладолед със синьо сирене и баклава.

Николай и Добромира се обучават в Италия, а наученото пренасят в собствена сладоледена къща у нас. Днес създават оригинална джелато рецепта.

Още по темата

"Ще приготвим ориенталско, френско, българско - много интересен сладолед ще бъде, нарекли сме го "Ориент експрес", тъй като съчетава няколко различни вкуса, подобно на влака, който пътува през няколко държави, за да стигне до Ориента. Основният вкус ще бъде халва ще бъде гарниран с лек привкус на ванилия, малко натрошена халва, шамфъстък и пишмание", разказа Николай пред Bulgaria ON AIR.

Дванайсет майстори на джелато в България представят най-добрите и нетрадиционни вкусове сладолед. Сред нетрадиционните вкусове са пуканки, баклава и синьо сирене Тайната на добрия сладолед е в текстурата и богатото въображение на майстора.

"Трябва да си прецизен, но и креативен, когато правиш джелато. Трябва да развиеш вкусовата си палитра, за да може да миксираш разнообразни вкусове, по този начин яденето на джелато се превръща в преживяване", поясни шеф джелатиерът Андреа Дебелисза.

"Не е важно само как изглежда на външен вид, а каква му е структурата и дали е кремообразен. Следващият критерий е креативност - дали вкусът е нов, или съществуващ", категоричен бе организаторът на конкурса Даниел Георгиев.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
2
 
! Отговори
До колегата преди 2 месеца
Тъжно е че вече го няма оня сладолед, но също така че тези след нас никога няма да са опитвали истинската боза, дето на третия ден става "резлива", онова кисело мляко с издутите капачки, истински банички, истински хляб от селската фурна....
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има ли хора да го купуват? До нас има един цех за сладолед и всички съставки са в чували. В съседното село някакъв гордо написал майстор - сладоледажия и преди две недели и на него му занесох един палет от същите чували.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Един от продуктите с най-много палмово масло.
13
1
 
6
 
! Отговори
шопендар преди 2 месеца
НАЙ ВКУСНИЯТ СЛАДОЛЕД СЕ ПРОИЗВЕЖДАШЕ ОТ СЕРДИКА СОФИЯ И СЕ ПРОДАВАШЕ НА КОЛИЧКИ ПО УЛИЦИТЕ.....ЧИСТ СМЕТАНОВ СЛАДОЛЕД.....СЕГА ПРОДАВАТ МАЗНИ КРЕМООБРАЗНИ НЕЩА,ИГАРНИРАНИ С СИНИ,ЗЕЛЕНИ,И РАЗНИ ДРУГИ ЕСЕНЦИИ,СИРЕНА И ДРУГИ,ЗА ДА ПОЛУЧАТ ТЪРГОВСКИ ВКУС,НО НЕ И ИСТИНСКИ СМЕТАНОВ ВКУС
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не можахме да хапнеме тая година кисело зеле.
11
0
 
2
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 2 месеца
Химия...
10
0
 
8
 
! Отговори
Ракия със сладолед преди 2 месеца
Когато се объркате и сложите салата Снежанка във фризера, вместо в хладилника, се получава чудесен сладолед с копър и чесън.
9
0
 
3
 
! Отговори
Каймаклия преди 2 месеца
До Анонимен: трябва и малко соев лецитин или яйчен жълтък. Само каймака не е достатъчен за емулгатор и "сладоледа" ти ще стане с ледени кристали.
8
2
 
3
 
! Отговори
Джелатин преди 2 месеца
Как е "сладолед" на Италиански? Изведнъж всички сладоледи станаха джелато.
7
3
 
8
 
! Отговори
Чичо преди 2 месеца
Най-добрият сладолед в България е този, който се внася от братска Русия. Най-ароматен, най-вкусен и най-качествен е!
6
2
 
8
 
! Отговори
Урсула преди 2 месеца
Изостават! В Италия вече имат сладолед със скакалци.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А най-добър инсект, кога?!
4
1
 
11
 
! Отговори
Forever преди 2 месеца
Безсмислено състезание, вкусовете на хората са различни.
3
4
 
4
 
! Отговори
До пръдльото номер 1 преди 2 месеца
Той и сладоледа не е български бе.Къде пише че трябва да са народни вкусове?
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най добрият сладолед го правя аз с мляко масло ванилия и каймак от млякото на кравата. Всичко в магазина е химия и прах от скаклци и хлебар ки.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
'Сред оригиналните рецепти са сладолед със синьо сирене и баклава' --- нито едно нито другото са български